Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Wyniki wyszukiwania

Znaleziono 567 projektów spełniających kryteria wyszukiwania:

  1. Potencjał przeciwzapalny produktów będących źródłem witaminy K2 w progresji miażdżycy

    Konkurs: OPUS 19 , panel: NZ9

    Kierownik: dr hab. Magdalena Anna Franczyk-Żarów

    Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, Wydział Technologii Żywności

  2. Zastosowanie jodochinolin do biostymulacji i biofortyfikacji wybranych warzyw w jod oraz ocena ich przeciwnowotworowego ...

    Konkurs: OPUS 19 , panel: NZ9

    Kierownik: dr hab. Aneta Agnieszka Koronowicz

    Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, Wydział Biotechnologii i Ogrodnictwa

  3. Wpływ ultradźwięków, mikrofal, promieni podczerwieni oraz obniżonego ciśnienia na kinetykę procesów odwadniania i suszen...

    Konkurs: OPUS 19 , panel: NZ9

    Kierownik: dr hab. Magdalena Zielińska

    Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Wydział Nauk Technicznych

  4. Biofortyfikacja i modelowanie procesu brązowienia enzymatycznego żywności niskoprzetworzonej poprzez pozbiorcze zastosow...

    Konkurs: PRELUDIUM 19 , panel: NZ9

    Kierownik: dr Małgorzata Beata Sierocka

    Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie

  5. Analiza transkryptomu i charakterystyka fizjologiczna szczepów Pseudomonas aeruginosa wyizolowanych z ryb

    Konkurs: PRELUDIUM 19 , panel: NZ9

    Kierownik: Natalia Małgorzata Tomaś

    Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

  6. INNOWACYJNA OBRÓBKA HYDROTEMICZNA WYSOKOODŻYWCZYCH MĄK BEZGLUTENOWYCH W CELU OPRACOWANIA ULEPSZONYCH PRODUKTÓW PIEKARNIC...

    Konkurs: POLS , panel: ST5

    Kierownik: dr Tetiana Lisovska

    Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu, Wydział Inżynierii Produkcji

  7. Badania nad składem białkowym i immunoreaktywnością jaj pozyskanych od kur karmionych paszami z dodatkiem nasion roślin ...

    Konkurs: PRELUDIUM 19 , panel: NZ9

    Kierownik: dr Aneta Tomczak

    Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

  8. Badania nad międzypokoleniowym oraz wielopokoleniowym fenotypowym iepigenetycznym efektem stymulacji in ovo zarodka kury...

    Konkurs: OPUS 19 , panel: NZ9

    Kierownik: dr hab. Ewa Joanna Grochowska

    Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu, Collegium Medicum im. Ludwika Rydygiera w Bydgoszczy

  9. Opracowanie testu transpozycji w drożdżach i badanie mobilności elementów DcSto pochodzących z genomu marchwi

    Konkurs: PRELUDIUM 19 , panel: NZ9

    Kierownik: Kornelia Katarzyna Kwolek

    Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, Wydział Biotechnologii i Ogrodnictwa

  10. Analiza mechanizmów wpływu betainy na metabolizm lipidów i skład ciała.

    Konkurs: OPUS 19 , panel: NZ9

    Kierownik: dr hab. Agata Urszula Chmurzyńska

    Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

  11. Zmienność genetyczna ekotypów sosny zwyczajnej w Polsce i jej implikacje w badaniach ewolucyjnych i gospodarowaniu zasob...

    Konkurs: OPUS 19 , panel: NZ9

    Kierownik: prof. Witold Marcin Wachowiak

    Instytut Dendrologii Polskiej Akademii Nauk

  12. OMENTYNA1 nowym regulatorem rozrodu samic - ekspresja oraz rola w kontroli osi przysadka - jajnik. Badania na modelu świ...

    Konkurs: OPUS 19 , panel: NZ9

    Kierownik: dr hab. Agnieszka Małgorzata Rak

    Uniwersytet Jagielloński, Wydział Biologii

  13. Porównawcza peptydomiczna i genetyczna analiza autentyczności żywności pochodzenia zwierzęcego

    Konkurs: OPUS 19 , panel: NZ9

    Kierownik: dr hab. Magdalena Montowska

    Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

  14. Określenie przeciwhiperglikemicznych właściwości betalain

    Konkurs: OPUS 19 , panel: NZ9

    Kierownik: dr Tomasz Sawicki

    Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Wydział Nauki o Żywności

  15. SPOŁECZNE OBIEGI WIEDZY W PRAKTYKACH HUMANISTYKI AKADEMICKIEJ

    Konkurs: OPUS 19 , panel: HS2

    Kierownik: dr hab. Agata Anna Skórzyńska

    Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, Wydział Antropologii i Kulturoznawstwa

  16. Konsekwencje reguł Bergmanna i Allena dla nisz ekologicznych: badania globalnego zgrupowania dzięciołów

    Konkurs: SONATINA 4 , panel: NZ8

    Kierownik: dr Arkadiusz Aleksander Fröhlich

    Instytut Ochrony Przyrody Polskiej Akademii Nauk

  17. Wyznaczanie globalnych parametrów geodezyjnych z wykorzystaniem systemu satelitarnego Galileo

    Konkurs: ETIUDA 8 , panel: ST10

    Kierownik: Radosław Jacek Zajdel

    Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Wydział Inżynierii Kształtowania Środowiska i Geodezji

  18. Profilowanie małocząsteczkowych związków organicznych w miodach o różnym pochodzeniu botanicznym

    Konkurs: ETIUDA 8 , panel: NZ9

    Kierownik: Ewa Makowicz

    Uniwersytet Opolski, Wydział Chemii

  19. Rola metabolizmu energetycznego mitochondriów w kształtowaniu jakości owoców jagodowych przechowywanych w atmosferze ozo...

    Konkurs: OPUS 18 , panel: NZ9

    Kierownik: dr Tomasz Marian Piechowiak

    Uniwersytet Rzeszowski

  20. Jakość zapachowa ziół jako efekt korelacji pomiędzy składem związków lotnych a materią roślinną – określona na przykładz...

    Konkurs: PRELUDIUM 18 , panel: NZ9

    Kierownik: dr Jacek Jarosław Łyczko

    Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności

  21. Nanoemulsje jako sposób modulowania właściwości prozdrowotnych i biodostępności związków bioaktywnych izolowanych z różn...

    Konkurs: SONATA 15 , panel: NZ9

    Kierownik: dr hab. Paulina Balbina Nowicka

    Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności

  22. Wpływ diety kafeteryjnej matki na funkcje metaboliczne i rozrodczepotomstwa szczurów: w poszukiwaniu mechanizmu.

    Konkurs: PRELUDIUM 18 , panel: NZ9

    Kierownik: Julia Matuszewska

    Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

  23. Redefiniowana analiza związków zapachowych i lotnych żywności. Co kryje się za volatilomiką żywności?

    Konkurs: OPUS 18 , panel: NZ9

    Kierownik: prof. Henryk Hubert Jeleń

    Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

  24. Ograniczanie termicznej polimeryzacji w olejach jadalnych poprzez wzbogacanie surowcami pochodzenia naturalnego

    Konkurs: PRELUDIUM 18 , panel: NZ9

    Kierownik: Monika Małgorzata Fedko

    Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

  25. Związki aktywne zapachowo kształtujące aromat polskich miodów pitnych. Wpływ mikroflory i zabiegów technologicznych na i...

    Konkurs: PRELUDIUM BIS 1 , panel: NZ9

    Kierownik: dr hab. Małgorzata Anna Majcher

    Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

  26. Nośniki przeciwutleniaczy apolarnych wykorzystujące systemy kontrolowanego uwalniania

    Konkurs: PRELUDIUM 18 , panel: NZ9

    Kierownik: Katarzyna Łupina

    Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie

  27. Etyka badań naukowych z udziałem ludzi w medycynie precyzyjnej

    Konkurs: PRELUDIUM 18 , panel: HS1

    Kierownik: dr Karolina Maria Strzebońska

    Uniwersytet Jagielloński, Collegium Medicum

  28. Wykorzystanie soków owocowych i warzywnych do stabilizacji barwy antocjanów wyizolowanych z ziemniaków odmian o fioletow...

    Konkurs: PRELUDIUM BIS 1 , panel: NZ9

    Kierownik: dr hab. Elżbieta Anna Rytel

    Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności

  29. Wpływ dodatków pochodzenia naturalnego na formowanie się produktów reakcji Maillarda i karmelizacji oraz na właściwości ...

    Konkurs: PRELUDIUM 18 , panel: NZ9

    Kierownik: Jessica Brzezowska

    Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności

  30. Wpływ suplementowania modelowego ciasta chlebowego wybranymi kwasami fenolowymi na strukturę białek glutenowych

    Konkurs: OPUS 18 , panel: NZ9

    Kierownik: dr hab. Agnieszka Nawrocka

    Instytut Agrofizyki im. Bohdana Dobrzańskiego Polskiej Akademii Nauk

  31. Proteomiczne podstawy interakcji witaminy D3 oraz insuliny w pęcherzyku jajnikowym - badania in vitro na modelu świni

    Konkurs: PRELUDIUM BIS 1 , panel: NZ9

    Kierownik: dr hab. Małgorzata Ewa Grzesiak

    Uniwersytet Jagielloński, Wydział Biologii

  32. Produktywność badawcza i wzorce współpracy w nauce globalnej. Ujęcie teoretyczne

    Konkurs: PRELUDIUM BIS 1 , panel: HS6

    Kierownik: prof. Marek Kwiek

    Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, Centrum Studiów nad Polityką Publiczną

  33. Między sztuką a badaniem naukowym. Ewaluacja działalności artystycznej w systemach ewaluacji nauki

    Konkurs: SONATA 15 , panel: HS5

    Kierownik: dr Kamila Lewandowska

    Akademia Teatralna im. Aleksandra Zelwerowicza w Warszawie

  34. Czynniki wpływające na jakość postrzeganą przez użytkowników usług video. Badania z wykorzystaniem trafnych ekologicznie...

    Konkurs: GRIEG 1 , panel: ST6

    Kierownik: dr hab. Lucjan Zbigniew Janowski

    Akademia Górniczo-Hutnicza im. Stanisława Staszica w Krakowie, Wydział Informatyki, Elektroniki i Telekomunikacji

  35. Bezinwazyjne wyznaczanie sztywności ścian tętnic człowieka in vivo

    Konkurs: GRIEG 1 , panel: ST8

    Kierownik: prof. Ryszard Andrzej Białecki

    Politechnika Śląska, Wydział Inżynierii Środowiska i Energetyki

  36. Zmiany profilu związków polifenolowych owoców pod wpływem wysokiego ciśnienia z uwzględnieniem aktywności enzymów tkanko...

    Konkurs: PRELUDIUM 17 , panel: NZ9

    Kierownik: Justyna Szczepańska

    Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego

  37. Wpływ właściwości fizyko-chemicznych roztworów osmotycznych z udziałem ekstraktów z ziół na proces wymiany masy podczas ...

    Konkurs: PRELUDIUM 17 , panel: NZ9

    Kierownik: dr Klaudia Mariola Masztalerz

    Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Wydział Przyrodniczo-Technologiczny

  38. Wpływ wybranych polifenoli i ich glikozydów na strukturę białek glutenowych i właściwości reologiczne ciasta pszennego....

    Konkurs: PRELUDIUM 17 , panel: NZ9

    Kierownik: Magdalena Krekora

    Instytut Agrofizyki im. Bohdana Dobrzańskiego Polskiej Akademii Nauk

  39. Aktywność biologiczna betalain z Atriplex hortensis var. rubra - znaczenie dietetyczne alternatywnego, jadalnego źródła ...

    Konkurs: PRELUDIUM 17 , panel: NZ9

    Kierownik: dr Agnieszka Kumorkiewicz-Jamro

    Politechnika Krakowska im. Tadeusza Kościuszki

  40. Molekularne mechanizmy transportu żelaza przez łożysko a regulacja metabolizmu żelaza noworodków świni domowej i dzika: ...

    Konkurs: OPUS 17 , panel: NZ9

    Kierownik: prof. Paweł Piotr Lipiński

    Instytut Genetyki i Hodowli Zwierząt Polskiej Akademii Nauk

  41. Polifenole obecne w żywności jako modulatory peroksydazy tarczycowej (TPO) o wielokierunkowej aktywności biologicznej - ...

    Konkurs: OPUS 17 , panel: NZ9

    Kierownik: prof. Urszula Katarzyna Gawlik

    Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii

  42. Badanie kształtowania się XIX-wiecznego stylu narodowego w Imperium Rosyjskim w odniesieniu do działalności naukowo-dyda...

    Konkurs: PRELUDIUM 17 , panel: HS2

    Kierownik: Marta Cyuńczyk

    Uniwersytet Gdański, Wydział Historyczny

  43. Potencjał szlaków metabolicznych grzybów z rodzaju Trichoderma w procesie degradacji/transformacji mykotoksyn fuzaryjnyc...

    Konkurs: OPUS 17 , panel: NZ9

    Kierownik: dr hab. Marcin Bryła

    Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego

  44. ngSim: Nowe wyzwania symulacji bezprzewodowych urządzeń niskomocowych

    Konkurs: OPUS 17 , panel: ST6

    Kierownik: dr hab. Konrad Stanisław Iwanicki

    Uniwersytet Warszawski, Wydział Matematyki, Informatyki i Mechaniki

  45. Publikowanie rezultatów badań w międzynarodowych angielskojęzycznych czasopismach naukowych: wyzwania i umiejętności ang...

    Konkurs: SONATINA 3 , panel: HS2

    Kierownik: dr Aleksandra Maria Swatek

    Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, Wydział Filozoficzny

  46. Tkanka kalusowa jako układ modelowy do badania biosyntezy i akumulacji karotenoidów u marchwi uprawnej (Daucus carota L....

    Konkurs: ETIUDA 7 , panel: NZ9

    Kierownik: Tomasz Wiktor Oleszkiewicz

    Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, Wydział Biotechnologii i Ogrodnictwa

  47. Charakterystyka fizjologiczna i molekularna nowych szczepów bakterii z rodziny Enterobacteriaceae jako wydajnych produce...

    Konkurs: ETIUDA 7 , panel: NZ9

    Kierownik: Hubert Szczerba

    Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii

  48. Polifenole malin i ich metabolity jako czynniki regulujące mechanizmy rozwoju niealkoholowego stłuszczenia wątroby

    Konkurs: SONATA 14 , panel: NZ9

    Kierownik: dr Bartosz Fotschki

    Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk

  49. Badania modelowe dotyczące zastosowania pochodnych kwasów hydroksycynamonowych do stabilizacji olejów farmaceutycznych (...

    Konkurs: PRELUDIUM 16 , panel: NZ9

    Kierownik: Natalia Mikołajczak

    Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Wydział Nauki o Żywności

  50. Wpływ różnych kwasów tłuszczowych na indukcję autofagii oraz aktywność metaboliczną hipertroficznych komórek tłuszczowyc...

    Konkurs: OPUS 16 , panel: NZ9

    Kierownik: dr hab. Małgorzata Katarzyna Gajewska

    Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Instytut Medycyny Weterynaryjnej