Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Mechanizmy powstawania neofobii pokarmowej oraz kształtowania się preferencji pokarmowych

2015/19/D/HS6/00781

Słowa kluczowe:

neofobia pokarmowa reakcja na nowość preferencje żywieniowe

Deskryptory:

  • HS6_5: Psychologia ewolucyjna i porównawcza, genetyka zachowania, psychofizjologia, neuropsychologia
  • HS6_1: Psychologia ogólna (w tym: procesów poznawczych, emocji, motywacji, osobowości, różnic indywidualnych), psychologia eksperymentalna, psycholingwistyka
  • NZ9_7: Naukowe podstawy żywienia i badania żywności

Panel:

HS6 - Człowiek i życie społeczne: psychologia, pedagogika, socjologia

Jednostka realizująca:

Instytut Psychologii Polskiej Akademii Nauk

woj. mazowieckie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

dr Klaudia Modlińska 

Liczba wykonawców projektu: 3

Konkurs: SONATA 10 - ogłoszony 2015-09-15

Przyznana kwota: 224 400 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2016-06-09

Zakończenie projektu: 2020-06-08

Planowany czas trwania projektu: 48 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt rozliczony

Opis Projektu

Pobierz opis projektu w formacie .pdf

Uwaga - opisy projektów zostały sporządzone przez samych autorów wniosków i w niezmienionej formie umieszczone w systemie.

Zakupiona aparatura

  1. Komputer przenośny.
  2. Komputer przenośny (2 szt.). Za kwotę 6 000 PLN
  3. Mysz komputerowa. Za kwotę 162 PLN

Dane z raportu końcowego/rocznego

  • Publikacje w czasopismach (5)
  • Publikacje książkowe (1)
  1. Variability of enriched environment does not enhance the enrichment effect on food neophobia in rats (Rattus norvegicus)
    Autorzy:
    Klaudia Modlinska, Anna Chrzanowska, Wojciech Pisula
    Czasopismo:
    Behavioural Processes (rok: 2020, tom: 180, strony: 104221), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.beproc.2020.104221 - link do publikacji
  2. Selected Psychological Aspects of Meat Consumption—A Short Review
    Autorzy:
    Modlinska, K., & Pisula, W.
    Czasopismo:
    Nutrients (rok: 2018, tom: 10(9), strony: 1301), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/nu10091301 - link do publikacji
  3. Response to novelty induced by a change in size and complexity of familiar objects in Lister-Hooded rats, a follow-up of 2019 study
    Autorzy:
    Wojciech Pisula, Klaudia Modlinska, Anna Chrzanowska, Katarzyna Goncikowska
    Czasopismo:
    Plos One , Wydawca: Public Library of Science
    Status:
    Złożona
  4. The Norway rat, from an obnoxious pest to a laboratory pet
    Autorzy:
    Klaudia Modlinska, Wojciech Pisula
    Czasopismo:
    eLife (rok: 2020, tom: 9, strony: 45304), Wydawca: eLife Sciences Publications Ltd
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.7554/eLife.50651.sa2 - link do publikacji
  5. The impact of changeability of enriched environment on exploration in rats
    Autorzy:
    Klaudia Modlinska, Anna Chrzanowska, Wojciech Pisula
    Czasopismo:
    Behavioural Processes (rok: 2019, tom: 164, strony: 78-85), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.beproc.2019.04.015 - link do publikacji
  1. Social influences on food neophobia in nonhuman animals.
    Autorzy:
    Modlinska, K., & Pisula, W.
    Książka:
    Food Neophobia (rok: 2018, tom: 1, strony: 45375), Wydawca: Woodhead Publishing, Elsevier
    Status:
    Opublikowana