Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Biotransformacja i zanikanie pozostałości kwasu acetylosalicylowego i kwasu salicylowego w tkankach i jajach kur

2015/17/N/NZ7/04105

Słowa kluczowe:

salicylany kwas salicylowy kwas acetylosalicylowy metabolizm pozostałości jaja

Deskryptory:

  • NZ7_11: Weterynaryjna ochrona zdrowia publicznego
  • NZ9_7: Naukowe podstawy żywienia i badania żywności

Panel:

NZ7 - Zdrowie publiczne: epidemiologia, choroby cywilizacyjne i społeczne zagrożenia środowiskowe dla zdrowia ludzi i zwierząt, medyczna i weterynaryjna ochrona zdrowia publicznego, etyka, medycyna pracy, farmakoekonomika

Jednostka realizująca:

Państwowy Instytut Weterynaryjny - Państwowy Instytut Badawczy

woj. lubelskie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

Edyta Protasiuk 

Liczba wykonawców projektu: 3

Konkurs: PRELUDIUM 9 - ogłoszony 2015-03-16

Przyznana kwota: 149 680 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2016-01-25

Zakończenie projektu: 2019-01-24

Planowany czas trwania projektu: 36 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt rozliczony

Opis Projektu

Pobierz opis projektu w formacie .pdf

Uwaga - opisy projektów zostały sporządzone przez samych autorów wniosków i w niezmienionej formie umieszczone w systemie.

Zakupiona aparatura

  1. Zamrażarka skrzyniowa. Za kwotę 4 000 PLN

Dane z raportu końcowego/rocznego

  • Publikacje w czasopismach (2)
  • Teksty w publikacjach pokonferencyjnych (1)
  1. Determination of salicylic acid in feed using LC-MS/MS
    Autorzy:
    Edyta Protasiuk, Małgorzata Olejnik
    Czasopismo:
    Journal odf Veterinary Research (rok: 2018, tom: 62, strony: 303-307), Wydawca: Państwowy Instytut Weterynaryjny-Państwowy Instytut Badawczy
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.2478/jvetres-2018-0044 - link do publikacji
  2. Residues of salicylic acid and its metabolites in hen plasma, tissues and eggs as a result of animal treatment and consumption of naturally occurring salicylates
    Autorzy:
    Edyta Protasiuk, Małgorzata Olejnik
    Czasopismo:
    Food Additives & Contaminants: Part A (rok: 2020, tom: 37, strony: 946-954), Wydawca: Taylor & Francis Group
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1080/19440049.2020.1744740 - link do publikacji
  1. Determination of salicylic acid in feed and feed materials uisig LC-MS/MS
    Autorzy:
    Edyta Protasiuk, Małgorzata Olejnik, Andrzej Posyniak
    Konferencja:
    8th International Symposium on Recent Advances in Food Analyysis (rok: 2017, ), Wydawca: University of Chemistry and Technology
    Data:
    konferencja 7-10 Listopada
    Status:
    Opublikowana