Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Określenie możliwości wchłaniania betalain buraka ćwikłowego z żołądka w modelu in vivo.

2015/17/N/NZ9/01141

Słowa kluczowe:

betalainy burak ćwikłowy wchłanianie żoładek biodostępność

Deskryptory:

  • NZ9_7: Naukowe podstawy żywienia i badania żywności
  • NZ9_13: Inne zagadnienia pokrewne

Panel:

NZ9 - Stosowane nauki o życiu: rolnictwo, leśnictwo, ogrodnictwo, rybactwo, żywienie i żywność, biotechnologia środowiskowa

Jednostka realizująca:

Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk

woj. warmińsko-mazurskie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

Tomasz Sawicki 

Liczba wykonawców projektu: 2

Konkurs: PRELUDIUM 9 - ogłoszony 2015-03-16

Przyznana kwota: 99 720 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2016-01-19

Zakończenie projektu: 2018-01-18

Planowany czas trwania projektu: 24 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt rozliczony

Opis Projektu

Pobierz opis projektu w formacie .pdf

Uwaga - opisy projektów zostały sporządzone przez samych autorów wniosków i w niezmienionej formie umieszczone w systemie.

Dane z raportu końcowego/rocznego

  • Publikacje w czasopismach (2)
  1. Using the SPE and micro-HPLC-MS/MS method for the analysis of betalains in rat plasma after red beet administration
    Autorzy:
    Tomasz Sawicki; Jerzy Juśkiewicz; Wiesław Wiczkowski
    Czasopismo:
    Molecules (rok: 2017, tom: 22, strony: 2137), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/molecules22122137 - link do publikacji
  2. The effects of boiling and fermentation on betalain profiles and antioxidant capacities of red beetroot products
    Autorzy:
    Tomasz Sawicki, Wiesław Wiczkowski
    Czasopismo:
    Food Chemistry (rok: 2018, tom: 259, strony: 292-303), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.foodchem.2018.03.143 - link do publikacji