Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Ocena prozdrowotnych właściwości homogenatu czerwiu trutowego pszczoły miodnej

2015/17/N/NZ9/03646

Słowa kluczowe:

mleczko pszczele homogenizat trutowy pierzga antyoksydanty lipofilne potencjał antyoksydacyjny

Deskryptory:

  • NZ9_7: Naukowe podstawy żywienia i badania żywności
  • NZ9_13: Inne zagadnienia pokrewne

Panel:

NZ9 - Stosowane nauki o życiu: rolnictwo, leśnictwo, ogrodnictwo, rybactwo, żywienie i żywność, biotechnologia środowiskowa

Jednostka realizująca:

Uniwersytet w Białymstoku, Wydział Biologiczno-Chemiczny

woj. podlaskie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

Róża Sawczuk 

Liczba wykonawców projektu: 2

Konkurs: PRELUDIUM 9 - ogłoszony 2015-03-16

Przyznana kwota: 132 800 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2016-03-24

Zakończenie projektu: 2019-12-23

Planowany czas trwania projektu: 36 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt rozliczony

Opis Projektu

Pobierz opis projektu w formacie .pdf

Uwaga - opisy projektów zostały sporządzone przez samych autorów wniosków i w niezmienionej formie umieszczone w systemie.

Zakupiona aparatura

  1. komputer. Za kwotę 5 000 PLN

Dane z raportu końcowego

  • Publikacje w czasopismach (2)
  • Teksty w publikacjach pokonferencyjnych (2)
  1. What do we know and what we would like to know about drone homogenate IF: 3,69
    Autorzy:
    Róża Sawczuk, Joanna Karpińska, Wojciech Miltyk
    Czasopismo:
    Journal of Ethnopharmacology (rok: 2019, tom: 245, strony: 111581), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
  2. Evaluation of total phenols content, anti-DPPH activity and the content of selected antioxidants in the honeybee drone brood homogenate IF: 7,514
    Autorzy:
    Róża Sawczuk, Joanna Karpińska, Diana Filipowska, Andrzej Bajguz, Marta Hryniewicka
    Czasopismo:
    Food Chemistry (rok: 2022, tom: 368, strony: 130745), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.foodchem.2021.130745 - link do publikacji
  1. Aktywność przeciwutleniająca wybranych produktów pszczelich
    Autorzy:
    Róża Sawczuk
    Konferencja:
    Rolnictwo XXI wieku - problemy i wyswania 2019 pod. red. Dety Łuczyckiej (rok: 2019, ), Wydawca: Idea Knowledge Future
    Data:
    konferencja 26-27.03.2019
    Status:
    Opublikowana
  2. Prozdrowotne właściwości homogenatu czerwiu trutowego
    Autorzy:
    Róża Sawczuk, Joanna Karpińska, Wojciech Miltyk
    Konferencja:
    X Interdyscyplinarna Konferencja Naukowa Tygiel 2018 "Interdyscyplinarność kluczem do rozwoju" (rok: 2018, ), Wydawca: Wydawnictwo Naukowe TYGIEL sp. z o.o.
    Data:
    konferencja 17-18.03.2018
    Status:
    Opublikowana