Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Wpływ biofortyfikacji jodochinolinami na biodostępność jodu oraz odpowiedź zapalną - badania na modelu szczurzym

2021/41/N/NZ9/03973

Słowa kluczowe:

jodochinoliny jod stan zapalny sałata biofortyfikowana szczurzy model

Deskryptory:

  • NZ9_7: Naukowe podstawy żywienia i badania żywności

Panel:

NZ9 - Stosowane nauki o życiu: rolnictwo, leśnictwo, ogrodnictwo, rybactwo, żywienie i żywność, biotechnologia środowiskowa

Jednostka realizująca:

Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, Wydział Technologii Żywności

woj.

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

Agnieszka Anna Dyląg 

Liczba wykonawców projektu: 3

Konkurs: PRELUDIUM 20 - ogłoszony 2021-03-15

Przyznana kwota: 208 925 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2022-02-07

Zakończenie projektu: 2025-02-06

Planowany czas trwania projektu: 36 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt zakończony

Opis Projektu

Pobierz opis projektu w formacie .pdf

Uwaga - opisy projektów zostały sporządzone przez samych autorów wniosków i w niezmienionej formie umieszczone w systemie.

Dane z raportu końcowego/rocznego

  • Publikacje w czasopismach (1)
  1. Evaluation of the chemical composition and nutritional value of lettuce (Lactuca sativa L.) biofortified in hydroponics with iodine in the form of iodoquinolines
    Autorzy:
    Dyląg, A., Smoleń, S., Wisła-Świder, A., Kowalska, I., Sularz, O., Krzemińska, J., Pitala J., Koronowicz, A.
    Czasopismo:
    Frontiers in Plant Science (rok: 2023, tom: 14, strony: 45676), Wydawca: Frontiers
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3389/fpls.2023.1288773 - link do publikacji