Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Łagodzenie niekorzystnych efektów związanych ze spożywaniem diety wysokotłuszczowej poprzez zmianę sposobu żywienia i/lub suplementację różnymi formami chromu

2020/39/B/NZ9/00674

Słowa kluczowe:

Dieta wysokotłuszczowa chrom nanocząstki jelito wątroba krew szczur

Deskryptory:

  • NZ9_7: Naukowe podstawy żywienia i badania żywności

Panel:

NZ9 - Stosowane nauki o życiu: rolnictwo, leśnictwo, ogrodnictwo, rybactwo, żywienie i żywność, biotechnologia środowiskowa

Jednostka realizująca:

Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk

woj.

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

prof. Jerzy Juśkiewicz 

Liczba wykonawców projektu: 8

Konkurs: OPUS 20 - ogłoszony 2020-09-15

Przyznana kwota: 1 641 868 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2021-06-01

Zakończenie projektu: 2024-06-23

Planowany czas trwania projektu: 36 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt rozliczony

Opis Projektu

Pobierz opis projektu w formacie .pdf

Uwaga - opisy projektów zostały sporządzone przez samych autorów wniosków i w niezmienionej formie umieszczone w systemie.

Dane z raportu końcowego/rocznego

  • Publikacje w czasopismach (16)
  • Teksty w publikacjach pokonferencyjnych (12)
  1. Effect of chromium nanoparticles and switching from a high-fat to a low-fat diet on the cecal microenvironment in obese rats.
    Autorzy:
    Fotschki B., Ognik K., Cholewińska E., Grzelak-Błaszczyk K., Myszczyński K., Krauze M., Juśkiewicz J.
    Czasopismo:
    Nutrients (rok: 2023, tom: 15(14), strony: 3118), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/nu15143118 - link do publikacji
  2. Effect of chromium nanoparticles and switching from a high-fat to a low-fat diet on the cecal microenvironment in obese rats.
    Autorzy:
    Fotschki B., Ognik K., Cholewińska E., Grzelak-Błaszczyk K., Myszczyński K., Krauze M., Juśkiewicz J.
    Czasopismo:
    Nutrients (rok: 2023, tom: 15(14), strony: 3118), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/nu15143118 - link do publikacji
  3. Effects of chromium picolinate and chromium nanoparticles added to low- or high-fat diets on chromium biodistribution and the blood level of selected minerals in rats
    Autorzy:
    Stępniowska A., Juśkiewicz J., Tutaj K., Fotschki J., Fotschki B., Ognik K.
    Czasopismo:
    Polish Journal of Food and Nutrition Sciences (rok: 2022, tom: 72(3), strony: 229-238), Wydawca: Inst. Animal Reproduction and Food Research, Polish Acad. Sciences
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.31883/pjfns/151750 - link do publikacji
  4. Dietary effects of chromium pocolinate and chromium nanoparticles in Wsitar rats fed with a high-fat, low-fibre diet: the role of fat normalization
    Autorzy:
    Majewski M., Gromadziński L., Cholewińska E., Ognik K., Fotschki B., Juśkiewicz J.
    Czasopismo:
    Nutrients (rok: 2022, tom: 14(23), strony: art. no 5138 (1-20)), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/nu14235138 - link do publikacji
  5. The Effects of Dietary Chromium Supplementation along with Discontinuing a High-Fat Diet on the Microbial Enzymatic Activity and the Production of SCFAs in the Faeces of Rats
    Autorzy:
    Juśkiewicz J., Ognik K., Fotschki J., Napiórkowska D., Cholewińska E., Grzelak-Błaszczyk K., Krauze M., Fotschki B.
    Czasopismo:
    Nutrients (rok: 2023, tom: 15(18), strony: 3962), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/nu15183962 - link do publikacji
  6. Dietary effects of chromium pocolinate and chromium nanoparticles in Wsitar rats fed with a high-fat, low-fibre diet: the role of fat normalization
    Autorzy:
    Majewski M., Gromadziński L., Cholewińska E., Ognik K., Fotschki B., Juśkiewicz J.
    Czasopismo:
    Nutrients (rok: 2022, tom: 14(23), strony: art. no 5138 (1-20)), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/nu14235138 - link do publikacji
  7. The Effects of Dietary Chromium Supplementation along with Discontinuing a High-Fat Diet on the Microbial Enzymatic Activity and the Production of SCFAs in the Faeces of Rats
    Autorzy:
    Juśkiewicz J., Ognik K., Fotschki J., Napiórkowska D., Cholewińska E., Grzelak-Błaszczyk K., Krauze M., Fotschki B.
    Czasopismo:
    Nutrients (rok: 2023, tom: 15(18), strony: 3962), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/nu15183962 - link do publikacji
  8. Chromium nanoparticles improve bone turnover regulation in rats fed a high-fat, low-fibre diet
    Autorzy:
    Cholewińska E., Sołek P., Juśkiewicz J., Fotschki B., Dworzański W., Ognik K.
    Czasopismo:
    PLoS ONE (rok: 2024, tom: 19(5), strony: e0300292), Wydawca: Public Library of Science
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1371/journal.pone.0300292 - link do publikacji
  9. Effects of chromium picolinate and chromium nanoparticles added to low- or high-fat diets on chromium biodistribution and the blood level of selected minerals in rats
    Autorzy:
    Stępniowska A., Juśkiewicz J., Tutaj K., Fotschki J., Fotschki B., Ognik K.
    Czasopismo:
    Polish Journal of Food and Nutrition Sciences (rok: 2022, tom: 72(3), strony: 229-238), Wydawca: Inst. Animal Reproduction and Food Research, Polish Acad. Sciences
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.31883/pjfns/151750 - link do publikacji
  10. Oxidative, epigenetic changes and fermentation processes in the intestine of rats fed high-fat diets supplemented with various chromium forms.
    Autorzy:
    Dworzański W., Cholewińska E., Fotschki B., Juśkiewicz J., Ognik K.
    Czasopismo:
    Scientific Reports (rok: 2022, tom: 12(1), strony: art. no 9817 (1-14)), Wydawca: NATURE PUBLISHING GROUP
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1038/s41598-022-13328-5 - link do publikacji
  11. Chromium nanoparticles together with a switch away from high-fat/low-fibre dietary habits enhances the pro-healthy regulation of liver lipid metabolism and inflammation in obese rats.
    Autorzy:
    Fotschki B., Ognik K., Fotschki J., Napiórkowska D., Cholewińska E., Krauze M., Juśkiewicz J.
    Czasopismo:
    International Journal of Molecular Sciences (rok: 2023, tom: 24(3), strony: 2940), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/ijms24032940 - link do publikacji
  12. Effects of chromium picolinate and chromium nanoparticles added to low- or high-fat diets on chromium biodistribution and the blood level of selected minerals in rats
    Autorzy:
    Stępniowska A., Juśkiewicz J., Tutaj K., Fotschki J., Fotschki B., Ognik K.
    Czasopismo:
    Polish Journal of Food and Nutrition Sciences (rok: 2022, tom: 72(3), strony: 229-238), Wydawca: Inst. Animal Reproduction and Food Research, Polish Acad. Sciences
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.31883/pjfns/151750 - link do publikacji
  13. Dietary effects of chromium pocolinate and chromium nanoparticles in Wsitar rats fed with a high-fat, low-fibre diet: the role of fat normalization
    Autorzy:
    Majewski M., Gromadziński L., Cholewińska E., Ognik K., Fotschki B., Juśkiewicz J.
    Czasopismo:
    Nutrients (rok: 2022, tom: 14(23), strony: art. no 5138 (1-20)), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/nu14235138 - link do publikacji
  14. Chromium nanoparticles together with a switch away from high-fat/low-fibre dietary habits enhances the pro-healthy regulation of liver lipid metabolism and inflammation in obese rats.
    Autorzy:
    Fotschki B., Ognik K., Fotschki J., Napiórkowska D., Cholewińska E., Krauze M., Juśkiewicz J.
    Czasopismo:
    International Journal of Molecular Sciences (rok: 2023, tom: 24(3), strony: 2940), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/ijms24032940 - link do publikacji
  15. Oxidative, epigenetic changes and fermentation processes in the intestine of rats fed high-fat diets supplemented with various chromium forms.
    Autorzy:
    Dworzański W., Cholewińska E., Fotschki B., Juśkiewicz J., Ognik K.
    Czasopismo:
    Scientific Reports (rok: 2022, tom: 12(1), strony: art. no 9817 (1-14)), Wydawca: NATURE PUBLISHING GROUP
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1038/s41598-022-13328-5 - link do publikacji
  16. Oxidative, epigenetic changes and fermentation processes in the intestine of rats fed high-fat diets supplemented with various chromium forms.
    Autorzy:
    Dworzański W., Cholewińska E., Fotschki B., Juśkiewicz J., Ognik K.
    Czasopismo:
    Scientific Reports (rok: 2022, tom: 12(1), strony: art. no 9817 (1-14)), Wydawca: NATURE PUBLISHING GROUP
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1038/s41598-022-13328-5 - link do publikacji
  1. Effect of a high-fat diet and chromium on hormones level and Cr retention in rats
    Autorzy:
    Stępniowska A., Cholewińska E., Krauze M., Matusevicius P., Fotschki B., Juśkiewicz J., Ognik K.
    Konferencja:
    Veterinarija ir Zootechnika Supplement Abstracts (rok: 2021, tom: Livestock production: recent trends and future prospects, strony: 95), Wydawca: Lithuanian University of Health Sciences
    Data:
    konferencja 44511
    Status:
    Opublikowana
  2. Effect of a high-fat diet and chromium on hormones level and Cr retention in rats
    Autorzy:
    Stępniowska A., Cholewińska E., Krauze M., Matusevicius P., Fotschki B., Juśkiewicz J., Ognik K.
    Konferencja:
    Veterinarija ir Zootechnika Supplement Abstracts (rok: 2021, tom: Livestock production: recent trends and future prospects, strony: 95), Wydawca: Lithuanian University of Health Sciences
    Data:
    konferencja 44511
    Status:
    Opublikowana
  3. Chromium Nanoparticles Support the Pro-Healthy Regulation of Liver Lipid Metabolism and Inflammation in Obese Rats when Combined with the Abandonment of High-Fat/Low-Fiber Diet
    Autorzy:
    Fotschki B., Ognik K., Fotschki J., Napiórkowska D., Cholewińska E., Krauze M., Juśkiewicz J.
    Konferencja:
    Abstract-Book XXII Congress EuroFoodChem (rok: 2023, tom: The XII European Food Chemistry Congress, strony: PP 33, p. 218.), Wydawca: Srpsko hemijsko društvo
    Data:
    konferencja 14-16 czerwca 2023
    Status:
    Opublikowana
  4. The effect of a low or high-fat diet and supplementation with various forms of chromium on immunological parameters in the rat's organism
    Autorzy:
    Stępniowska A., Tutaj K., Sołek P., Fotschki B., Juśkiewicz J., Matusevicius P., Ognik K.
    Konferencja:
    2nd international scientific conference LIVESTOCK PRODUCTION: RECENT TRENDS AND FUTURE PROSPECTS; Veterinarija ir Zootechnika Abstracts (rok: 2022, tom: 2nd international scientific conference LIVESTOCK PRODUCTION: RECENT TRENDS AND FUTURE PROSPECTS, strony: p. 66), Wydawca: Lithuanian University of Health Sciences
    Data:
    konferencja 44881
    Status:
    Opublikowana
  5. The effect of changing eating habits combined with supplementation with various forms of chromium on bone parameters in obese rats
    Autorzy:
    Szatan Z., Szymańska J., Cholewińska E., Juśkiewicz J., Fotschki B., Ognik K.
    Konferencja:
    3rd International PhD Student's Conference at the University of Life Sciences in Lublin, Poland: ENVIRONMENT – PLANT – ANIMAL – PRODUCT (rok: 2024, tom: 3rd International PhD Student's Conference at the University of Life Sciences in Lublin, Poland: ENVIRONMENT – PLANT – ANIMAL – PRODUCT, strony: ICDSUPL, 3, A027), Wydawca: Publishing House of the University of Life Sciences in Lublin
    Data:
    konferencja 24-26.04.2024
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.24326/ICDSUPL3.A027 - link do publikacji
  6. Chromium Nanoparticles Support the Pro-Healthy Regulation of Liver Lipid Metabolism and Inflammation in Obese Rats when Combined with the Abandonment of High-Fat/Low-Fiber Diet
    Autorzy:
    Fotschki B., Ognik K., Fotschki J., Napiórkowska D., Cholewińska E., Krauze M., Juśkiewicz J.
    Konferencja:
    Abstract-Book XXII Congress EuroFoodChem (rok: 2023, tom: The XII European Food Chemistry Congress, strony: PP 33, p. 218.), Wydawca: Srpsko hemijsko društvo
    Data:
    konferencja 14-16 czerwca 2023
    Status:
    Opublikowana
  7. Effect of a high-fat diet and chromium on hormones level and Cr retention in rats
    Autorzy:
    Stępniowska A., Cholewińska E., Krauze M., Matusevicius P., Fotschki B., Juśkiewicz J., Ognik K.
    Konferencja:
    Veterinarija ir Zootechnika Supplement Abstracts (rok: 2021, tom: Livestock production: recent trends and future prospects, strony: 95), Wydawca: Lithuanian University of Health Sciences
    Data:
    konferencja 44511
    Status:
    Opublikowana
  8. The effect of a low or high-fat diet and supplementation with various forms of chromium on the biodistribution of this element in the rat's organism
    Autorzy:
    Marzec A., Całyniuk Z., Smagieł R., Stępniowska A., Tutaj K., Fotschki B., Juśkiewicz J., Ognik K.
    Konferencja:
    ENVIRONMENT – PLANT – ANIMAL – PRODUCT (rok: 2022, tom: 1st International PhD Student's Conference at the University of Life Sciences in Lublin, Poland: ENVIRONMENT – PLANT – ANIMAL – PRODUCT, strony: A003), Wydawca: The University of Life Sciences in Lublin
    Data:
    konferencja 44677
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.24326/ICDSUPL1.A003 - link do publikacji
  9. The effect of a low or high-fat diet and supplementation with various forms of chromium on immunological parameters in the rat's organism
    Autorzy:
    Stępniowska A., Tutaj K., Sołek P., Fotschki B., Juśkiewicz J., Matusevicius P., Ognik K.
    Konferencja:
    2nd international scientific conference LIVESTOCK PRODUCTION: RECENT TRENDS AND FUTURE PROSPECTS; Veterinarija ir Zootechnika Abstracts (rok: 2022, tom: 2nd international scientific conference LIVESTOCK PRODUCTION: RECENT TRENDS AND FUTURE PROSPECTS, strony: p. 66), Wydawca: Lithuanian University of Health Sciences
    Data:
    konferencja 44881
    Status:
    Opublikowana
  10. The effect of a low or high-fat diet and supplementation with various forms of chromium on the biodistribution of this element in the rat's organism
    Autorzy:
    Marzec A., Całyniuk Z., Smagieł R., Stępniowska A., Tutaj K., Fotschki B., Juśkiewicz J., Ognik K.
    Konferencja:
    ENVIRONMENT – PLANT – ANIMAL – PRODUCT (rok: 2022, tom: 1st International PhD Student's Conference at the University of Life Sciences in Lublin, Poland: ENVIRONMENT – PLANT – ANIMAL – PRODUCT, strony: A003), Wydawca: The University of Life Sciences in Lublin
    Data:
    konferencja 44677
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.24326/ICDSUPL1.A003 - link do publikacji
  11. The effect of a low or high-fat diet and supplementation with various forms of chromium on the biodistribution of this element in the rat's organism
    Autorzy:
    Marzec A., Całyniuk Z., Smagieł R., Stępniowska A., Tutaj K., Fotschki B., Juśkiewicz J., Ognik K.
    Konferencja:
    ENVIRONMENT – PLANT – ANIMAL – PRODUCT (rok: 2022, tom: 1st International PhD Student's Conference at the University of Life Sciences in Lublin, Poland: ENVIRONMENT – PLANT – ANIMAL – PRODUCT, strony: A003), Wydawca: The University of Life Sciences in Lublin
    Data:
    konferencja 44677
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.24326/ICDSUPL1.A003 - link do publikacji
  12. The effect of a low or high-fat diet and supplementation with various forms of chromium on immunological parameters in the rat's organism
    Autorzy:
    Stępniowska A., Tutaj K., Sołek P., Fotschki B., Juśkiewicz J., Matusevicius P., Ognik K.
    Konferencja:
    2nd international scientific conference LIVESTOCK PRODUCTION: RECENT TRENDS AND FUTURE PROSPECTS; Veterinarija ir Zootechnika Abstracts (rok: 2022, tom: 2nd international scientific conference LIVESTOCK PRODUCTION: RECENT TRENDS AND FUTURE PROSPECTS, strony: p. 66), Wydawca: Lithuanian University of Health Sciences
    Data:
    konferencja 44881
    Status:
    Opublikowana