Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Kluczowe związki odpowiedzialne za zapach i smak wybranych warzyw z rodziny kapustowatych. Tworzenie i przemiany w procesach technologicznych

2015/18/M/NZ9/00372

Słowa kluczowe:

Rośliny krzyżowe warzywa aromat smak zapach sensomika

Deskryptory:

  • NZ9_7: Naukowe podstawy żywienia i badania żywności

Panel:

NZ9 - Stosowane nauki o życiu: rolnictwo, leśnictwo, ogrodnictwo, rybactwo, żywienie i żywność, biotechnologia środowiskowa

Jednostka realizująca:

Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

woj. wielkopolskie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

prof. Henryk Hubert Jeleń 

Liczba wykonawców projektu: 10

Konkurs: HARMONIA 7 - ogłoszony 2015-06-15

Przyznana kwota: 1 389 600 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2016-04-28

Zakończenie projektu: 2020-04-27

Planowany czas trwania projektu: 48 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt rozliczony

Opis Projektu

Pobierz opis projektu w formacie .pdf

Uwaga - opisy projektów zostały sporządzone przez samych autorów wniosków i w niezmienionej formie umieszczone w systemie.

Dane z raportu końcowego/rocznego

  • Publikacje w czasopismach (7)
  1. Comparison of three extraction techniques for the determination of volatile flavor components in broccoli
    Autorzy:
    M.N. Wieczorek, M. Majcher, H. Jeleń
    Czasopismo:
    Foods (rok: 2020, tom: 9, strony: 398-409), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/foods9040398 - link do publikacji
  2. Bitter taste of Brassica vegetables: the role of genetic factors, receptors, isothiocyanates, glucosinolates, and flavor context
    Autorzy:
    M.N. Wieczorek, M. Walczak, M. Skrzypczak-Zielińska, H.H. Jeleń
    Czasopismo:
    Critical Reviews in Food Science and Nutrition (rok: 2019, tom: 58, strony: 3130-3140), Wydawca: Taylor & Francis
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1080/10408398.2017.1353478 - link do publikacji
  3. Determination of the odor threshold concentrations and partition coefficients of isothiocyanates from Brassica vegetables in aqueous solution
    Autorzy:
    M. Marcinkowska. H.H. Jeleń
    Czasopismo:
    LWT - Food Science and Technology (rok: 2020, tom: 131, strony: 109793-109800), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.lwt.2020.109793 - link do publikacji
  4. Volatile compounds of selected raw and cooked Brassica vegetables
    Autorzy:
    Wieczorek M., Jeleń H.
    Czasopismo:
    Molecules (rok: 2019, tom: 24, strony: 391-403), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/molecules24030391 - link do publikacji
  5. Inactivation of thioglucosidase from Sinapis alba (White mustard) seed by metal salts
    Autorzy:
    M. Marcinkowska, H.H. Jeleń
    Czasopismo:
    Molecules (rok: 2020, tom: 25, strony: 45670), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/molecules25194363 - link do publikacji
  6. Identification of aroma compounds in raw and cooked broccoli
    Autorzy:
    M.N. Wieczorek, M.A. Majcher, H.H. Jeleń
    Czasopismo:
    Flavour and Fragrance Journal (rok: 2021, ), Wydawca: John Wiley & Sons Ltd.
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1002/ffj.3669 - link do publikacji
  7. Volatile compounds of selected raw and cooked Brassica vegetables
    Autorzy:
    Wieczorek M., Jeleń H.
    Czasopismo:
    Molecules (rok: 2019, tom: 24, strony: 391-403), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/molecules24030391 - link do publikacji