Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Zmiany profilu związków polifenolowych owoców pod wpływem wysokiego ciśnienia z uwzględnieniem aktywności enzymów tkankowych

2019/33/N/NZ9/02560

Słowa kluczowe:

związki polifenolowe polifenolooksydazy peroksydazy pektynometyloesterazy poligalakturonazy roztwory modelowe

Deskryptory:

  • NZ9_7: Naukowe podstawy żywienia i badania żywności

Panel:

NZ9 - Stosowane nauki o życiu: rolnictwo, leśnictwo, ogrodnictwo, rybactwo, żywienie i żywność, biotechnologia środowiskowa

Jednostka realizująca:

Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego

woj.

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

Justyna Szczepańska 

Liczba wykonawców projektu: 2

Konkurs: PRELUDIUM 17 - ogłoszony 2019-03-15

Przyznana kwota: 137 420 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2020-02-05

Zakończenie projektu: 2022-12-04

Planowany czas trwania projektu: 34 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt rozliczony

Opis Projektu

Pobierz opis projektu w formacie .pdf

Uwaga - opisy projektów zostały sporządzone przez samych autorów wniosków i w niezmienionej formie umieszczone w systemie.

Dane z raportu końcowego/rocznego

  • Publikacje w czasopismach (7)
  1. Changes in the polyphenolic profile and oxidoreductases activity under static and multi-pulsed high pressure processing of cloudy apple juice
    Autorzy:
    Szczepańska J., Barba F.J., Skąpska S., Marszałek K.
    Czasopismo:
    Food Chemistry (rok: 2022, tom: 384, strony: 132439), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.foodchem.2022.132439 - link do publikacji
  2. Continuous high-pressure cooling-assisted homogenization process for stabilization of apple juice
    Autorzy:
    Szczepańska J., Skąpska S., Marszałek K.
    Czasopismo:
    Food and Bioprocess Technology (rok: 2021, tom: 14, strony: 1101–1117), Wydawca: Springer
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1007/s11947-021-02611-4 - link do publikacji
  3. Continuous high-pressure cooling-assisted homogenization process for stabilization of apple juice
    Autorzy:
    Szczepańska J., Skąpska S., Marszałek K.
    Czasopismo:
    Food and Bioprocess Technology (rok: 2021, tom: 14, strony: 1101–1117), Wydawca: Springer
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1007/s11947-021-02611-4 - link do publikacji
  4. Changes in the polyphenolic profile and oxidoreductases activity under static and multi-pulsed high pressure processing of cloudy apple juice
    Autorzy:
    Szczepańska J., Barba F.J., Skąpska S., Marszałek K.
    Czasopismo:
    Food Chemistry (rok: 2022, tom: 384, strony: 132439), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.foodchem.2022.132439 - link do publikacji
  5. Effect of static and multi-pulsed high pressure processing on the rheological properties, microbial and physicochemical quality, and antioxidant potential of apple juice during refrigerated storage
    Autorzy:
    Szczepańska J., Pinto C. A., Skąpska S., Saraiva J. A., Marszałek K.
    Czasopismo:
    LWT - Food Science & Technology (rok: 2021, tom: 150, strony: 112038), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.lwt.2021.112038 - link do publikacji
  6. Application of high-pressure homogenization for apple juice: an assessment of quality attributes and polyphenol bioaccessibility
    Autorzy:
    Marszałek K., Trych U., Bojarczuk A., Szczepańska J., Chen Z., Liu X., Bi J.
    Czasopismo:
    Antioxidants (rok: 2023, tom: 12(2), strony: 451), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/antiox12020451 - link do publikacji
  7. Effect of static and multi-pulsed high pressure processing on the rheological properties, microbial and physicochemical quality, and antioxidant potential of apple juice during refrigerated storage
    Autorzy:
    Szczepańska J., Pinto C. A., Skąpska S., Saraiva J. A., Marszałek K.
    Czasopismo:
    LWT - Food Science & Technology (rok: 2021, tom: 150, strony: 112038), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.lwt.2021.112038 - link do publikacji