Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Interakcje wybranych związków fenolowych z komponentami matrycy żywności jako czynnik warunkujący potencjalną biodostępność składników odżywczych i nutraceutycznych w aspekcie fortyfikacji żywności

2015/17/N/NZ9/03639

Słowa kluczowe:

biodostępność fortyfikacja żywności interakcje matryca żywności związki fenolowe

Deskryptory:

  • NZ9_7: Naukowe podstawy żywienia i badania żywności

Panel:

NZ9 - Stosowane nauki o życiu: rolnictwo, leśnictwo, ogrodnictwo, rybactwo, żywienie i żywność, biotechnologia środowiskowa

Jednostka realizująca:

Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii

woj. lubelskie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

Łukasz Sęczyk 

Liczba wykonawców projektu: 3

Konkurs: PRELUDIUM 9 - ogłoszony 2015-03-16

Przyznana kwota: 100 000 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2016-03-02

Zakończenie projektu: 2019-03-01

Planowany czas trwania projektu: 36 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt rozliczony

Opis Projektu

Pobierz opis projektu w formacie .pdf

Uwaga - opisy projektów zostały sporządzone przez samych autorów wniosków i w niezmienionej formie umieszczone w systemie.

Dane z raportu końcowego/rocznego

  • Publikacje w czasopismach (3)
  • Teksty w publikacjach pokonferencyjnych (2)
  1. The effect of in vitro digestion, food matrix, and hydrothermal treatment on the potential bioaccessibility of selected phenolic compounds
    Autorzy:
    Łukasz Sęczyk, Danuta Sugier, Michał Świeca, Urszula Gawlik-Dziki
    Czasopismo:
    Food Chemistry (rok: 2021, tom: 344 (2021), strony: ID 128581), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.foodchem.2020.128581 - link do publikacji
  2. Protein–Phenolic Interactions as a Factor Affecting the Physicochemical Properties of White Bean Proteins
    Autorzy:
    Łukasz Sęczyk, Michał Świeca, Ireneusz Kapusta, Urszula Gawlik-Dziki
    Czasopismo:
    Molecules (rok: 2019, tom: 24, strony: 24), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/molecules24030408 - link do publikacji
  3. Influence of phenolic-food matrix interactions on in vitro bioaccessibility of selected phenolic compounds and nutrients digestibility in fortified white bean paste
    Autorzy:
    Łukasz Sęczyk
    Czasopismo:
    Agronomy Science (rok: 2021, tom: n.d, strony: n.d), Wydawca: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodzniczego w Lublinie
    Status:
    Złożona
  1. Ocena wpływu oddziaływań zwiazków fenolowych z białkami pokarmowymi i enzymami trawiennymi na efektywność hydrolizy w warunkach in vitro
    Autorzy:
    Łukasz Sęczyk, Urszula Gawlik-Dziki, Michał Świeca
    Konferencja:
    XXIII Sesja Naukowa Sekcji Młodej Kadry Naukowej "Żywność – tradycja i nowoczesność"; VI International Session Of Young Scientific Staff "Food - tradition and modernity" (rok: 2018, ), Wydawca: Towarzystwo Wydawnictw Naukowych LIBROPOLIS
    Data:
    konferencja 24-25.05.2018 r.
    Status:
    Opublikowana
  2. Effect of white bean proteins derivatization with selected phenolic compounds on the proteolytic hydrolysis
    Autorzy:
    Łukasz Sęczyk
    Konferencja:
    5th International Session of Young Scientific Staff; XXII Sesja Sekcji Młodej Kadry Naukowej Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności (rok: 2017, ), Wydawca: Polskie Towarzystwo Technologów Żywności
    Data:
    konferencja 18-19.05.2017
    Status:
    Opublikowana