Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Ograniczanie termicznej polimeryzacji w olejach jadalnych poprzez wzbogacanie surowcami pochodzenia naturalnego

2019/35/N/NZ9/00767

Słowa kluczowe:

smażenie degradacja termiczna tłuszczów oleje zimnotłoczone natywne przeciwutleniacze w olejach substancje antypolimeryzacyjne

Deskryptory:

  • NZ9_007: Naukowe podstawy żywienia i badania żywności
  • NZ7_004: Prewencja populacyjna

Panel:

NZ9 - Stosowane nauki o życiu: rolnictwo, leśnictwo, ogrodnictwo, rybactwo, żywienie i żywność, biotechnologia środowiskowa

Jednostka realizująca:

Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

woj. wielkopolskie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

Monika Małgorzata Fedko 

Liczba wykonawców projektu: 2

Konkurs: PRELUDIUM 18 - ogłoszony 2019-09-16

Przyznana kwota: 99 360 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2020-06-25

Zakończenie projektu: 2023-06-24

Planowany czas trwania projektu: 36 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt rozliczony

Opis Projektu

Pobierz opis projektu w formacie .pdf

Uwaga - opisy projektów zostały sporządzone przez samych autorów wniosków i w niezmienionej formie umieszczone w systemie.

Dane z raportu końcowego/rocznego

  • Publikacje w czasopismach (2)
  1. The Effect of High-Temperature Heating on Amounts of Bioactive Compounds and Antiradical Properties of Refined Rapeseed Oil Blended with Rapeseed, Coriander and Apricot Cold-Pressed Oils
    Autorzy:
    Monika Fedko, Aleksander Siger, Aleksandra Szydłowska-Czerniak, Dobrochna Rabiej-Kozioł, Alicja Tymczewska, Katarzyna Włodarczyk, Dominik Kmiecik
    Czasopismo:
    Foods (rok: 2024, tom: 13, strony: 2336), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/foods13152336 - link do publikacji
  2. Effect of Heating Temperature of High-Quality Arbequina, Picual, Manzanilla and Cornicabra Olive Oils on Changes in Nutritional Indices of Lipid, Tocopherol Content and Triacylglycerol Polymerization Process
    Autorzy:
    Dominik Kmiecik, Monika Fedko, Justyna Małecka, Aleksander Siger, Przemysław Łukasz Kowalczewski
    Czasopismo:
    Molecules (rok: 2023, tom: 28, strony: 4247), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/molecules28104247 - link do publikacji