Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Ocena wpływu zróżnicowanej podaży wapnia oraz dodatku inuliny w diecie na absorpcję wapnia i ekspresję genów związanych z jego transportem jelitowym.

2011/01/D/NZ9/02692

Słowa kluczowe:

wapń inulina aktywny i bierny transport wapnia VDR absorpcja wapnia kultury komórkowe Caco-2 transport transepitelialny RT-PCR PCR-DGGE.

Deskryptory:

  • NZ9_7: Naukowe podstawy żywienia i badania żywności

Panel:

NZ9 - Stosowane nauki o życiu: rolnictwo, leśnictwo, ogrodnictwo, rybactwo, żywienie i żywność, biotechnologia środowiskowa

Jednostka realizująca:

Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk

woj. warmińsko-mazurskie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

dr Urszula Krupa-Kozak 

Liczba wykonawców projektu: 8

Konkurs: SONATA 1 - ogłoszony 2011-03-15

Przyznana kwota: 415 200 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2011-12-08

Zakończenie projektu: 2015-06-07

Planowany czas trwania projektu: 42 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt rozliczony

Zakupiona aparatura

  1. Chłodziarka laboratoryjna. Za kwotę 5 000 PLN
  2. Zamrażarka laboratoryjna. Za kwotę 1 000 PLN
  3. Notebook HP HP Pavilion OT 21 z oprogramowaniem i słownikiem. Za kwotę 5 500 PLN
  4. Pipety elekrtoniczne, karuzela z zasilaczem, pipeta automatyczna, dozownik elektroniczny (6 szt.). Za kwotę 10 000 PLN

Dane z raportu końcowego/rocznego

  • Publikacje w czasopismach (4)
  • Teksty w publikacjach pokonferencyjnych (8)
  1. Breadmaking performance and technological characteristic of gluten-free bread with inulin supplemented with calcium salts
    Autorzy:
    Urszula Krupa-Kozak, Rossana Altamirano-Fortou, Małgorzata Wronkowska, Cristina M. Rosell
    Czasopismo:
    European Food Research Technology (rok: 2012, tom: 235, strony: 545-554), Wydawca: Springer
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1007/s00217-012-1782-z - link do publikacji
  2. Inulin and fructoligoosaccharide affect in vitro calcium uptake and absorption from calcium-enriched gluten-free bread
    Autorzy:
    Urszula Krupa-Kozak, Dominika Świątecka, Natalia Bączek, Małgorzata M. Brzóska
    Czasopismo:
    Food & Function (rok: 2016, tom: -, strony: -), Wydawca: Royal Society of Chemistry
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1039/c6fo00140h - link do publikacji
  3. Pathological bone alterations in coeliac disease - aetiology, epidemiology and treatment
    Autorzy:
    Urszula Krupa-Kozak
    Czasopismo:
    Nutrition (rok: 2014, tom: 30, strony: 16-24), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.nut.2013.05.027 - link do publikacji
  4. WPŁYW KAZEINIANU I CYTRYNIANU WAPNIA NA JAKOŚĆ I WŁAŚCIWOŚCI TECHNOLOGICZNE CHLEBA BEZGLUTENOWEGO
    Autorzy:
    URSZULA KRUPA-KOZAK, NATALIA BĄCZEK, JUSTYNA ADAMOWICZ
    Czasopismo:
    ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość (rok: 2014, tom: 3(94), strony: 136-150), Wydawca: PTTŻ
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.15193/zntj/2014/94/136-150 - link do publikacji
  1. Assessment of calcium bioavailability from caecal digesta of rats fed gluten-free bread supplemented with inulin – in vitro Caco-2 study
    Autorzy:
    Bączek N., Świątecka D., Tońska E, Krupa-Kozak U
    Konferencja:
    3th International Symposiun On Gluten-Free Products And Beverages, Vienna, Austria (rok: 2013, ), Wydawca: ICC Intenational Association for Cereal Science and Technology
    Data:
    konferencja 11-14.06.2013
    Status:
    Opublikowana
  2. Gluten-free bread supplemented with calcium - influence of prebiotics on calcium transport and uptake determined in vitro
    Autorzy:
    Justyna Adamowicz, Dominika Świątecka, Natalia Bączek, Małgorzata Michalina Brzóska, Elżbieta Tońska, Urszula Krupa-Kozak
    Konferencja:
    3th International Symposiun On Gluten-Free Products And Beverages, Vienna, Austria (rok: 2013, ), Wydawca: ICC Intenational Association for Cereal Science and Technology
    Data:
    konferencja 11-14.06.2013
    Status:
    Opublikowana
  3. The influence of diverse calcium supply and inulin addition in the gluten-free diet on the intensity of calcium absorption in the small intestine of rats.
    Autorzy:
    Urszula Krupa-Kozak, Natalia Bączek, Monika M. Kaczmarek
    Konferencja:
    15th International Celiac Disease Sympodium, Chicago, USA (rok: 2013, ), Wydawca: The University of Chicago
    Data:
    konferencja 22-25.09.2013
    Status:
    Opublikowana
  4. WPŁYW PREBIOTYKÓW NA ABSORPCJĘ WAPNIA W ORGANIZMIE CZŁOWIEKA
    Autorzy:
    Natalia Drabińska, Urszula Krupa-Kozak
    Konferencja:
    WPŁYW MŁODYCH NAUKOWCÓW NA OSIĄGNIĘCIA POLSKIEJ NAUKI EDYCJA 8 (rok: 2015, ), Wydawca: Creativetime
    Data:
    konferencja 28.03.2015
    Status:
    Opublikowana
  5. Effect of prebiotics on transepithelial calcium transport and calcium uptake from gluten-free bread - a model study using simulated digestion and Caco-2 cells
    Autorzy:
    Urszula Krupa-Kozak, Justyna Adamowicz, Dominika Świątecka, Natalia Bączek, Małgorzata Michalina Brzóska, Elżbieta Tońska
    Konferencja:
    3th International Symposiun On Gluten-Free Products And Beverages, Vienna, Austria (rok: 2013, ), Wydawca: ICC Intenational Association for Cereal Science and Technology
    Data:
    konferencja 11-14.06.2013
    Status:
    Opublikowana
  6. Effect of prebiotics on calcium bioavailability from gluten-free bread by human intestine-like caco-2 cells
    Autorzy:
    Urszula Krupa-Kozak, Dominika Świątecka, Natalia Bączek, Elżbieta Tońska
    Konferencja:
    3th International Symposiun on Gluten-Free Products and Beverages, Vienna, Austria (rok: 2013, ), Wydawca: ICC Intenational Association for Cereal Science and Technology
    Data:
    konferencja 11-14.06.2013
    Status:
    Opublikowana
  7. Gluten-free diet supplemented with inulin diversified by calcium supply affects caecal ecosystem, minerals absorption and duodenal calbindin-D9K level.
    Autorzy:
    Urszula Krupa-Kozak, Małgorzata Wronkowska, Natalia Bączek, Jerzy Juśkiewicz, Katarzyna Majewska
    Konferencja:
    6th Central European Congress on Food, Novy Sad, Serbia (rok: 2012, ), Wydawca: University of Novi Sad, Institute of Food Technology
    Data:
    konferencja 22-27.05.2012
    Status:
    Opublikowana
  8. INULIN IN GLUTEN-FREE DIET OF DIFFERENT CALCIUM SUPPLY INFLUENCES CAECAL MICROBIOTA
    Autorzy:
    Urszula Krupa-Kozak, Lidia Markiewicz, Natalia Drabińska, Natalia Bączek, Mirosław Obrębski
    Konferencja:
    16th International Coeliac Disease Symposium (rok: 2015, ), Wydawca: International Society of the Study of Celiac Disease (ISSCD)
    Data:
    konferencja 21-24.06.2015
    Status:
    Opublikowana