Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Regulacja poziomu neuroaktywnych beta-karbolin w diecie w oparciu o substytuty kawy

2015/19/B/NZ9/01038

Słowa kluczowe:

neuroaktywne beta-karboliny dieta substytuty kawy cykoria karczochy

Deskryptory:

  • NZ9_7: Naukowe podstawy żywienia i badania żywności
  • NZ9_13: Inne zagadnienia pokrewne

Panel:

NZ9 - Stosowane nauki o życiu: rolnictwo, leśnictwo, ogrodnictwo, rybactwo, żywienie i żywność, biotechnologia środowiskowa

Jednostka realizująca:

Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

woj. wielkopolskie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

prof. Renata Zawirska-Wojtasiak 

Liczba wykonawców projektu: 10

Konkurs: OPUS 10 - ogłoszony 2015-09-15

Przyznana kwota: 611 668 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2016-06-01

Zakończenie projektu: 2019-12-13

Planowany czas trwania projektu: 42 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt rozliczony

Opis Projektu

Pobierz opis projektu w formacie .pdf

Uwaga - opisy projektów zostały sporządzone przez samych autorów wniosków i w niezmienionej formie umieszczone w systemie.

Zakupiona aparatura

  1. Powielacz elektronowy do spektrometrii masowej. Za kwotę 11 500 PLN

Dane z raportu końcowego/rocznego

  • Publikacje w czasopismach (3)
  • Teksty w publikacjach pokonferencyjnych (3)
  1. Bioactivity of selected materials for coffee substitute
    Autorzy:
    Renata Zawirska-Wojtasiak, Paulina Piechowska, Elżbieta Wojtowicz, Krzysztof Przygoński, Sylwia Mildner-Szkudlarz
    Czasopismo:
    PLOS ONE (rok: 2018, tom: 13(11), strony: dokument elektroniczny), Wydawca: David A Lightfoot, College of Agricultural Sciences, UNITED STATES
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1371/journal.pone.0206762 - link do publikacji
  2. β-Carbolines in Experiments on Laboratory Animals
    Autorzy:
    Zawirska-Wojtasiak R., Fedoruk-Wyszomirska A., Piechowska P., Mildner-Szkudlarz S., Bajerska J., Wojtowicz E., Przygoński K., Gurda D., Kubicka W., Wyszko E.
    Czasopismo:
    International Journal of Molecular Sciences (rok: 2020, tom: 21, strony: brak), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/ijms21155245 - link do publikacji
  3. Bioactive β-Carbolines in Food: A Review
    Autorzy:
    Paulina Piechowska, Renata Zawirska-Wojtasiak, Sylwia Mildner-Szkudlarz
    Czasopismo:
    Nutrients (rok: 2019, tom: 11, strony: brak), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/nu11040814 - link do publikacji
  1. Związki bioaktywne powstające obok aromatu kawy zbożowej w procesie prażenia
    Autorzy:
    Zawirska-Wojtasiak R., Skrypnik P., Wojtowicz E., Przygoński K., Mildner-Szkudlarz S.
    Konferencja:
    VII Krajowym Sympozjum: Naturalne i syntetyczne produkty zapachowe i kosmetyczne (rok: 2018, ), Wydawca: Politechnika Łódzka
    Data:
    konferencja 2-4 lipca, 2018
    Status:
    Opublikowana
  2. Evaluation of behavioural varability in rats induced by adding beta-carbolines to feed
    Autorzy:
    Paulina Piechowska, Renata Zawirska-Wojtasiak, Joanna Bajerska, Sylwia Mildner-Szkudlarz, Elżbieta Wojtowicz, Krzysztof Przygoński
    Konferencja:
    Biologicaly Active Compounds in Food - 3-rd International Conference (rok: 2019, ), Wydawca: Politechnika Łódzka, PTTŻ- Oddział w Łodzi
    Data:
    konferencja 19-20 Wrzesień
    Status:
    Opublikowana
  3. Bioactive components in raw materials of chicory coffee
    Autorzy:
    Renata Zawirska-Wojtasiak, Elżbieta Wojtowicz, Sylwia Mildner-Szkudlarz, Paulina Skrypnik, Krzysztof Przygoński
    Konferencja:
    Food Science and Technology Challanges for the 21st Century-Research to Progress Society - 31st EFOST Int.. Conference (rok: 2017, ), Wydawca: Elsevier
    Data:
    konferencja 13-16 November
    Status:
    Opublikowana