Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Wpływ szczepów Lactobacillus i transglutaminazy na immunoreaktywność beta-laktoglobuliny i a-kazeiny mleka klaczy

2015/17/N/NZ9/03666

Słowa kluczowe:

mleko klaczy mleko krowie białka mleka immunoreaktywność transglutaminaza bakterie fermentacji mlekowej trawienie in vitro

Deskryptory:

  • NZ9_7: Naukowe podstawy żywienia i badania żywności

Panel:

NZ9 - Stosowane nauki o życiu: rolnictwo, leśnictwo, ogrodnictwo, rybactwo, żywienie i żywność, biotechnologia środowiskowa

Jednostka realizująca:

Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN

woj. warmińsko-mazurskie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

dr Joanna Fotschki 

Liczba wykonawców projektu: 2

Konkurs: PRELUDIUM 9 - ogłoszony 2015-03-16

Przyznana kwota: 99 960 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2016-01-19

Zakończenie projektu: 2019-07-18

Planowany czas trwania projektu: 42 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt rozliczony

Opis Projektu

Pobierz opis projektu w formacie .pdf

Uwaga - opisy projektów zostały sporządzone przez samych autorów wniosków i w niezmienionej formie umieszczone w systemie.

Dane z raportu końcowego/rocznego

  • Publikacje w czasopismach (2)
  1. Immune-modulating properties of horse milk administered to mice sensitized to cow milk
    Autorzy:
    J. Fotschki, A. M. Szyc, J. M. Laparra, L. H. Markiewicz, B. Wróblewska
    Czasopismo:
    Journal of Dairy Science (rok: 2016, tom: 99, strony: 9395–9404), Wydawca: FASS, Elsevier Inc.,American Dairy Science Association
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3168/jds.2016-11499 - link do publikacji
  2. Microbial transglutaminase alters the immunogenic potential and cross-reactivity of horse and cow milk proteins
    Autorzy:
    J. Fotschki, B. Wróblewska, B. Fotschki, B. Kalicki, N. Rigby, A. Mackie
    Czasopismo:
    Journal of Dairy Science (rok: 2020, tom: 103(3), strony: 2153-2166), Wydawca: FASS, Elsevier Inc.,American Dairy Science Association
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3168/jds.2019-17264 - link do publikacji