Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Wpływ wysokiego ciśnienia hydrostatycznego na profil związków bioaktywnych, aktywność przeciwutleniającą, enzymatyczną i stabilność mikrobiologiczną pulpy wybranych odmian pomidora gruntowego.

2015/17/B/NZ9/01532

Słowa kluczowe:

wysokie ciśnienie hydrostatyczne żywność funkcjonalna związki bioaktywne

Deskryptory:

  • NZ9_7: Naukowe podstawy żywienia i badania żywności

Panel:

NZ9 - Stosowane nauki o życiu: rolnictwo, leśnictwo, ogrodnictwo, rybactwo, żywienie i żywność, biotechnologia środowiskowa

Jednostka realizująca:

Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN

woj. warmińsko-mazurskie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

dr hab. Wioletta Błaszczak 

Liczba wykonawców projektu: 6

Konkurs: OPUS 9 - ogłoszony 2015-03-16

Przyznana kwota: 526 090 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2016-05-13

Zakończenie projektu: 2019-05-12

Planowany czas trwania projektu: 36 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt rozliczony

Opis Projektu

Pobierz opis projektu w formacie .pdf

Uwaga - opisy projektów zostały sporządzone przez samych autorów wniosków i w niezmienionej formie umieszczone w systemie.

Zakupiona aparatura

  1. system do odparowywania w atmosferze azotu.

Dane z raportu końcowego

  • Publikacje w czasopismach (3)
  1. Polyphenols and inhibitory effects of crude and purified extracts from tomato varieties on the formation of advanced glycation end products and the activity of angiotensin-converting and acetylcholinesterase enzymes IF: 5,399
    Autorzy:
    W. Błaszczak, , M. Jeż , A. Szwengiel
    Czasopismo:
    Food Chemistry (rok: 2020, tom: 314, strony: 126181), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowane
    Doi:
    10.1016/j.foodchem.2020.126181 - link do publikacji
  2. Carotenoids and lipophilic antioxidant capacities of tomato purées as affected by high hydrostatic pressure processing IF: 2,38
    Autorzy:
    Maja Jeż, Wioletta Błaszczak, Danuta Zielińska, Wiesław Wiczkowski, Ireneusz Białobrzewski
    Czasopismo:
    International Journal of Food Science & Technology (rok: 2019, tom: 55, strony: 65-73), Wydawca: Wiley
    Status:
    Opublikowane
    Doi:
    10.1111/ijfs.14231 - link do publikacji
  3. The impact of high pressure processing on the phenolic profile, hydrophilic antioxidant and reducing capacity of puree obtained from commercial tomato varieties IF: 4,946
    Autorzy:
    Maja Jeż, Wiesław Wiczkowski, Danuta Zielińska, Ireneusz Białobrzewski, Wioletta Błaszczak
    Czasopismo:
    Food Chemistry (rok: 2018, tom: 261, strony: 201-209), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowane
    Doi:
    10.1016/j.foodchem.2018.04.060 - link do publikacji