Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Wpływ suplementowania modelowego ciasta chlebowego wybranymi kwasami fenolowymi na strukturę białek glutenowych

2019/35/B/NZ9/02854

Słowa kluczowe:

gluten gliadyny gluteniny kwasy fenolowe LC-MS FT-IR FT-Raman mechanizm oddziaływania

Deskryptory:

  • NZ9_7: Naukowe podstawy żywienia i badania żywności

Panel:

NZ9 - Stosowane nauki o życiu: rolnictwo, leśnictwo, ogrodnictwo, rybactwo, żywienie i żywność, biotechnologia środowiskowa

Jednostka realizująca:

Instytut Agrofizyki im. Bohdana Dobrzańskiego Polskiej Akademii Nauk

woj.

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

dr hab. Agnieszka Nawrocka 

Liczba wykonawców projektu: 9

Konkurs: OPUS 18 - ogłoszony 2019-09-16

Przyznana kwota: 2 830 500 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2020-09-01

Zakończenie projektu: 2025-08-31

Planowany czas trwania projektu: 60 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt w realizacji

Opis Projektu

Pobierz opis projektu w formacie .pdf

Uwaga - opisy projektów zostały sporządzone przez samych autorów wniosków i w niezmienionej formie umieszczone w systemie.

Dane z raportu końcowego/rocznego

  • Publikacje w czasopismach (25)
  1. Effect of chemical structure of selected phenolic acids on the structure of gluten proteins
    Autorzy:
    Welc, R., Kłosok, K., Szymańska-Chargot, M., Nawrocka, A.
    Czasopismo:
    Food Chemistry (rok: 2022, tom: 389, strony: 133109), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.foodchem.2022.133109 - link do publikacji
  2. Changes in the conformation and biochemical properties of gluten network after phenolic acid supplementation
    Autorzy:
    Kłosok, K., Welc, R., Nawrocka, A.
    Czasopismo:
    Journal of Cereal Science (rok: 2023, tom: 110, strony: 103651), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.jcs.2023.103651 - link do publikacji
  3. Phenolic acids-induced aggregation of gluten proteins. Structural analysis of the gluten network using FT-Raman spectroscopy
    Autorzy:
    Kłosok, K., Welc, R., Szymańska-Chargot, M., Nawrocka, A.
    Czasopismo:
    Journal of Cereal Science (rok: 2022, tom: 107, strony: 103503), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.jcs.2022.103503 - link do publikacji
  4. Phenolic acids-induced aggregation of gluten proteins. Structural analysis of the gluten network using FT-Raman spectroscopy
    Autorzy:
    Kłosok K., Welc R., Szymańska-Chargot M., Nawrocka A.
    Czasopismo:
    Journal of Cereal Science , Wydawca: Elsevier
    Status:
    Złożona
  5. Effects of phenoilc acid molecular structure on the structural properties of gliadins and glutenins
    Autorzy:
    Konrad Kłosok, Renata Welc-Stanowska, Agnieszka Nawrocka
    Czasopismo:
    International Agrophysics (rok: 2024, tom: 38, strony: 127-137), Wydawca: Institute of Agrophysics PAS
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.31545/intagr/184005 - link do publikacji
  6. Insight into organization of gliadin and glutenin extracted from gluten modified by phenolic acids
    Autorzy:
    Renata Welc-Stanowska, Konrad Kłosok, Agnieszka Nawrocka
    Czasopismo:
    Molecules (rok: 2023, tom: 28, strony: 7790), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/molecules28237790 - link do publikacji
  7. Effects of phenoilc acid molecular structure on the structural properties of gliadins and glutenins
    Autorzy:
    Konrad Kłosok, Renata Welc-Stanowska, Agnieszka Nawrocka
    Czasopismo:
    International Agrophysics (rok: 2024, tom: 38, strony: 127-137), Wydawca: Institute of Agrophysics PAS
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.31545/intagr/184005 - link do publikacji
  8. Effects of gluten-phenolic acids interaction on the gluten structure and functional properties of gluten and phenolic acids
    Autorzy:
    Renata Welc-Stanowska, Konrad Kłosok, Agnieszka Nawrocka
    Czasopismo:
    Journal of Cereal Science (rok: 2023, tom: 111, strony: 103682), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.jcs.2023.103682 - link do publikacji
  9. Effects of gluten-phenolic acids interaction on the gluten structure and functional properties of gluten and phenolic acids
    Autorzy:
    Welc-Stanowska, R., Kłosok, K., Nawrocka, A.
    Czasopismo:
    Journal of Cereal Science (rok: 2023, tom: b.d., strony: b.d.), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Złożona
  10. Effect of chemical structure of selected phenolic acids on the structure of gluten proteins
    Autorzy:
    Welc, R., Kłosok, K., Szymańska-Chargot, M., Nawrocka, A.
    Czasopismo:
    Food Chemistry (rok: 2022, tom: 389, strony: 133109), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.foodchem.2022.133109 - link do publikacji
  11. Phenolic acids-induced aggregation of gluten proteins. Structural analysis of the gluten network using FT-Raman spectroscopy
    Autorzy:
    Kłosok, K., Welc, R., Szymańska-Chargot, M., Nawrocka, A.
    Czasopismo:
    Journal of Cereal Science (rok: 2022, tom: 107, strony: 103503), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.jcs.2022.103503 - link do publikacji
  12. Insight into organization of gliadin and glutenin extracted from gluten modified by phenolic acids
    Autorzy:
    Renata Welc-Stanowska, Konrad Kłosok, Agnieszka Nawrocka
    Czasopismo:
    Molecules (rok: 2023, tom: 28, strony: 7790), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/molecules28237790 - link do publikacji
  13. Changes in the conformation and biochemical properties of gluten network after phenolic acid supplementation
    Autorzy:
    Kłosok, K., Welc, R., Nawrocka, A.
    Czasopismo:
    Journal of Cereal Science (rok: 2023, tom: 110, strony: 103651), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.jcs.2023.103651 - link do publikacji
  14. Phenolic acids-induced aggregation of gluten proteins. Structural analysis of the gluten network using FT-Raman spectroscopy
    Autorzy:
    Kłosok, K., Welc, R., Szymańska-Chargot, M., Nawrocka, A.
    Czasopismo:
    Journal of Cereal Science (rok: 2022, tom: 107, strony: 103503), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.jcs.2022.103503 - link do publikacji
  15. Changes in the conformation and biochemical properties of gluten network after phenolic acid supplementation
    Autorzy:
    Kłosok, K., Welc, R., Nawrocka, A.
    Czasopismo:
    Journal of Cereal Science (rok: 2023, tom: 110, strony: 103651), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.jcs.2023.103651 - link do publikacji
  16. Effects of gluten-phenolic acids interaction on the gluten structure and functional properties of gluten and phenolic acids
    Autorzy:
    Renata Welc-Stanowska, Konrad Kłosok, Agnieszka Nawrocka
    Czasopismo:
    Journal of Cereal Science (rok: 2023, tom: 111, strony: 103682), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.jcs.2023.103682 - link do publikacji
  17. How do phenolic acids chnage the secondary and tertiary structure of gliadin? Strudies with an application of spectroscopic techniques
    Autorzy:
    Welc, R., Luchowski, R., Kłosok, K., Gruszecki, W.I., Nawrocka, A.
    Czasopismo:
    International Journal of Molecular Sciences (rok: 2022, tom: 23, strony: 6053), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/ijms23116053 - link do publikacji
  18. Effects of physical and chemical factors on the structure of gluten, gliadins and glutenins as studied with spectroscopic methods
    Autorzy:
    Kłosok K., Welc, R., Fornal, E., Nawrocka, A.
    Czasopismo:
    Molecules (rok: 2021, tom: 26, strony: 508), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/molecules26020508 - link do publikacji
  19. How do phenolic acids chnage the secondary and tertiary structure of gliadin? Strudies with an application of spectroscopic techniques
    Autorzy:
    Welc, R., Luchowski, R., Kłosok, K., Gruszecki, W.I., Nawrocka, A.
    Czasopismo:
    International Journal of Molecular Sciences (rok: 2022, tom: 23, strony: 6053), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/ijms23116053 - link do publikacji
  20. Effects of physical and chemical factors on the structure of gluten, gliadins and glutenins as studied with spectroscopic methods
    Autorzy:
    Kłosok K., Welc, R., Fornal, E., Nawrocka, A.
    Czasopismo:
    Molecules (rok: 2021, tom: 26, strony: 508), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/molecules26020508 - link do publikacji
  21. Effect of chemical structure of selected phenolic acids on the structure of gluten proteins
    Autorzy:
    Welc, R., Kłosok, K., Szymańska-Chargot, M., Nawrocka, A.
    Czasopismo:
    Food Chemistry (rok: 2022, tom: 389, strony: 133109), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.foodchem.2022.133109 - link do publikacji
  22. Effects of physical and chemical factors on the structure of gluten, gliadins and glutenins as studied with spectroscopic methods
    Autorzy:
    Kłosok K., Welc, R., Fornal, E., Nawrocka, A.
    Czasopismo:
    Molecules (rok: 2021, tom: 26, strony: 508), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/molecules26020508 - link do publikacji
  23. Effects of physical and chemical factors on the structure of gluten, gliadins and glutenins as studied with spectroscopic methods
    Autorzy:
    Kłosok K., Welc, R., Fornal, E., Nawrocka, A.
    Czasopismo:
    Molecules (rok: 2021, tom: 26, strony: 508), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/molecules26020508 - link do publikacji
  24. How do phenolic acids chnage the secondary and tertiary structure of gliadin? Strudies with an application of spectroscopic techniques
    Autorzy:
    Welc, R., Luchowski, R., Kłosok, K., Gruszecki, W.I., Nawrocka, A.
    Czasopismo:
    International Journal of Molecular Sciences (rok: 2022, tom: 23, strony: 6053), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/ijms23116053 - link do publikacji
  25. The influence of the phenolic acids chemical structureon the molecular organization of gluten proteins
    Autorzy:
    Welc R., Kłosok K., Szymańska-Chargot, M., Nawrocka A.
    Czasopismo:
    Food Chemistry , Wydawca: Elsevier
    Status:
    Złożona