Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Nanoemulsje jako sposób modulowania właściwości prozdrowotnych i biodostępności związków bioaktywnych izolowanych z różnych matryc roślinnych

2019/35/D/NZ9/02951

Słowa kluczowe:

związki polifenolowe karotenoidy kwiaty jadalne owoce aronii owoce róży właściwości przeciwcukrzycowe właściwości przeciwstarzeniowe proces enkapsulacji biodostępność

Deskryptory:

  • NZ9_7: Naukowe podstawy żywienia i badania żywności

Panel:

NZ9 - Stosowane nauki o życiu: rolnictwo, leśnictwo, ogrodnictwo, rybactwo, żywienie i żywność, biotechnologia środowiskowa

Jednostka realizująca:

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności

woj.

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

dr hab. Paulina Balbina Nowicka 

Liczba wykonawców projektu: 5

Konkurs: SONATA 15 - ogłoszony 2019-09-16

Przyznana kwota: 1 000 020 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2020-11-30

Zakończenie projektu: 2025-11-29

Planowany czas trwania projektu: 60 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt w realizacji

Opis Projektu

Pobierz opis projektu w formacie .pdf

Uwaga - opisy projektów zostały sporządzone przez samych autorów wniosków i w niezmienionej formie umieszczone w systemie.

Dane z raportu końcowego/rocznego

  • Publikacje w czasopismach (6)
  1. The types of polysaccharide coatings and their mixtures as a factor affecting the stability of bioactive compounds and health-promoting properties expressed as the ability to inhibit the α-amylase and α-glucosidase of chokeberry extracts in the microencapsulation process
    Autorzy:
    Kamil Haładyn, Karolina Tkacz, Aneta Wojdyło, Paulina Nowicka
    Czasopismo:
    Foods (rok: 2021, tom: 10, strony: 1994), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/foods10091994 - link do publikacji
  2. The types of polysaccharide coatings and their mixtures as a factor affecting the stability of bioactive compounds and health-promoting properties expressed as the ability to inhibit the α-amylase and α-glucosidase of chokeberry extracts in the microencapsulation process
    Autorzy:
    Kamil Haładyn, Karolina Tkacz, Aneta Wojdyło, Paulina Nowicka
    Czasopismo:
    Foods (rok: 2021, tom: 10, strony: 1994), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/foods10091994 - link do publikacji
  3. Isolation of Bioactive Compounds (Carotenoids, Tocopherols, and Tocotrienols) from Calendula Officinalis L., and Their Interaction with Proteins and Oils in Nanoemulsion Formulation
    Autorzy:
    Kamil Haładyn, Aneta Wojdyło, Paulina Nowicka
    Czasopismo:
    Molecules (rok: 2024, tom: 29(17), strony: 45676), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/molecules29174184 - link do publikacji
  4. The types of polysaccharide coatings and their mixtures as a factor affecting the stability of bioactive compounds and health-promoting properties expressed as the ability to inhibit the α-amylase and α-glucosidase of chokeberry extracts in the microencapsulation process
    Autorzy:
    Kamil Haładyn, Karolina Tkacz, Aneta Wojdyło, Paulina Nowicka
    Czasopismo:
    Foods (rok: 2021, tom: 10, strony: 1994), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/foods10091994 - link do publikacji
  5. Shaping the bioactive potential, health-promoting properties, and bioavailability of o/w nanoemulsions by modulating the dose of a carotenoid preparation isolated from Calendula officinalis L.
    Autorzy:
    : Kamil Haładyn, Aneta Wojdyło, Paulina Nowicka
    Czasopismo:
    Food Chemistry (rok: 2024, tom: 456, strony: 45671), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.foodchem.2024.139990 - link do publikacji
  6. The types of polysaccharide coatings and their mixtures as a factor affecting the stability of bioactive compounds and health-promoting properties expressed as the ability to inhibit the α-amylase and α-glucosidase of chokeberry extracts in the microencapsulation process
    Autorzy:
    Kamil Haładyn, Karolina Tkacz, Aneta Wojdyło, Paulina Nowicka
    Czasopismo:
    Foods (rok: 2021, tom: 10, strony: 1994), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/foods10091994 - link do publikacji