Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Porównanie potencjału chemoprewencyjnego różnych odmian wybranych owoców jadalnych.

2015/19/N/NZ9/02921

Słowa kluczowe:

przeciwulteniacze antocyjany aktywność przeciwutleniająca chemoprewencja

Deskryptory:

  • NZ9_7: Naukowe podstawy żywienia i badania żywności

Panel:

NZ9 - Stosowane nauki o życiu: rolnictwo, leśnictwo, ogrodnictwo, rybactwo, żywienie i żywność, biotechnologia środowiskowa

Jednostka realizująca:

Politechnika Gdańska, Wydział Chemiczny

woj. pomorskie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

Izabela Koss-Mikołajczyk 

Liczba wykonawców projektu: 2

Konkurs: PRELUDIUM 10 - ogłoszony 2015-09-15

Przyznana kwota: 49 800 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2016-08-05

Zakończenie projektu: 2017-08-04

Planowany czas trwania projektu: 12 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt rozliczony

Opis Projektu

Pobierz opis projektu w formacie .pdf

Uwaga - opisy projektów zostały sporządzone przez samych autorów wniosków i w niezmienionej formie umieszczone w systemie.

Dane z raportu końcowego/rocznego

  • Publikacje w czasopismach (5)
  1. Prophylaxis of non-communicable diseases: why fruits and vegetables may be better chemopreventive agents than dietary supplements based on isolated phytochemicals?
    Autorzy:
    Koss-Mikołajczyk I., Baranowska M., Todorovic V., Albini A., Sansone C., Adreoletti P., Cherkaoui-Malki M., Lizard G., Noonan D., Sobajic S., Bartoszek A.
    Czasopismo:
    Current Pharmaceutical Design (rok: 2019, tom: 25, strony: 1847-1860), Wydawca: Betham Science
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.2174/1381612825666190702093301 - link do publikacji
  2. Phytochemical composition and biological activities of differently pigmented cabbage (Brassica oleracea var. capitata) and cauliflower (Brassica oleracea var. bortrytis) varieties.
    Autorzy:
    Koss-Mikołajczyk I., Kusznierewicz B., Wiczkowski W., Płatosz N., Bartoszek A.
    Czasopismo:
    Journal of the Science of Food and Agriculture (rok: 2019, tom: 99, strony: 5499-5507), Wydawca: Wiley
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1002/jsfa9811 - link do publikacji
  3. The relationship between phytochemical composition and biological activities of differently pigmented varieties of berry fruits; comparison between embedded in food matrix and isolated anthocyanins
    Autorzy:
    Koss-Mikołajczyk I., Kusznierewicz B., Bartoszek A.
    Czasopismo:
    Foods (rok: 2019, tom: 8, strony: 646-664), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/foods8120646 - link do publikacji
  4. The comparison of betalain composition and chosen biological activities for differently pigmented prickly pear (Opuntia ficus-indica) and beetroot (Beta vulgaris) varieties
    Autorzy:
    Koss-Mikołajczyk I., Kusznierewicz B., Wiczkowski W., Sawicki T., Bartoszek A.
    Czasopismo:
    International Journal of Food Sciences and Nutrition (rok: 2019, tom: 70, strony: 442-452), Wydawca: Taylor & Francis
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1080/09637486.2018.1529148 - link do publikacji
  5. Bioaktywne fitozwiązki w chemoprewencji chorób cywilizacyjnych: owoce i warzywa czy suplementy diety?
    Autorzy:
    Koss-Mikołajczyk I., Bartoszek A.
    Czasopismo:
    ŻYWNOŚĆ. NAUKA. TECHNOLOGIA. JAKOŚĆ. (rok: 2019, tom: 26, strony: 45426), Wydawca: Polskie Towarzystwo Technologów Żywności
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.15193/zntj/2019/118/269 - link do publikacji