Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Wyniki wyszukiwania

Znaleziono 45 projektów spełniających kryteria wyszukiwania:

  1. Wpływ beta-glukanów na cechy reologiczne oraz biodostępność związków mineralnych z produktów mleczarskich

    Konkurs: SONATA 8 , panel: NZ9

    Kierownik: dr Marek Aljewicz

    Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Wydział Nauki o Żywności

  2. Badania nad biodostępnością wybranych składników mineralnych w warunkach in vitro i in vivo z chleba bezglutenowego wzbo...

    Konkurs: OPUS 1 , panel: NZ9

    Kierownik: dr hab. Julita Reguła

    Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

  3. Biodostępność i bioprzyswajalność związków polifenolowych w symulowanym układzie pokarmowym człowieka

    Konkurs: OPUS 1 , panel: NZ9

    Kierownik: dr Tomasz Tarko

    Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, Wydział Technologii Żywności

  4. Badania nad mobilnością, biodostępnością i toksycznością zanieczyszczeń organicznych i nieorganicznych w warunkach przyr...

    Konkurs: SONATA BIS 2 , panel: ST10

    Kierownik: dr hab. Patryk Oleszczuk

    Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej, Wydział Chemii

  5. Wpływ bioaktywnych składników owoców mini kiwi (Actinidia arguta) na profil transkryptomiczny i miRNA oraz metabolizm li...

    Konkurs: OPUS 3 , panel: NZ9

    Kierownik: prof. Hanna Leontowicz

    Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie

  6. Badania nad wartością odżywczą, składem mineralnym i radioizotopowym (alfa) oraz biodostępnością składników mineralnych ...

    Konkurs: PRELUDIUM 3 , panel: NZ7

    Kierownik: Anna Kojta

    Uniwersytet Gdański, Wydział Chemii

  7. Związek pomiędzy rodzajem ultrazasadowej skały macierzystej a mobilnością i biodostępnością wybranych pierwiastków w gle...

    Konkurs: SONATA 3 , panel: ST10

    Kierownik: dr hab. Jakub Kierczak

    Uniwersytet Wrocławski, Wydział Nauk o Ziemi i Kształtowania Środowiska

  8. Poznanie składu mineralnego i nuklidów alfa nagromadzanych przez pieprznika jadalnego (Cantharellus cibarius) w owocnika...

    Konkurs: PRELUDIUM 3 , panel: NZ9

    Kierownik: Małgorzata Drewnowska

    Uniwersytet Gdański, Wydział Chemii

  9. Poszukiwanie i badanie bakterii strefy ryzosferowej oraz roślinnych bakterii endofitycznych wspomagających wzrost roślin...

    Konkurs: PRELUDIUM 2 , panel: NZ9

    Kierownik: dr Anna Grobelak

    Politechnika Częstochowska, Wydział Inżynierii Środowiska i Biotechnologii

  10. Rola interakcji fitoskładników Sorbus domestica L. w kształtowaniu żywności o zaprogramowanych właściwościach prozdrowot...

    Konkurs: PRELUDIUM BIS 5 , panel: NZ9

    Kierownik: prof. Aneta Wojdyło

    Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu

  11. Kwiat lawendy jako źródło postbiotycznych metabolitów regulujących funkcje bariery jelitowej oraz bariery krew-mózg...

    Konkurs: SONATA BIS 13 , panel: NZ7

    Kierownik: prof. Sebastian Granica

    Warszawski Uniwersytet Medyczny, Wydział Farmaceutyczny

  12. Amorfizacja senolityków: przełomowe podejście do modulacji starzenia i leczenia chorób związanych z wiekiem

    Konkurs: PRELUDIUM 22 , panel: NZ7

    Kierownik: Szymon Sip

    Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu, Wydział Farmaceutyczny

  13. Odkrywając sekrety mikroplastiku - wpływ czynników indukujących uwalnianie mikroplastiku z opakowań, jego rola jako nośn...

    Konkurs: OPUS 25 , panel: NZ9

    Kierownik: dr hab. Małgorzata Grembecka

    Gdański Uniwersytet Medyczny, Wydział Farmaceutyczny

  14. Kiedy liofilizacja ma sens? Aktywność przeciwutleniająca i biodostępność związków bioaktywnych w proszkach z wytłoków ow...

    Konkurs: PRELUDIUM 22 , panel: NZ9

    Kierownik: Anna Krajewska

    Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie

  15. Grzybowe substancje bioaktywne o ukierunkowanym potencjale prozdrowotnym – rola interakcji, biodostępności i bioprzyswaj...

    Konkurs: OPUS 23 , panel: NZ9

    Kierownik: dr hab. Michał Świeca

    Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii

  16. Kształtowanie stabilności, biodostępności i bioprzyswajalności barwników roślinnych metodą mikroenkapsulacji w kontekści...

    Konkurs: PRELUDIUM 21 , panel: NZ9

    Kierownik: Igor Turkiewicz

    Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności

  17. Badania nad kompleksowym wykorzystaniem bogatych w związki fenolowe odpadów z przetwórstwa rolno-spożywczego do otrzyman...

    Konkurs: OPUS 22 , panel: NZ9

    Kierownik: dr hab. Monika Kalinowska

    Politechnika Białostocka, Wydział Budownictwa i Nauk o Środowisku

  18. Liposomy z fitosterolami jako innowacyjne źródło steroli roślinnych o zwiększonej stabilności termiczno-oksydacyjnej i b...

    Konkurs: OPUS 22 , panel: NZ9

    Kierownik: prof. Magdalena Rudzińska

    Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

  19. Możliwość tworzenia mikromatryc roślinnych z różnych części morfologicznych jednego gatunku oraz modulowanie ich cech pr...

    Konkurs: PRELUDIUM BIS 3 , panel: NZ9

    Kierownik: dr hab. Paulina Nowicka

    Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu

  20. Wpływ biofortyfikacji jodochinolinami na biodostępność jodu oraz odpowiedź zapalną - badania na modelu szczurzym

    Konkurs: PRELUDIUM 20 , panel: NZ9

    Kierownik: Agnieszka Dyląg

    Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, Wydział Technologii Żywności

  21. Ocena składu mineralnego i izotopowego, wpływu przetwarzania kulinarnego i biodostępności składników mineralnych oraz ic...

    Konkurs: PRELUDIUM 2 , panel: NZ9

    Kierownik: Grażyna Krasińska

    Uniwersytet Gdański, Wydział Chemii

  22. Kompleksowa analiza wpływu obróbki nietermicznej ultradźwiękami i pulsacyjnym polem elektrycznym oraz z zastosowaniem ic...

    Konkurs: PRELUDIUM 20 , panel: NZ9

    Kierownik: Katarzyna Rybak

    Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Instytut Nauk o Żywności

  23. Mikroenkapsulacja synbiotyków wzbogaconych związkami polifenolowymi jako czynnik kształtujący potencjał prozdrowotny, pr...

    Konkurs: SONATA 16 , panel: NZ9

    Kierownik: dr Sabina Lachowicz-Wiśniewska

    Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu

  24. Badanie środowiskowych skutków występowania pierwiastków ziem rzadkich oraz antymonu i wanadu w glebach i odpadach

    Konkurs: OPUS 18 , panel: ST10

    Kierownik: dr hab. Grzegorz Siebielec

    Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa - Państwowy Instytut Badawczy

  25. Nanoemulsje jako sposób modulowania właściwości prozdrowotnych i biodostępności związków bioaktywnych izolowanych z różn...

    Konkurs: SONATA 15 , panel: NZ9

    Kierownik: dr hab. Paulina Nowicka

    Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności

  26. Maskowanie ładunku aktywnych biologicznie peptydów jako nowa strategia poprawy ich biodostępności po podaniu doustnym. O...

    Konkurs: SONATA 15 , panel: NZ7

    Kierownik: dr Agata Gitlin-Domagalska

    Uniwersytet Gdański, Wydział Chemii

  27. Ocena biodostępności i szybkości remineralizacji rozpuszczonego węgla organicznego uwalnianego z osadów Głębi Gdańskiej...

    Konkurs: PRELUDIUM 17 , panel: ST10

    Kierownik: Monika Lengier

    Instytut Oceanologii Polskiej Akademii Nauk

  28. Potencjał szlaków metabolicznych grzybów z rodzaju Trichoderma w procesie degradacji/transformacji mykotoksyn fuzaryjnyc...

    Konkurs: OPUS 17 , panel: NZ9

    Kierownik: dr hab. Marcin Bryła

    Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego

  29. Trwałość i biodostępność macierzystych wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych z biowegla w glebach użyźnionych ...

    Konkurs: PRELUDIUM 16 , panel: ST10

    Kierownik: Paulina Godlewska

    Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie, Wydział Chemii

  30. Tworzenie się pochodnych wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych w biowęglach i ich biodostępność oraz trwałość ...

    Konkurs: OPUS 16 , panel: NZ9

    Kierownik: dr hab. Bożena Czech

    Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie, Wydział Chemii

  31. Biodostępność i prozdrowotne właściwości kwasów hydroksycynamonowych ziarna kawy modyfikowane w procesie prażenia...

    Konkurs: PRELUDIUM 15 , panel: NZ9

    Kierownik: Joanna Grzelczyk

    Politechnika Łódzka, Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności

  32. Wpływ aktywności fizycznej na tkankową biodostępność tlenku azotu (NO) i biogenezę mitochondriów w mięśniach szkieletowy...

    Konkurs: OPUS 14 , panel: NZ7

    Kierownik: prof. Joanna Majerczak

    Uniwersytet Jagielloński, Collegium Medicum

  33. Badanie in vitro i in vivo biodostępności i metabolizmu wybranych pochodnych genisteiny o stwierdzonej aktywności przeci...

    Konkurs: PRELUDIUM 1 , panel: NZ4

    Kierownik: Katarzyna Papaj

    Politechnika Śląska, Wydział Chemiczny

  34. Rola interakcji między receptorami purynowymi P1 i biodostępnością tlenku azotu w regulacji wewnątrznerkowego krążenia k...

    Konkurs: OPUS 13 , panel: NZ5

    Kierownik: dr hab. Leszek Dobrowolski

    Instytut Medycyny Doświadczalnej i Klinicznej im. Mirosława Mossakowskiego Polskiej Akademii Nauk

  35. Badania nad specjacją chromu i arsenu we frakcjach granulometrycznych miejskiego aerozolu atmosferycznego

    Konkurs: PRELUDIUM 12 , panel: ST10

    Kierownik: Katarzyna Nocoń

    Instytut Podstaw Inżynierii Środowiska Polskiej Akademii Nauk

  36. Bioprzyswajalność i ekotoksyczność arsenu w silnie zanieczyszczonych glebach na obszarach historycznego wydobycia i prze...

    Konkurs: OPUS 11 , panel: ST10

    Kierownik: prof. Anna Karczewska

    Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Wydział Przyrodniczo-Technologiczny

  37. Ocena wpływu materii organicznej osadów dennych na biodostępność i toksyczność związków chemicznych

    Konkurs: OPUS 11 , panel: ST10

    Kierownik: dr hab. Agnieszka Baran

    Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, Wydział Rolniczo-Ekonomiczny

  38. Badania w kierunku zmniejszenia ekotoksyczności i biodostępności zanieczyszczeń w kompostach otrzymanych z osadów scieko...

    Konkurs: OPUS 10 , panel: NZ9

    Kierownik: dr hab. Patryk Oleszczuk

    Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej in Lublin, Wydział Chemii

  39. Biodostępność NO w ludzkim śródbłonku regulowana poprzez mikroRNA.

    Konkurs: OPUS 10 , panel: NZ7

    Kierownik: dr hab. Leszek Kalinowski

    Gdański Uniwersytet Medyczny, Wydział Farmaceutyczny z Oddziałem Medycyny Laboratoryjnej

  40. Rola mikroorganizmów w zasiedlaniu składowisk odpadów pohutniczych przez rośliny oraz ich wpływ na biodostępność pierwia...

    Konkurs: PRELUDIUM 9 , panel: ST10

    Kierownik: Sylwia Siebielec

    Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa - Państwowy Instytut Badawczy

  41. Określenie możliwości wchłaniania betalain buraka ćwikłowego z żołądka w modelu in vivo.

    Konkurs: PRELUDIUM 9 , panel: NZ9

    Kierownik: Tomasz Sawicki

    Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN

  42. Badania wpływu wybranych metali na zmianę właściwości antyoksydacyjnych związków naturalnych występujących w produktach ...

    Konkurs: OPUS 9 , panel: NZ9

    Kierownik: prof. Włodzimierz Lewandowski

    Politechnika Białostocka, Wydział Budownictwa i Nauk o Środowisku

  43. Badanie wpływu jelitowych i komórkowych transporterów żelaza i folianów na biodostępność tych mikroskładników w organizm...

    Konkurs: OPUS 9 , panel: NZ7

    Kierownik: dr hab. Joanna Suliburska

    Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

  44. Synbiotyki otrzymane na bazie kiełków roślin strączkowych - badania bezpieczeństwa, jakości odżywczej i prozdrowotnej w ...

    Konkurs: OPUS 9 , panel: NZ9

    Kierownik: dr hab. Michał Świeca

    Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii

  45. Otrzymywanie naturalnych flawonoidów o zwiększonej biodostępności metodami biotechnologicznymi

    Konkurs: SONATA 9 , panel: NZ9

    Kierownik: dr Tomasz Tronina

    Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności