Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Wpływ dodatków pochodzenia naturalnego na formowanie się produktów reakcji Maillarda i karmelizacji oraz na właściwości biologiczne proszków owocowych

2019/35/N/NZ9/03208

Słowa kluczowe:

układy modelowe soki owocowe proszki nieenzymatyczne brązowienie HMF właściwości biologiczne

Deskryptory:

  • NZ9_7: Naukowe podstawy żywienia i badania żywności

Panel:

NZ9 - Stosowane nauki o życiu: rolnictwo, leśnictwo, ogrodnictwo, rybactwo, żywienie i żywność, biotechnologia środowiskowa

Jednostka realizująca:

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności

woj.

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

Jessica Brzezowska 

Liczba wykonawców projektu: 3

Konkurs: PRELUDIUM 18 - ogłoszony 2019-09-16

Przyznana kwota: 206 954 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2020-09-14

Zakończenie projektu: 2024-05-13

Planowany czas trwania projektu: 44 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt rozliczony

Opis Projektu

Pobierz opis projektu w formacie .pdf

Uwaga - opisy projektów zostały sporządzone przez samych autorów wniosków i w niezmienionej formie umieszczone w systemie.

Dane z raportu końcowego/rocznego

  • Publikacje w czasopismach (2)
  1. How do the phenolics and amino acids affect the antioxidant, antidiabetic and antiglycation properties of selected fruit powders?
    Autorzy:
    Jessica Brzezowska, Aneta Wojdyło, Paulina Nowicka, Igor Piotr Turkiewicz, Karolina Tkacz, Anna Michalska-Ciechanowska
    Czasopismo:
    LWT - Food Science and Technology (rok: 2023, tom: 189, strony: 115454), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.lwt.2023.115454 - link do publikacji
  2. How do the phenolics and amino acids affect the antioxidant, antidiabetic and antiglycation properties of selected fruit powders?
    Autorzy:
    Jessica Brzezowska, Aneta Wojdyło, Paulina Nowicka, Igor Piotr Turkiewicz, Karolina Tkacz, Anna Michalska-Ciechanowska
    Czasopismo:
    LWT - Food Science and Technology (rok: 2023, tom: 189, strony: 115454), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.lwt.2023.115454 - link do publikacji