Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Określenie możliwości wchłaniania betalain buraka ćwikłowego z żołądka w modelu in vivo.

2015/17/N/NZ9/01141

Słowa kluczowe:

betalainy burak ćwikłowy wchłanianie żoładek biodostępność

Deskryptory:

  • NZ9_7: Naukowe podstawy żywienia i badania żywności
  • NZ9_13: Inne zagadnienia pokrewne

Panel:

NZ9 - Stosowane nauki o życiu: rolnictwo, leśnictwo, ogrodnictwo, rybactwo, żywienie i żywność, biotechnologia środowiskowa

Jednostka realizująca:

Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN

woj. warmińsko-mazurskie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

Tomasz Sawicki 

Liczba wykonawców projektu: 2

Konkurs: PRELUDIUM 9 - ogłoszony 2015-03-16

Przyznana kwota: 99 720 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2016-01-19

Zakończenie projektu: 2018-01-18

Planowany czas trwania projektu: 24 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt rozliczony

Opis Projektu

Pobierz opis projektu w formacie .pdf

Uwaga - opisy projektów zostały sporządzone przez samych autorów wniosków i w niezmienionej formie umieszczone w systemie.

Dane z raportu końcowego/rocznego

  • Publikacje w czasopismach (3)
  1. Using the SPE and micro-HPLC-MS/MS method for the analysis of betalains in rat plasma after red beet administration
    Autorzy:
    Tomasz Sawicki; Jerzy Juśkiewicz; Wiesław Wiczkowski
    Czasopismo:
    Molecules (rok: 2017, tom: 22, strony: 2137), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/molecules22122137 - link do publikacji
  2. Characterization of the profile and concentration of betalains in the gastric content, blood and urine of rats after an intragastric administration of fermented red beet juice
    Autorzy:
    Sawicki T., Topolska J., Bączek N., Szawara-Nowak D., Juśkiewicz J., Wiczkowski W.
    Czasopismo:
    Food Chemistry (rok: 2019, ), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Złożona
  3. The effects of boiling and fermentation on betalain profiles and antioxidant capacities of red beetroot products
    Autorzy:
    Tomasz Sawicki, Wiesław Wiczkowski
    Czasopismo:
    Food Chemistry (rok: 2018, tom: 259, strony: 292-303), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.foodchem.2018.03.143 - link do publikacji