Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Analiza potencjału biologicznego ekstraktów z owoców jagodowych w prewencji otyłości i zaburzeń zespołu metabolicznego

2015/19/B/NZ9/01054

Słowa kluczowe:

aronia czarny bez czarna porzeczka czerwona jagoda malina adipocyty adipogeneza lipogeneza lipoliza śródbłonek naczyń stan zapalny aterogeneza stres oksydacyjny

Deskryptory:

  • NZ9_7: Naukowe podstawy żywienia i badania żywności

Panel:

NZ9 - Stosowane nauki o życiu: rolnictwo, leśnictwo, ogrodnictwo, rybactwo, żywienie i żywność, biotechnologia środowiskowa

Jednostka realizująca:

Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

woj. wielkopolskie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

dr hab. Anna Olejnik 

Liczba wykonawców projektu: 10

Konkurs: OPUS 10 - ogłoszony 2015-09-15

Przyznana kwota: 540 000 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2016-07-01

Zakończenie projektu: 2020-12-19

Planowany czas trwania projektu: 53 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt rozliczony

Opis Projektu

Pobierz opis projektu w formacie .pdf

Uwaga - opisy projektów zostały sporządzone przez samych autorów wniosków i w niezmienionej formie umieszczone w systemie.

Zakupiona aparatura

  1. Kapsułkarka ręczna. Za kwotę 6 000 PLN
  2. Preparatywna kolumna chromatograficzna. Za kwotę 30 000 PLN
  3. Wirówka wolnoobrotowa.

Dane z raportu końcowego/rocznego

  • Publikacje w czasopismach (6)
  • Teksty w publikacjach pokonferencyjnych (1)
  • Publikacje książkowe (1)
  1. Current evidence on the health-beneficial effects of berry fruits in the prevention and treatment of metabolic syndrome
    Autorzy:
    Kowalska K., Olejnik A.
    Czasopismo:
    Current Opinion in Clinical Nutrition and Metabolic Care (rok: 2016, tom: 19, strony: 446–452), Wydawca: Wolters Kluwer Health, Inc.
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1097/MCO.0000000000000322 - link do publikacji
  2. ROS Modulating Effects of Lingonberry (Vaccinium vitis-idaea L.) Polyphenols on Obese Adipocyte Hypertrophy and Vascular Endothelial Dysfunction
    Autorzy:
    Kowalska K., Dembczyński R., Gołąbek A., Olkowicz M., Olejnik A.
    Czasopismo:
    Nutrients (rok: 2021, tom: 13, strony: 885), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/nu13030885 - link do publikacji
  3. Elderberry (Sambucus nigra L.) Fruit Extract Alleviates Oxidative Stress, Insulin Resistance, and Inflammation in Hypertrophied 3T3-L1 Adipocytes and Activated RAW 264.7 Macrophages
    Autorzy:
    Zielińska-Wasielica, J., Olejnik, A., Kowalska, K., Olkowicz, M., Dembczyński R.
    Czasopismo:
    Foods (rok: 2019, tom: 8, strony: 326), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/foods8080326 - link do publikacji
  4. Inhibitory activity of chokeberry, bilberry, raspberry and cranberry polyphenol-rich extract towards adipogenesis and oxidative stress in differentiated 3T3-L1 adipose cells
    Autorzy:
    Kowalska K, Olejnik A, Szwajgier D, Olkowicz M.
    Czasopismo:
    PLoS One (rok: 2017, tom: 12(11), strony: e0188583), Wydawca: Public Library of Science
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1371/journal.pone.0188583 - link do publikacji
  5. Inhibitory effects of lingonberry (Vaccinium vitis-idaea L.) fruit extract on obesity-induced inflammation in 3T3-L1 adipocytes and RAW 264.7 macrophages
    Autorzy:
    Katarzyna Kowalska, Anna Olejnik, Joanna Zielińska-Wasielica, Mariola Olkowicz
    Czasopismo:
    Journal of Functional Foods (rok: 2019, tom: 54, strony: 371-380), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.jff.2019.01.040 - link do publikacji
  6. Raspberry (Rubus idaeus L.) fruit extract decreases oxidation markers, improves lipid metabolism and reduces adipose tissue inflammation in hypertrophied 3T3-L1 adipocytes
    Autorzy:
    Kowalska, K., Olejnik A., Zielińska-Wasielica, J., Olkowicz, M.
    Czasopismo:
    Journal of Functional Foods (rok: 2019, tom: 62, strony: 371–380), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.jff.2019.103568 - link do publikacji
  1. Extraction and purification of anthocyanins of lingonberry fruit
    Autorzy:
    Różańska M. Dembczyński R., Białas W., Olejnik A., Zalewska A., Lewandowicz G.
    Konferencja:
    14TH INTERNATIONAL COMMODITY SCIENCE CONFERENCE CURRENT TRENDS IN COMMODITY SCIENCE. (rok: 2017, ), Wydawca: Poznań University of Economics and Business
    Data:
    konferencja 19-22 JUNE 2017
    Status:
    Opublikowana
  1. Owoce jagodowe w prewencji chorób zespołu metabolicznego
    Autorzy:
    Joanna Zielińska
    Książka:
    Wybrane substancje o znaczeniu biologicznym - spojrzenie młodych naukowców (rok: 2017, tom: -, strony: 101-107), Wydawca: CreativeTime
    Status:
    Opublikowana