Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Wyniki wyszukiwania

Znaleziono 523 projektów spełniających kryteria wyszukiwania:

  1. Dynamika nadciekłych gwiazd neutronowych

    Konkurs: SONATA BIS 5 , panel: ST9

    Kierownik: dr Brynmor Haskell

    Centrum Astronomiczne im. Mikołaja Kopernika Polskiej Akademii Nauk

  2. Badanie zderzeń proton-proton, hadron-jądro oraz jądro-jądro przy relatywistycznych energiach w ramach eksperymentu NA61...

    Konkurs: HARMONIA 7 , panel: ST2

    Kierownik: prof. Roman Płaneta

    Uniwersytet Jagielloński, Wydział Fizyki, Astronomii i Informatyki Stosowanej

  3. Badanie kinetyki inaktywacji enzymów roślinnych z grupy oksydoreduktaz przy użyciu ditlenku węgla w stanie nadkrytycznym...

    Konkurs: SONATA 9 , panel: NZ9

    Kierownik: dr Krystian Marszałek

    Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego

  4. Ocena skuteczności diety z ograniczeniem FODMAP w leczeniu czynnościowych bólów brzucha u dzieci.

    Konkurs: PRELUDIUM 9 , panel: NZ5

    Kierownik: Katarzyna Boradyn

    Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Wydział Nauki o Żywności

  5. Badania nad opracowaniem modelu przemian biowęgla w glebie na podstawie parametrów ilościowych i jakościowych związków p...

    Konkurs: PRELUDIUM 9 , panel: NZ9

    Kierownik: dr Monika Mierzwa-Hersztek

    Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, Wydział Rolniczo-Ekonomiczny

  6. Ciało, osoba i świadoma zgoda. Etyka użycia ludzkiego ciała w medycynie i w badaniach naukowych

    Konkurs: OPUS 9 , panel: HS1

    Kierownik: prof. Paweł Łuków

    Uniwersytet Warszawski, Wydział Filozofii

  7. Oddziaływania kropek kwantowych z naturalnymi polifenolami roślinnymi i ich wykorzystanie do oznaczania flawonoidów i kw...

    Konkurs: OPUS 1 , panel: NZ9

    Kierownik: prof. Małgorzata Nogala-Kałucka

    Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

  8. Badania przenikania antocyjanów i ich metabolitów przez bariery mózgowia w kontekście strategii prewencyjnych dla chorób...

    Konkurs: OPUS 9 , panel: NZ9

    Kierownik: dr hab. Wiesław Wiczkowski

    Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN

  9. Biotransformacja i zanikanie pozostałości kwasu acetylosalicylowego i kwasu salicylowego w tkankach i jajach kur

    Konkurs: PRELUDIUM 9 , panel: NZ7

    Kierownik: Edyta Protasiuk

    Państwowy Instytut Weterynaryjny - Państwowy Instytut Badawczy

  10. Określenie możliwości wchłaniania betalain buraka ćwikłowego z żołądka w modelu in vivo.

    Konkurs: PRELUDIUM 9 , panel: NZ9

    Kierownik: Tomasz Sawicki

    Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN

  11. Ocena bezpieczeństwa i aktywności prozdrowotnej własnych i komercyjnych preparatów probiotycznych: badania modelowe na z...

    Konkurs: OPUS 1 , panel: NZ9

    Kierownik: dr Ewa Wasilewska

    Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN

  12. Właściwości reologiczne wodnych układów hydrokoloidów podczas przepływu rozciągającego

    Konkurs: PRELUDIUM 9 , panel: NZ9

    Kierownik: Kacper Kaczmarczyk

    Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, Wydział Technologii Żywności

  13. Badania wpływu wybranych metali na zmianę właściwości antyoksydacyjnych związków naturalnych występujących w produktach ...

    Konkurs: OPUS 9 , panel: NZ9

    Kierownik: prof. Włodzimierz Lewandowski

    Politechnika Białostocka, Wydział Budownictwa i Nauk o Środowisku

  14. Interakcje wybranych związków fenolowych z komponentami matrycy żywności jako czynnik warunkujący potencjalną biodostępn...

    Konkurs: PRELUDIUM 9 , panel: NZ9

    Kierownik: Łukasz Sęczyk

    Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii

  15. Ocena prozdrowotnych właściwości homogenatu czerwiu trutowego pszczoły miodnej

    Konkurs: PRELUDIUM 9 , panel: NZ9

    Kierownik: Róża Sawczuk

    Uniwersytet w Białymstoku, Wydział Biologiczno-Chemiczny

  16. Wpływ szczepów Lactobacillus i transglutaminazy na immunoreaktywność beta-laktoglobuliny i a-kazeiny mleka klaczy

    Konkurs: PRELUDIUM 9 , panel: NZ9

    Kierownik: dr Joanna Fotschki

    Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN

  17. Ocena możliwości biosyntezy polienowych kwasów tłuszczowych n-3 przez grzyby pleśniowe Galactomyces geotrichum.

    Konkurs: PRELUDIUM 9 , panel: NZ9

    Kierownik: Anna Grygier

    Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

  18. Mutanty jęczmienia z zaburzeniami syntezy i percepcji brasinosteroidów w badaniach stresu temperaturowego

    Konkurs: OPUS 9 , panel: NZ9

    Kierownik: dr hab. Anna Janeczko

    Instytut Fizjologii Roślin im. Franciszka Górskiego PAN

  19. Synbiotyki otrzymane na bazie kiełków roślin strączkowych - badania bezpieczeństwa, jakości odżywczej i prozdrowotnej w ...

    Konkurs: OPUS 9 , panel: NZ9

    Kierownik: dr hab. Michał Świeca

    Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii

  20. ALOFON - Metodyka i technologia polimodalnej alofonicznej transkrypcji mowy

    Konkurs: OPUS 9 , panel: ST6

    Kierownik: prof. Andrzej Czyżewski

    Politechnika Gdańska, Wydział Elektroniki, Telekomunikacji i Informatyki

  21. Otrzymywanie naturalnych flawonoidów o zwiększonej biodostępności metodami biotechnologicznymi

    Konkurs: SONATA 9 , panel: NZ9

    Kierownik: dr Tomasz Tronina

    Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności

  22. Metabolizm grup jednowęglowych u kobiet w wieku postmenopauzalnym z zespołem metabolicznym

    Konkurs: PRELUDIUM 9 , panel: NZ9

    Kierownik: Agata Muzsik

    Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

  23. Wpływ rozpuszczalnej frakcji beta-glukanów owsa na nieswoiste stany zapalne jelita grubego

    Konkurs: OPUS 9 , panel: NZ9

    Kierownik: prof. Joanna Gromadzka-Ostrowska

    Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji