Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Jakość zapachowa ziół jako efekt korelacji pomiędzy składem związków lotnych a materią roślinną – określona na przykładzie roślin z rodzaju Mentha

2019/35/N/NZ9/01237

Słowa kluczowe:

analiza sensoryczna chromatografia gazowa enancjomery jakość materia roślinna olejki eteryczne profile aromatyczne spektrometria mas HS-SPME zioła związki aktywne zapachowo

Deskryptory:

  • NZ9_7: Naukowe podstawy żywienia i badania żywności
  • ST4_2: Metody spektroskopowe i spektrometryczne

Panel:

NZ9 - Stosowane nauki o życiu: rolnictwo, leśnictwo, ogrodnictwo, rybactwo, żywienie i żywność, biotechnologia środowiskowa

Jednostka realizująca:

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności

woj.

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

dr Jacek Jarosław Łyczko 

Liczba wykonawców projektu: 3

Konkurs: PRELUDIUM 18 - ogłoszony 2019-09-16

Przyznana kwota: 209 640 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2020-06-25

Zakończenie projektu: 2023-06-24

Planowany czas trwania projektu: 36 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt rozliczony

Opis Projektu

Pobierz opis projektu w formacie .pdf

Uwaga - opisy projektów zostały sporządzone przez samych autorów wniosków i w niezmienionej formie umieszczone w systemie.

Dane z raportu końcowego/rocznego

  • Publikacje w czasopismach (2)
  1. Chemistry behind Quality—Emission of Volatile Enantiomers from Mentha spp. Plant Tissue in Relationship to Odor Sensory Quality
    Autorzy:
    Jacek Łyczko, Anna Kiełtyka-Dadasiewicz, Hanán Issa-Issa, Mariusz Skrzyński, Renata Galek, Ángel A. Carbonell-Barrachina, Antoni Szumny 1ORCID
    Czasopismo:
    Foods (rok: 2023, tom: 12, strony: 2057), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/foods12102057 - link do publikacji
  2. Chemistry behind quality – The usability of herbs and spices essential oils analysis in light of sensory studies
    Autorzy:
    Jacek Łyczko, Anna Kiełtyka-Dadasiewicz, Mariusz Skrzyński, Krzysztof Klisiewicz, Antoni Szumny
    Czasopismo:
    Food Chemistry (rok: 2023, tom: 411, strony: 135537), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.foodchem.2023.135537 - link do publikacji