Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Zastosowanie jodochinolin do biostymulacji i biofortyfikacji wybranych warzyw w jod oraz ocena ich przeciwnowotworowego potencjału w badaniach in vitro na modelu raka piersi

2020/37/B/NZ9/02710

Słowa kluczowe:

jodochinoliny pochodne chinoliny jod rak piersi biofortyfikacja jarmuż ziemniak

Deskryptory:

  • NZ9_7: Naukowe podstawy żywienia i badania żywności
  • NZ7_12: Prewencja chorób człowieka

Panel:

NZ9 - Stosowane nauki o życiu: rolnictwo, leśnictwo, ogrodnictwo, rybactwo, żywienie i żywność, biotechnologia środowiskowa

Jednostka realizująca:

Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, Wydział Technologii Żywności

woj.

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

dr hab. Aneta Agnieszka Koronowicz 

Liczba wykonawców projektu: 15

Konkurs: OPUS 19 - ogłoszony 2020-03-16

Przyznana kwota: 1 497 427 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2021-02-01

Zakończenie projektu: 2025-01-31

Planowany czas trwania projektu: 48 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt zakończony

Opis Projektu

Pobierz opis projektu w formacie .pdf

Uwaga - opisy projektów zostały sporządzone przez samych autorów wniosków i w niezmienionej formie umieszczone w systemie.

Dane z raportu końcowego/rocznego

  • Publikacje w czasopismach (4)
  1. Kale (Brassica oleracea L. var. sabellica) biofortified with iodoquinolines: Effectiveness of enriching with iodine and influence on chemical composition
    Autorzy:
    Krawczyk Katarzyna, Smoleń Sylwester, Wisła-Świder Anna, Kowalska Iwona, Kiełbasa Daniel, Pitala Joanna, Krzemińska Joanna, Waśniowska Justyna, Koronowicz Aneta*
    Czasopismo:
    Scientia Horticulturae (rok: 2023, tom: 323, strony: 45667), Wydawca: ELSEVIER
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.scienta.2023.112519 - link do publikacji
  2. Effect of Biofortification with Iodine by 8-Hydroxy-7-iodo-5-quinolinesulfonic Acid and 5-Chloro-7-iodo-8-quinolinol on the Chemical Composition and Antioxidant Properties of Potato Tubers (Solanum tuberosum L.) in a Pot Experiment
    Autorzy:
    Krzemińska Joanna, Smoleń Sylwester, Kowalska Iwona, Pitala Joanna, Sularz Olga, Koronowicz Aneta*
    Czasopismo:
    Applied Sciences-Basel (rok: 2023, tom: 13, strony: 45679), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/app13084659 - link do publikacji
  3. Iodine enriched kale (Brassica oleracea var. sabellica L.)—The influence of heat treatments on its iodine content, basic composition and antioxidative properties
    Autorzy:
    Joanna Krzemińska *, Joanna Kapusta-Duch, Sylwester Smoleń, Iwona Kowalska , Jacek Słupski, Radosława Skoczeń-Słupska , Katarzyna Krawczyk , Justyna Waśniowska , Aneta Koronowicz *
    Czasopismo:
    PlosOne (rok: 2024, tom: 19, strony: 45685), Wydawca: PlosOne
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1371/journal.pone.0304005 - link do publikacji
  4. Curly Kale (Brassica oleracea var. Sabellica L.) Biofortified with 5,7-Diiodo-8-quinolinol: The Influence of Heat Treatment on Iodine Level, Macronutrient Composition and Antioxidant Content
    Autorzy:
    Waśniowska Justyna, Leszczyńska Teresa, Kopeć Aneta, Piątkowska Ewa, Smoleń Sylwester, Krzemińska Joanna, Kowalska Iwona, Słupski Jacek, Piasna-Słupecka Ewelina, Koronowicz Aneta*
    Czasopismo:
    Nutrients (rok: 2023, tom: 15, strony: 45677), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/nu15224730 - link do publikacji