Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Ocena możliwości biosyntezy polienowych kwasów tłuszczowych n-3 przez grzyby pleśniowe Galactomyces geotrichum.

2015/17/N/NZ9/00960

Słowa kluczowe:

kwasy tłuszczowe n-3 grzyby pleśniowe Galactomyces geotrichum

Deskryptory:

  • NZ9_7: Naukowe podstawy żywienia i badania żywności

Panel:

NZ9 - Stosowane nauki o życiu: rolnictwo, leśnictwo, ogrodnictwo, rybactwo, żywienie i żywność, biotechnologia środowiskowa

Jednostka realizująca:

Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

woj. wielkopolskie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

Anna Grygier 

Liczba wykonawców projektu: 2

Konkurs: PRELUDIUM 9 - ogłoszony 2015-03-16

Przyznana kwota: 149 880 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2016-02-25

Zakończenie projektu: 2019-08-24

Planowany czas trwania projektu: 42 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt rozliczony

Opis Projektu

Pobierz opis projektu w formacie .pdf

Uwaga - opisy projektów zostały sporządzone przez samych autorów wniosków i w niezmienionej formie umieszczone w systemie.

Dane z raportu końcowego/rocznego

  • Publikacje w czasopismach (3)
  • Teksty w publikacjach pokonferencyjnych (3)
  1. Production of bioactive compounds by food associated Galactomyces geotrichum 38, as determined by proteome analysis
    Autorzy:
    Anna Grygier, Kamila Myszka, Artur Szwengiel, Kinga Stuper-Szablewska, Joanna Pawlicka-Kaczorowska, Grażyna Chwatko, Magdalena Rudzińska
    Czasopismo:
    Nutrients (rok: 2019, tom: 11, strony: 45305), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/nu11020471 - link do publikacji
  2. Galactomyces geotrichum – moulds from dairy products with high biotechnological potential
    Autorzy:
    Anna Grygier, Kamila Myszka, Magdalena Rudzińska
    Czasopismo:
    ACTA Scientarum Polonorum Technologia Alimentaria (rok: 2017, tom: 16, strony: 45428), Wydawca: Poznan University of Life Sciences
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.17306/J.AFS.2017.0445 - link do publikacji
  3. Galactomyces geotrichum mold isolated from a traditional fried cottage cheese produced omega-3 fatty acids
    Autorzy:
    Anna Grygier, Kamila Myszka, Wojciech Juzwa, Wojciech Białas, Magdalena Rudzińska
    Czasopismo:
    International Journal of Food Microbiology (rok: 2020, tom: 319, strony: 45299), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.ijfoodmicro.2019.108503 - link do publikacji
  1. Bioactive compounds in fried cottage cheese with Galactomyces geotrichum mould
    Autorzy:
    Anna Grygier, Kamila Myszka, Magdalena Rudzińska
    Konferencja:
    4th Congress of Baltic Microbiologists (rok: 2018, ), Wydawca: Polish Biochemical Society &Polish Academy of Sciences
    Data:
    konferencja 10-12.09.
    Status:
    Opublikowana
  2. Bioactive Compounds Produced by Galactomyces geotrichum
    Autorzy:
    Anna Grygier, Elwira Gotkowska, Magdalena Rudzińska
    Konferencja:
    14th Euro Fed Lipid Congress (rok: 2016, ), Wydawca: Euro Fed Lipid
    Data:
    konferencja 18-21.09.2016
    Status:
    Opublikowana
  3. Vitamin B2 production by mould isolated from fried cottage cheese
    Autorzy:
    Anna Grygier, Kamila Myszka, Artur Szwengiel, Magdalena Rudzińska
    Konferencja:
    14th International Commodity Science Conference (rok: 2017, ), Wydawca: Faculty of Commodity Science, Poznan University of Economics and Business
    Data:
    konferencja 19-22.06.
    Status:
    Opublikowana