Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Wpływ rozpuszczalnej frakcji beta-glukanów owsa na nieswoiste stany zapalne jelita grubego

2015/17/B/NZ9/01740

Słowa kluczowe:

beta glukan owies cytokiny flora bakteryjna przewlekły stan zapalny szczury transkryptomika jelito grube colitis

Deskryptory:

  • NZ9_7: Naukowe podstawy żywienia i badania żywności

Panel:

NZ9 - Stosowane nauki o życiu: rolnictwo, leśnictwo, ogrodnictwo, rybactwo, żywienie i żywność, biotechnologia środowiskowa

Jednostka realizująca:

Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji

woj. mazowieckie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

prof. Joanna Gromadzka-Ostrowska 

Liczba wykonawców projektu: 12

Konkurs: OPUS 9 - ogłoszony 2015-03-16

Przyznana kwota: 801 200 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2016-02-01

Zakończenie projektu: 2020-02-18

Planowany czas trwania projektu: 48 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt rozliczony

Opis Projektu

Pobierz opis projektu w formacie .pdf

Uwaga - opisy projektów zostały sporządzone przez samych autorów wniosków i w niezmienionej formie umieszczone w systemie.

Zakupiona aparatura

  1. wirówka MINISPIN z wirnikiem na 12 miejsc; producent Eppendorf.
  2. zamrażarka z wyposażeniem ULT (UUS-668B-1) + system awaryjnego chłodzenia i modem do powiadamiania SMS- o alarmie wysokiej temp. Za kwotę 50 000 PLN

Dane z raportu końcowego/rocznego

  • Publikacje w czasopismach (5)
  • Teksty w publikacjach pokonferencyjnych (5)
  1. Time-Dependent Indirect Antioxidative Effects of Oat Beta-Glucans on Peripheral Blood Parameters in the Animal Model of Colon Inflammation
    Autorzy:
    3.Kopiasz Ł., Dziendzikowska K., Gajewska M., Wilczak J., Harasym J., Żyła E., Kamola D., Oczkowski M., Królikowski T., Gromadzka-Ostrowska J.
    Czasopismo:
    Antioxidants (rok: 2020, tom: 9, strony: 375-397), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/antiox9050375 - link do publikacji
  2. Proteinaceous residuals removal from oat beta-glucan extracts obtained with alkaline water extraction
    Autorzy:
    J. Harasym, E. Żyła, K. Dziendzikowska, J. Gromadzka-Ostrowska
    Czasopismo:
    Molecules (rok: 2019, tom: 24, strony: 1729-1745), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/molecules24091729 - link do publikacji
  3. Anti-inflammatory activity of oat beta-glucans in a Crohn's Disease model: time- and molar mass-dependent effects
    Autorzy:
    Zyła E., Dziendzikowska K., Kamola D., Wilczak J., Sapierzynski R., Harasym J., and Gromadzka-Ostrowska J.
    Czasopismo:
    International Journal of Molecular Sciences (rok: 2021, tom: 22, strony: 4485), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/ijms22094485 - link do publikacji
  4. Effects of dietary oat beta‐glucans on colon apoptosis and autophagy through TLRs and Dectin‐1 signaling pathways — Crohn's Disease model study
    Autorzy:
    Kopiasz Ł., Dziendzikowska K., Gajewska M., Oczkowski M., Majchrzak‐Kuligowska K., Królikowski T. and Gromadzka‐Ostrowska J.
    Czasopismo:
    Nutrients (rok: 2021, tom: 13, strony: 321), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/nu13020321 - link do publikacji
  5. Beneficial effects of oat beta-glucan dietary supplementation in colitis depend on its molecular weight
    Autorzy:
    1.Żyła E., Dziendzikowska K., Gajewska M., Wilczak J., Harasym J., Gromadzka-Ostrowska J.
    Czasopismo:
    Molecules (rok: 2019, tom: 24, strony: 3591-3613), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/molecules24193591 - link do publikacji
  1. Therapeutic effect of highly purified oat beta-glucan on colon inflammation states - a model study
    Autorzy:
    J. Harasym, K. Dziendzikowska, J. Gromadzka-Ostrowska
    Konferencja:
    Food 2030: Towards s ustainable agri-food systems (rok: 2018, ), Wydawca: University of Hohenheim
    Data:
    konferencja 5-6 September
    Status:
    Opublikowana
  2. Beneficial effects of oat β-glucans on the large intestinal inflammation
    Autorzy:
    K. Dziendzikowska, E. Żyła, J. Wilczak, D. Kamola, M. Oczkowski, T. Królikowski, M. Gajewska, J. Harasym, J.Gromadzka-Ostrowska
    Konferencja:
    8th International Congress of Pathophysiology (rok: 2018, ), Wydawca: Congress Abstacts Book
    Data:
    konferencja 05 - 08 September
    Status:
    Opublikowana
  3. The effects of oat β-glucans on antioxidant defense parameters in colon in rats with experimentally-induced colitis
    Autorzy:
    J. Wilczak, M. Oczkowski, E. Żyła, K. Dziendzikowska, M. Gajewska, T. Królikowski, J. Harasym, J. Gromadzka-Ostrowska
    Konferencja:
    4th International Congress ''Food Quality, Technology and Safety and 18th International Symposium ''Feed Technology'' (rok: 2018, ), Wydawca: University of Novi Sad, Institute of Food Technology in Novi Sad
    Data:
    konferencja 23-35 October
    Status:
    Opublikowana
  4. Effect of oats β-glucans on intestinal lymphocyte subpopulations in induced colitis
    Autorzy:
    T. Królikowski, E. Żyła, M. Oczkowski, K. Dziendzikowska, J. Wilczak, M. Gajewska, J. Harasym, J. Gromadzka-Ostrowska
    Konferencja:
    4th International Congress ''Food Quality, Technology and Safety and 18th International Symposium ''Feed Technology'' (rok: 2018, ), Wydawca: University of Novi Sad, Institute of Food Technology in Novi Sad
    Data:
    konferencja 23-35 October
    Status:
    Opublikowana
  5. Influence of well purifed oats β-glucans on inflammatory cytokines and its gene expression in rats with colon inflammation
    Autorzy:
    E. Żyła, K. Dziendzikowska, J. Wilczak, D. Kamola, M. Oczkowski, T. Królikowski, M. Gajewska, J. Harasym, J. Gromadzka-Ostrowska
    Konferencja:
    4th International Congress ''Food Quality, Technology and Safety and 18th International Symposium ''Feed Technology'' (rok: 2018, ), Wydawca: University of Novi Sad, Institute of Food Technology in Novi Sad
    Data:
    konferencja 23-35 October
    Status:
    Opublikowana