Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Żywieniowe interakcje pomiędzy egzogennymi karbohydrazami i emulsyfikatorami w badaniach na drobiu.

2015/19/D/NZ9/03580

Słowa kluczowe:

kurczęta brojlery emulsyfikatory karbohydrazy mikroflora układu pokarmowego strawność

Deskryptory:

  • NZ9_2: Naukowe podstawy zootechniki

Panel:

NZ9 - Stosowane nauki o życiu: rolnictwo, leśnictwo, ogrodnictwo, rybactwo, żywienie i żywność, biotechnologia środowiskowa

Jednostka realizująca:

Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Medycyny Weterynaryjnej i Nauk o Zwierzętach

woj. wielkopolskie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

dr hab. Sebastian Kaczmarek 

Liczba wykonawców projektu: 5

Konkurs: SONATA 10 - ogłoszony 2015-09-15

Przyznana kwota: 1 413 166 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2016-10-11

Zakończenie projektu: 2021-02-10

Planowany czas trwania projektu: 52 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt rozliczony

Opis Projektu

Pobierz opis projektu w formacie .pdf

Uwaga - opisy projektów zostały sporządzone przez samych autorów wniosków i w niezmienionej formie umieszczone w systemie.

Zakupiona aparatura

  1. Czytnik membran western blot. Za kwotę 90 000 PLN
  2. Homogenizator.
  3. Komora laminarna.
  4. Oprogramowanie komputerowe HYBRIMIN WinFumi 9.5..
  5. Destylator. Za kwotę 5 854 PLN
  6. Lepkościomierz Brookfield DV3T HA. Za kwotę 44 500 PLN
  7. Wirówka.

Dane z raportu końcowego/rocznego

  • Publikacje w czasopismach (2)
  • Teksty w publikacjach pokonferencyjnych (10)
  1. Effect of Fasting on the Spexin System in Broiler Chickens.
    Autorzy:
    Paweł A. Kołodziejski, Ewa Pruszyńska-Oszmałek, Marcin Hejdysz, Maciej Sassek, Natalia Leciejewska, Kamil Ziarniak, Jakub Bień, Piotr Ślósarz, Marta Kubiś and Sebastian Kaczmarek
    Czasopismo:
    Animals (rok: 2021, tom: 11(2), strony: 518), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/ani11020518 - link do publikacji
  2. Emulsifier and Xylanase Can Modulate the Gut Microbiota Activity of Broiler Chickens.
    Autorzy:
    Marta Kubis, Paweł Kołodziejski, Ewa Pruszynska-Oszmałek, Maciej Sassek, Paweł Konieczka, Paweł Górka, Jadwiga Flaga, Dorota Katarzynska-Banasik, Marcin Hejdysz, Zuzanna Wisniewska, Sebastian A. Kaczmarek
    Czasopismo:
    Animals (rok: 2020, tom: 10(12), strony: 2197), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/ani10122197 - link do publikacji
  1. Ekspresja genów odpowiedzialnych za transport składników pokarmowych w jelicie cienkim i ślepym kurcząt brojlerów po zastosowaniu karbohydrazy i emulsyfikatora
    Autorzy:
    S. Kaczmarek, M. Kubiś, M. Hejdysz, P. Konieczka, P. Górka, J. Flaga
    Konferencja:
    XXXI Międzynarodowe Sympozjum Drobiarskie PO WPSA "Nauka Praktyce - Praktyka Nauce" (rok: 2019, ), Wydawca: WPSA Oddział Polski
    Data:
    konferencja 4-6.09.2019
    Status:
    Opublikowana
  2. Emulsifier and carbohydrase in wheat - SBM diets with the addition of animal fat for broilers
    Autorzy:
    M. Kubiś, M. Hejdysz, P. Konieczka, P. Górka, J. Flaga, S. Kaczmarek
    Konferencja:
    XXX INTERNATIONAL POULTRY SCIENCE SYMPOSIUM PB WPSA Science to Practice – Practice to Science" (rok: 2018, ), Wydawca: WPSA Polish Branch
    Data:
    konferencja 10-12.09.2018
    Status:
    Opublikowana
  3. Wpływ emulsyfikatora i karbohydrazy na fermentację mikrobiologiczną w układzie pokarmowym kurcząt brojlerów
    Autorzy:
    M. Kubiś, M. Hejdysz, P. Konieczka, P. Górka, J. Flaga, S. Kaczmarek
    Konferencja:
    XXXI Międzynarodowe Sympozjum Drobiarskie PO WPSA "Nauka Praktyce - Praktyka Nauce" (rok: 2019, ), Wydawca: WPSA Oddział Polski
    Data:
    konferencja 4-6.09.2019
    Status:
    Opublikowana
  4. Emulsifier and multi-carbohydrase in a maize, SBM, rapeseed meal and palm oil diet for br
    Autorzy:
    S. Kaczmarek, M. Kubiś, M. Hejdysz, P. Konieczka, P. Górka, J. Flaga
    Konferencja:
    The XVth european Poultry Conference (rok: 2018, ), Wydawca: WPSA Croatian Branch
    Data:
    konferencja 17-21.09.2018
    Status:
    Opublikowana
  5. Zastosowanie emulsyfikatora oraz karbohydrazy w diecie z celulozą – wpływ na wyniki odchowu kurcząt brojlerów.
    Autorzy:
    P. Konieczka, K. Nowicka, S. Smulikowska, P. Górka, S. Kaczmarek
    Konferencja:
    XXIX Międzynarodowe Sympozjum Drobiarskie PO WPSA (rok: 2017, ), Wydawca: WPSA oddział Polska
    Data:
    konferencja 18-20.09.2017
    Status:
    Opublikowana
  6. Effect of emulsifier and carbohydraze in a maize-wheat-SBM-tallow diet on metabolic and hormonal profile in broiler chicken
    Autorzy:
    E. Pruszyńska-Oszmałek, P. Kołodziejski, M. Sassek, M. Kubiś, L. Nogowski, S. Kaczmarek
    Konferencja:
    The XVth european Poultry Conference (rok: 2018, ), Wydawca: WPSA Croatian Branch
    Data:
    konferencja 17-21.09.2018
    Status:
    Opublikowana
  7. Emulsifier and carbohydrase in maize-wheat-SBM-tallow diet for broiler chickens
    Autorzy:
    M. Kubiś, M. Hejdysz, P. Konieczka, P. Górka, J. Flaga, S. Kaczmarek
    Konferencja:
    The XVth european Poultry Conference (rok: 2018, ), Wydawca: WPSA Croatian Branch
    Data:
    konferencja 17-21.09.2018
    Status:
    Opublikowana
  8. Emulsyfikator i karbohydraza w dietach z rzepakiem i olejem palmowym dla kurcząt brojlerów
    Autorzy:
    M. Kubiś, M. Hejdysz, P. Konieczka, P. Górka, J. Flaga, S. Kaczmarek
    Konferencja:
    XXXI Międzynarodowe Sympozjum Drobiarskie PO WPSA "Nauka Praktyce - Praktyka Nauce" (rok: 2019, ), Wydawca: WPSA Oddział Polski
    Data:
    konferencja 4-6.09.2019
    Status:
    Opublikowana
  9. Expression of spexin and its receptors in chicken tissues
    Autorzy:
    P. Kołodziejski, E. Pruszyńska-Oszmałek, M. Sassek, M. Kubiś, K.W. Nowak, P. Maćkowiak, S. Kaczmarek
    Konferencja:
    The XVth european Poultry Conference (rok: 2018, ), Wydawca: WPSA Croatian Branch
    Data:
    konferencja 17-21.09.2018
    Status:
    Opublikowana
  10. The effect of emulsifier and carbohydrase on microbal fermentation in broiler caeca
    Autorzy:
    M. Kubiś, M. Hejdysz, P. Konieczka,P. Górka, J. Flaga, S. Kaczmarek
    Konferencja:
    XXX INTERNATIONAL POULTRY SCIENCE SYMPOSIUM PB WPSA Science to Practice – Practice to Science" (rok: 2018, ), Wydawca: WPSA Polish Branch
    Data:
    konferencja 10-12.09.2018
    Status:
    Opublikowana