Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Badania przenikania antocyjanów i ich metabolitów przez bariery mózgowia w kontekście strategii prewencyjnych dla chorób neurodegeneracyjnych

2015/17/B/NZ9/01733

Słowa kluczowe:

bariery mózgowia płyn mózgowo-rdzeniowy antocyjany cyjanidyna metabolity kwas protokatechowy aronia czerwona kapusta profilaktyka choroby centralnego układu nerwowego

Deskryptory:

  • NZ9_7: Naukowe podstawy żywienia i badania żywności
  • NZ9_13: Inne zagadnienia pokrewne

Panel:

NZ9 - Stosowane nauki o życiu: rolnictwo, leśnictwo, ogrodnictwo, rybactwo, żywienie i żywność, biotechnologia środowiskowa

Jednostka realizująca:

Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN

woj. warmińsko-mazurskie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

dr hab. Wiesław Wiczkowski 

Liczba wykonawców projektu: 11

Konkurs: OPUS 9 - ogłoszony 2015-03-16

Przyznana kwota: 699 900 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2016-02-01

Zakończenie projektu: 2020-02-14

Planowany czas trwania projektu: 48 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt rozliczony

Opis Projektu

Pobierz opis projektu w formacie .pdf

Uwaga - opisy projektów zostały sporządzone przez samych autorów wniosków i w niezmienionej formie umieszczone w systemie.

Dane z raportu końcowego/rocznego

  • Publikacje w czasopismach (3)
  1. Chokeberry anthocyanins and their metabolites ability to cross the blood-cerebrospinal fluid barrier
    Autorzy:
    Natalia PŁATOSZ, Natalia BĄCZEK, Joanna TOPOLSKA, Dorota SZAWARA-NOWAK, Janina SKIPOR, Stanisław MILEWSKI, Wiesław WICZKOWSKI
    Czasopismo:
    Food Chemistry (rok: 2021, tom: 346, strony: nr art. 128730, 1-11), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.foodchem.2020.128730 - link do publikacji
  2. The Blood−Cerebrospinal Fluid Barrier Is Selective for Red Cabbage Anthocyanins and Their Metabolites
    Autorzy:
    Natalia Płatosz, Natalia Bączek, Joanna Topolska, Dorota Szawara-Nowak, Tomasz Misztal, Wiesław Wiczkowski
    Czasopismo:
    Journal of Agricultural and Food Chemistry (rok: 2020, tom: 68, strony: 8274-8285), Wydawca: ACS Publications
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1021/acs.jafc.0c03170 - link do publikacji
  3. The blood-cerebrospinal fluid barrier features different permeability to cyanidin-3-galactoside and cyanidin-3-diglucoside-5-glucoside and their metabolites circulating in blood
    Autorzy:
    Natalia Płatosz, Natalia Bączek, Joanna Topolska, Dorota Szawara-Nowak, Wiesław Wiczkowski
    Czasopismo:
    Journal of Agricultural and Food Chemistry (rok: 2022, ), Wydawca: ACS Publications
    Status:
    Przyjęta do publikacji
    Doi:
    10.1021/acs.jafc.2c03778 - link do publikacji