Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Potencjał przeciwzapalny produktów będących źródłem witaminy K2 w progresji miażdżycy

2020/37/B/NZ9/03835

Słowa kluczowe:

witamina K2 dieta produkty fermentowane miażdżyca myszy

Deskryptory:

  • NZ9_7: Naukowe podstawy żywienia i badania żywności
  • NZ7_4: Prewencja populacyjna
  • NZ7_12: Prewencja chorób człowieka

Panel:

NZ9 - Stosowane nauki o życiu: rolnictwo, leśnictwo, ogrodnictwo, rybactwo, żywienie i żywność, biotechnologia środowiskowa

Jednostka realizująca:

Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, Wydział Technologii Żywności

woj.

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

dr hab. Magdalena Anna Franczyk-Żarów 

Liczba wykonawców projektu: 4

Konkurs: OPUS 19 - ogłoszony 2020-03-16

Przyznana kwota: 730 800 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2021-09-01

Zakończenie projektu: 2024-09-29

Planowany czas trwania projektu: 36 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt zakończony

Opis Projektu

Pobierz opis projektu w formacie .pdf

Uwaga - opisy projektów zostały sporządzone przez samych autorów wniosków i w niezmienionej formie umieszczone w systemie.

Dane z raportu końcowego/rocznego

  • Teksty w publikacjach pokonferencyjnych (1)
  1. Effect of Fermented Food Products as Vitamin K Dietary Sources on the Development of Atherosclerotic Lesions in ApoE/LDLR−/− Mice
    Autorzy:
    Franczyk-Żarów, M.; Czosnowska, B.; Aragaw Hassen, H.; Strojewska, A.; Czyzynska-Cichon, I.; Kij, A.; Kostogrys, R.B.
    Konferencja:
    Proceedings (rok: 2023, tom: 14th European Nutrition Conference FENS 2023, strony: Proceedings 2023, 91, 336.), Wydawca: MDPI
    Data:
    konferencja 14-17.11.2023
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/proceedings2023091336 - link do publikacji