Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Rola metabolizmu energetycznego mitochondriów w kształtowaniu jakości owoców jagodowych przechowywanych w atmosferze ozonu.

2019/35/B/NZ9/01552

Słowa kluczowe:

enzymy jagody mitochondria ozon polifenole przechowywanie.

Deskryptory:

  • NZ9_007: Naukowe podstawy żywienia i badania żywności
  • NZ9_013: Inne zagadnienia pokrewne

Panel:

NZ9 - Stosowane nauki o życiu: rolnictwo, leśnictwo, ogrodnictwo, rybactwo, żywienie i żywność, biotechnologia środowiskowa

Jednostka realizująca:

Uniwersytet Rzeszowski

woj. podkarpackie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

dr Tomasz Marian Piechowiak 

Liczba wykonawców projektu: 3

Konkurs: OPUS 18 - ogłoszony 2019-09-16

Przyznana kwota: 205 212 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2020-07-01

Zakończenie projektu: 2022-01-26

Planowany czas trwania projektu: 18 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt rozliczony

Opis Projektu

Pobierz opis projektu w formacie .pdf

Uwaga - opisy projektów zostały sporządzone przez samych autorów wniosków i w niezmienionej formie umieszczone w systemie.

Dane z raportu końcowego/rocznego

  • Publikacje w czasopismach (5)
  1. Effect of ozone treatment on glutathione (GSH) status in selected berry fruit
    Autorzy:
    Tomasz Piechowiak
    Czasopismo:
    Phytochemistry (rok: 2021, tom: 187, strony: 112767), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.phytochem.2021.112767 - link do publikacji
  2. Changes in the activity of flavanone 3β-hydroxylase in blueberry fruit during storage in ozone-enriched atmosphere
    Autorzy:
    Tomasz Piechowiak, Bartosz Skóra, Patrycja Sowa
    Czasopismo:
    Journal of the Science of Food and Agriculture (rok: 2022, tom: 102, strony: 1300-1304), Wydawca: John Wiley & Sons
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1002/jsfa.11444 - link do publikacji
  3. The Role of Mitochondrial Energy Metabolism in Shaping the Quality of Highbush Blueberry Fruit During Storage in Ozone-Enriched Atmosphere
    Autorzy:
    Tomasz Piechowiak, Patrycja Sowa, Maria Tarapatskyy, Maciej Balawejder
    Czasopismo:
    Food and Bioprocess Technology (rok: 2021, tom: 14, strony: 1973–1982), Wydawca: Springer US
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1007/s11947-021-02696-x - link do publikacji
  4. Effect of Ozonation Process on the Energy Metabolism in Raspberry Fruit During Storage at Room Temperature
    Autorzy:
    Tomasz Piechowiak, Patrycja Sowa, Maciej Balawejder
    Czasopismo:
    Food and Bioprocess Technology (rok: 2021, tom: 14, strony: 483–491), Wydawca: Springer US
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1007/s11947-021-02591-5 - link do publikacji
  5. Ozone Treatment Improves the Texture of Strawberry Fruit during Storage
    Autorzy:
    Tomasz Piechowiak, Dagmara Migut, Radosław Józefczyk, Maciej Balawejder
    Czasopismo:
    Antioxidants (rok: 2022, tom: 11(5), strony: 45671), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/antiox11050821 - link do publikacji