Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Badania molekularne gamma-konglutyny nasion łubinu - białka o unikalnych właściwościach hipoglikemicznych

2015/19/D/NZ9/00065

Słowa kluczowe:

nasiona łubinu gamma-konglutyna bioaktywne składniki żywności właściwości hipoglikemiczne cukrzyca analizy strukturalne białek oddziaływania białko-zwązki fenolwe proteoliza

Deskryptory:

  • NZ9_7: Naukowe podstawy żywienia i badania żywności

Panel:

NZ9 - Stosowane nauki o życiu: rolnictwo, leśnictwo, ogrodnictwo, rybactwo, żywienie i żywność, biotechnologia środowiskowa

Jednostka realizująca:

Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

woj. wielkopolskie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

dr Jarosław Czubiński 

Liczba wykonawców projektu: 4

Konkurs: SONATA 10 - ogłoszony 2015-09-15

Przyznana kwota: 655 500 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2016-07-20

Zakończenie projektu: 2019-12-19

Planowany czas trwania projektu: 41 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt rozliczony

Opis Projektu

Pobierz opis projektu w formacie .pdf

Uwaga - opisy projektów zostały sporządzone przez samych autorów wniosków i w niezmienionej formie umieszczone w systemie.

Zakupiona aparatura

  1. Chromatograf do oczyszczania białek. Za kwotę 259 500 PLN

Dane z raportu końcowego/rocznego

  • Publikacje w czasopismach (9)
  • Teksty w publikacjach pokonferencyjnych (1)
  1. Suppressive effects of γ-conglutin on differentiation of 3T3-L1 preadipocytes
    Autorzy:
    Wojciechowicz, T., Czubiński, J., Billert, M., Półciennik, A., Nowak, K.W., Skrzypski, M.
    Czasopismo:
    International Journal of Food Science and Technology (rok: 2018, tom: 53, strony: 2624-2630), Wydawca: Blackwell Publishing Ltd
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1111/ijfs.13860 - link do publikacji
  2. Lupinus mutabilis seed composition and its comparison with other lupin species
    Autorzy:
    Jarosław Czubinski, Anna Grygier, Aleksander Siger
    Czasopismo:
    Journal of Food Composition and Analysis (rok: 2021, ), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Przyjęta do publikacji
  3. A review of methods used for investigation of protein–phenolic compound interactions
    Autorzy:
    Czubinski Jaroslaw, Dwiecki Krzysztof
    Czasopismo:
    International Journal of Food Science and Technology (rok: 2017, tom: 52, strony: 573-585), Wydawca: Blackwell Publishing Ltd
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1111/ijfs.13339 - link do publikacji
  4. Bioaccessibility of defatted lupin seed phenolic compounds in a standardized static in vitro digestion system
    Autorzy:
    Czubinski, J., Wroblewska, K., Czyzniejewski, M., Górnaś, P., Kachlicki, P., Siger, A.
    Czasopismo:
    Food Research International (rok: 2019, tom: 116, strony: 1126-1134), Wydawca: Elsevier Ltd
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.foodres.2018.09.057 - link do publikacji
  5. Immunoreactivity changes during lupin seed storage proteins digestion
    Autorzy:
    Czubinski Jaroslaw, Montowska Magdalena, Springer Ewa, Pospiech Edward, Lampart-Szczapa Eleonora
    Czasopismo:
    European Food Research and Technology (rok: 2017, tom: 243, strony: 2095-2103), Wydawca: Springer Verlag
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1007/s00217-017-2910-6 - link do publikacji
  6. Fluorescence polarization as an approach to study the molecular interaction between lupin seed gamma-conglutin and insulin
    Autorzy:
    Jaroslaw Czubinski
    Czasopismo:
    Food Bioscience , Wydawca: Elsevier
    Status:
    Złożona
  7. Lupin seeds storage protein composition and their interactions with native flavonoids
    Autorzy:
    Czubinski J., Feder S.
    Czasopismo:
    Journal of the Science of Food and Agriculture (rok: 2019, tom: 99, strony: 4011-4018), Wydawca: John Wiley and Sons Ltd
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1002/jsfa.9627 - link do publikacji
  8. Post-translational cleavage pattern of Lupinus angustifolius γ-conglutin
    Autorzy:
    Czubiński, J., Montowska, M., Fornal, E.
    Czasopismo:
    Journal of the Science of Food and Agriculture (rok: 2018, tom: 98, strony: 2624-2640), Wydawca: John Wiley and Sons Ltd
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1002/jsfa.9057 - link do publikacji
  9. Insight into thermally induced structural changes of lupin seed γ-conglutin
    Autorzy:
    Jaroslaw Czubinski
    Czasopismo:
    Food Chemistry (rok: 2021, ), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Przyjęta do publikacji
  1. Interactions between lupin seed proteins and native flavonoids
    Autorzy:
    Czubinski J., Dwiecki K., Siger A., Lampart-Szczapa E.
    Konferencja:
    Third International Legume Society Conference ILS3 2019 (rok: 2019, ), Wydawca: Fundacja UAM w Poznaniu
    Data:
    konferencja 21-24 Maj 2019
    Status:
    Opublikowana