Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Badanie kinetyki inaktywacji enzymów roślinnych z grupy oksydoreduktaz przy użyciu ditlenku węgla w stanie nadkrytycznym i wysokich ciśnień hydrostatycznych

2015/17/D/NZ9/02079

Słowa kluczowe:

ditlenek węgla w stanie nadkrytycznym wysokie ciśnienia hydrostatyczne aktywność enzymów oksydoreduktazy inaktywacja

Deskryptory:

  • NZ9_7: Naukowe podstawy żywienia i badania żywności

Panel:

NZ9 - Stosowane nauki o życiu: rolnictwo, leśnictwo, ogrodnictwo, rybactwo, żywienie i żywność, biotechnologia środowiskowa

Jednostka realizująca:

Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego

woj. mazowieckie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

dr Krystian Marszałek 

Liczba wykonawców projektu: 3

Konkurs: SONATA 9 - ogłoszony 2015-03-16

Przyznana kwota: 257 800 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2016-02-12

Zakończenie projektu: 2018-09-11

Planowany czas trwania projektu: 31 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt rozliczony

Opis Projektu

Pobierz opis projektu w formacie .pdf

Uwaga - opisy projektów zostały sporządzone przez samych autorów wniosków i w niezmienionej formie umieszczone w systemie.

Zakupiona aparatura

  1. homogenizator ciśnieniowy. Za kwotę 45 000 PLN
  2. komora ekstrakcyjna o poj.300 mL (Applied Separations). Za kwotę 19 000 PLN

Dane z raportu końcowego/rocznego

  • Publikacje w czasopismach (7)
  • Publikacje książkowe (2)
  1. Effect of high pressure techniques on the stability of anthocyanins in fruits and vegetables
    Autorzy:
    Marszałek, K., Woźniak, Ł., Kruszewski, B., Skąpska, S
    Czasopismo:
    International Journal of Molecular Sciences (rok: 2017, tom: 18, strony: 277), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/ijms18020277 - link do publikacji
  2. Enzymatic, physicochemical, nutritional and phytochemical profile changes of apple (Golden Delicious L.) juice under supercritical carbon dioxide and long term cold storage
    Autorzy:
    Marszałek K., Woźniak Ł., Barba F.J., Skąpska S., Lorenzo J.M, Zambon A., Spilimbergo S.
    Czasopismo:
    Food Chemistry (rok: 2018, tom: 268, strony: 279-286), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.foodchem.2018.06.109 - link do publikacji
  3. Enzyme inactivation and evaluation of physicochemical properties, sugar and phenolic profile changes of cloudy apple juices after high pressure processing and subsequent refrigerated storage
    Autorzy:
    Marszałek K., Szczepańska J., Starzonek S., Woźniak Ł., Skąpska S., Rzoska S., Jorge A. Saraiva, Jose M. Lorenzo, Barba F.J.
    Czasopismo:
    Journal of Food Process Engineering (rok: 2019, tom: 42,4, strony: 13034), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1111/jfpe.13034 - link do publikacji
  4. Kinetic modelling of tissue enzymes inactivation and degradation of pigments and polyphenols in cloudy carrot and celery juices under supercritical carbon dioxide
    Autorzy:
    Marszałek K., Krzyżanowska J., Woźniak Ł., Skąpska S.
    Czasopismo:
    Journal of Supercritical Fluids (rok: 2016, tom: 117, strony: 26-32), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.supflu.2016.07.016 - link do publikacji
  5. Comparative effect of supercritical carbon dioxide and high pressure processing on structural changes and activity loss of oxidoreductive enzymes
    Autorzy:
    Marszałek K., Doesburg P., Starzonek S., Szczepańska J., Woźniak Ł., Lorenzo J.M., Skąpska S., Rzoska S., Barba F.J.
    Czasopismo:
    Journal of CO2 Utilization (rok: 2019, tom: 29, strony: 46-56), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.jcou.2018.11.007 - link do publikacji
  6. The application of supercritical carbon dioxide for the stabilization of native and commercial polyphenol oxidases and peroxidases in cloudy apple juice (cv. Golden Delicious)
    Autorzy:
    Marszałek K., Kruszewski B., Woźniak Ł., Skąpska S.
    Czasopismo:
    Innov. Food Sci. & Emerg. Technol. (rok: 2017, tom: 39, strony: 42-48), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.ifset.2016.11.006 - link do publikacji
  7. Kinetic modelling of polyphenol oxidase, peroxidise, pectin sterase, polygalacturonase and main pigments degradation in beetroot juice during high pressure carbon dioxide treatment
    Autorzy:
    Marszałek K., Krzyżanowska J., Woźniak Ł., Skąpska S.,
    Czasopismo:
    LWT- Food Science and Technology (rok: 2017, tom: 85, strony: 412-417), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.lwt.2016.11.018 - link do publikacji
  1. The Preservation of Fruit and Vegetable Products under High Pressure Processing
    Autorzy:
    Marszałek K., Szczepańska J., Woźniak Ł., Skąpska S., Barba F.J., Brnčić M., Brnčić S.R.
    Książka:
    Encyclopedia of Food Security and Sustainability (rok: 2019, tom: 1, strony: 481-492), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
  2. Emerging technologies and their mechanism of action
    Autorzy:
    Marszałek K., Woźniak Ł., Wiktor A., Sczepańska J., Skąpska S., Witrowa-Rajchert D., Meléndez-Martínez J.A., Saraiva JA., Barba F.J
    Książka:
    Fermentation Processes Emerging and Conventional Technologies (rok: 2020, ), Wydawca: Wiley
    Status:
    Złożona