Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Badania nad składem białkowym i immunoreaktywnością jaj pozyskanych od kur karmionych paszami z dodatkiem nasion roślin strączkowych: łubinu i soi.

2020/37/N/NZ9/00128

Słowa kluczowe:

łubin soja immunoreaktywność alergia jaja

Deskryptory:

  • NZ9_007: Naukowe podstawy żywienia i badania żywności

Panel:

NZ9 - Stosowane nauki o życiu: rolnictwo, leśnictwo, ogrodnictwo, rybactwo, żywienie i żywność, biotechnologia środowiskowa

Jednostka realizująca:

Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

woj. wielkopolskie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

dr Aneta Tomczak 

Liczba wykonawców projektu: 3

Konkurs: PRELUDIUM 19 - ogłoszony 2020-03-16

Przyznana kwota: 209 435 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2021-02-03

Zakończenie projektu: 2026-02-02

Planowany czas trwania projektu: 60 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt w realizacji

Opis Projektu

Pobierz opis projektu w formacie .pdf

Uwaga - opisy projektów zostały sporządzone przez samych autorów wniosków i w niezmienionej formie umieszczone w systemie.

Dane z raportu końcowego/rocznego

  • Publikacje w czasopismach (4)
  • Teksty w publikacjach pokonferencyjnych (1)
  1. Soybean and lupine addition in hens nutrition – influence one egg immunoreactivity
    Autorzy:
    Tomczak A., Kmiotek M., Zielińska-Dawidziak M.
    Czasopismo:
    Molecules (rok: 2021, tom: 14, strony: 4319), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/molecules26144319 - link do publikacji
  2. Super eggs production – the influence of feed modification on designer egg composition
    Autorzy:
    Magdalena Zielińska-Dawidziak, Piotr Klimowicz, Aneta Tomczak
    Czasopismo:
    ANNALS OF ANIMAL SCIENCE (rok: 2025, tom: -, strony: -), Wydawca: Annals of Animal Science The Journal of National Research Institute of Animal Production
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.2478/aoas-2025-0002 - link do publikacji
  3. Soybean and lupine addition in hens nutrition – influence one egg immunoreactivity
    Autorzy:
    Tomczak A., Kmiotek M., Zielińska-Dawidziak M.
    Czasopismo:
    Molecules (rok: 2021, tom: 14, strony: 4319), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/molecules26144319 - link do publikacji
  4. Modification of the Protein Amino Acid Content in Hen Eggs as a Consequence of Different Concentrations of Lupine and Soy in Feed
    Autorzy:
    Aneta Tomczak, Magdalena Zielińska-Dawidziak, Piotr Klimowicz, Marcin Hejdysz, Sebastian Kaczmarek, Aleksander Siger, Adam Cieślak
    Czasopismo:
    Molecules (rok: 2024, tom: 29, strony: 45671), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/molecules29163727 - link do publikacji
  1. Skład białkowy jaj kurzych - zmiany w zależności od dodatku łubinu i soi do pasz.
    Autorzy:
    Klimowicz P., Iwan H., Tomczak A., Hejdysz M., Kaczmarek S., Cieślak A., Springer E., Zielińska- Dawidziak M.
    Konferencja:
    Żywność dzisiaj. Lokalna czy globalna, tradycyjna czy innowacyjna? (rok: 2022, tom: XXVI Sesja Naukowa Sekcji Młodej Kadry Naukowej pt.: Żywność dzisiaj. Lokalna czy globalna, tradycyjna czy innowacyjna?, strony: 49-60), Wydawca: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
    Data:
    konferencja 19-20.05.2022
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.17306/m.978-83-67112-29-1 - link do publikacji