Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Badania białek arabinogalaktanowych (AGPs) jako istotnych składników ściany komórkowej podczas procesu dojrzewania owoców

2020/39/D/NZ9/00232

Słowa kluczowe:

białka arabinogalaktanowe dojrzewanie owoców ściana komórkowa

Deskryptory:

  • NZ9_4: Naukowe podstawy ogrodnictwa
  • NZ9_7: Naukowe podstawy żywienia i badania żywności

Panel:

NZ9 - Stosowane nauki o życiu: rolnictwo, leśnictwo, ogrodnictwo, rybactwo, żywienie i żywność, biotechnologia środowiskowa

Jednostka realizująca:

Instytut Agrofizyki im. Bohdana Dobrzańskiego Polskiej Akademii Nauk

woj.

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

dr Agata Aleksandra Leszczuk 

Liczba wykonawców projektu: 3

Konkurs: SONATA 16 - ogłoszony 2020-09-15

Przyznana kwota: 1 838 760 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2021-10-01

Zakończenie projektu: 2024-09-30

Planowany czas trwania projektu: 36 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt zakończony

Opis Projektu

Pobierz opis projektu w formacie .pdf

Uwaga - opisy projektów zostały sporządzone przez samych autorów wniosków i w niezmienionej formie umieszczone w systemie.

Dane z raportu końcowego/rocznego

  • Publikacje w czasopismach (7)
  1. Arabinogalactan protein is a molecular and cytological marker of particular stages of the tomato fruit ripening process
    Autorzy:
    Nataliia Kutyrieva-Nowak, Agata Leszczuk, Adrian Zając, Panagiotis Kalaitzis, Artur Zdunek
    Czasopismo:
    Scientia Horticulturae (rok: 2023, tom: 310: 111718, strony: 45667), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.scienta.2022.111718 - link do publikacji
  2. Working towards arabinogalactan proteins (AGPs) from fruit: carbohydrate composition and impact on fungal growth
    Autorzy:
    Agata Leszczuk, Adrian Zając, Justyna Cybulska, Dawid Stefaniuk, Artur Zdunek
    Czasopismo:
    BMC Plant Biology (rok: 2022, tom: 1,33333333333333, strony: 45670), Wydawca: BMC Plant Biology
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1186/s12870-022-04009-6 - link do publikacji
  3. A practical guide to in situ and ex situ characterisation of arabinogalactan proteins (AGPs) in fruits
    Autorzy:
    Nataliia Kutyrieva-Nowak, Agata Leszczuk, Artur Zdunek
    Czasopismo:
    Plant Methods (rok: 2023, tom: 19, 117, strony: 45675), Wydawca: Springer Nature
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1186/s13007-023-01100-3 - link do publikacji
  4. Review: structure and modifications of arabinogalactan proteins (AGPs)
    Autorzy:
    Agata Leszczuk, Panagiotis Kalaitzis, Joanna Kulik, Artur Zdunek
    Czasopismo:
    BMC Plant Biology (rok: 2023, tom: 0,989583333333333, strony: 45669), Wydawca: BMC Plant Biology
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1186/s12870-023-04066-5 - link do publikacji
  5. Working towards arabinogalactan proteins (AGPs) from fruit: carbohydrate composition and impact on fungal growth
    Autorzy:
    Agata Leszczuk, Adrian Zając, Justyna Cybulska, Dawid Stefaniuk, Artur Zdunek
    Czasopismo:
    BMC Plant Biology (rok: 2022, tom: 1,33333333333333, strony: 45670), Wydawca: BMC Plant Biology
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1186/s12870-022-04009-6 - link do publikacji
  6. Arabinogalactan protein is a molecular and cytological marker of particular stages of the tomato fruit ripening process
    Autorzy:
    Nataliia Kutyrieva-Nowak, Agata Leszczuk, Adrian Zając, Panagiotis Kalaitzis, Artur Zdunek
    Czasopismo:
    Scientia Horticulturae (rok: 2023, tom: 310: 111718, strony: 45667), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.scienta.2022.111718 - link do publikacji
  7. Review: structure and modifications of arabinogalactan proteins (AGPs)
    Autorzy:
    Agata Leszczuk, Panagiotis Kalaitzis, Joanna Kulik, Artur Zdunek
    Czasopismo:
    BMC Plant Biology (rok: 2023, tom: 0,989583333333333, strony: 45669), Wydawca: BMC Plant Biology
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1186/s12870-023-04066-5 - link do publikacji