Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Wpływ bioaktywnych składników owoców mini kiwi (Actinidia arguta) na profil transkryptomiczny i miRNA oraz metabolizm lipidów w tkankach szczurów z indukowaną hipercholesterolemią

2012/05/B/NZ9/03327

Słowa kluczowe:

mini kiwi hipercholesterolemia lipidy wątroba aorta bioaktywne składniki ekspresja genów mikromacierze miRNA biodostępność szczury

Deskryptory:

  • NZ9_7: Naukowe podstawy żywienia i badania żywności

Panel:

NZ9 - Stosowane nauki o życiu: rolnictwo, leśnictwo, ogrodnictwo, rybactwo, żywienie i żywność, biotechnologia środowiskowa

Jednostka realizująca:

Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie

woj. mazowieckie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

prof. Hanna Leontowicz 

Liczba wykonawców projektu: 7

Konkurs: OPUS 3 - ogłoszony 2012-03-15

Przyznana kwota: 392 600 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2013-02-20

Zakończenie projektu: 2016-02-19

Planowany czas trwania projektu: 36 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt rozliczony

Dane z raportu końcowego/rocznego

  • Publikacje w czasopismach (3)
  • Teksty w publikacjach pokonferencyjnych (4)
  1. Analytical methods applied to characterization of Actinidia arguta, Actinidia deliciosa, and Actinidia eriantha kiwi fruit cultivars.
    Autorzy:
    Jerzy Drzewiecki, Piotr Latocha, Hanna Leontowicz, Maria Leontowicz, Yong- Seo Park, Katarzyna Najman, Moshe Weisz, Aviva Ezra, Shela Gorinstein
    Czasopismo:
    Food Analytical Methods (rok: 2016, tom: 9, strony: 1353-1366), Wydawca: Springer US
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1007/s12161-015-0309-1 - link do publikacji
  2. Actinidia arguta supplementation protects aorta and liver in rats with induced hypercholesterolemia
    Autorzy:
    Maria Leontowicz, Hanna Leontowicz, Iwona Jesion, Wojciech Bielecki, Katarzyna Najman, Piotr Latocha, Yong-Seo Park, Shela Gorinstein
    Czasopismo:
    Nutrition Research (rok: 2016, tom: 36, strony: 1231-1242), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.nutres.2016.09.010 - link do publikacji
  3. Bioactivity and nutritional properties of hardy kiwi fruit Aktinidia arguta in comparison with Actinidia deliciosa 'Hayward' and Actinidia eriantha 'Bidan'
    Autorzy:
    Hanna Leontowicz, Maria Leontowicz, Piotr Latocha, Iwona Jesion, Yong-Seo Park, Elena Katrich, Dinorah Barasch, Alina Niemirowski, Shela Gorinstein
    Czasopismo:
    Food Chemistry (rok: 2016, tom: 196, strony: 281-291), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.foodchem.2015.08.127 - link do publikacji
  1. Effect of consumption of kiwifruits different iron and manganese content (Actinidia arguta and Actinidia deliciosa) on spleen mineral content in rats fed diets with cholesterol.
    Autorzy:
    Iwona Jesion, , Maria Leontowicz, Hanna Leontowicz, Piotr Latocha, Mikołaj A., Young-Seo Park, Shela Gorinstein
    Konferencja:
    XIIth Conference of Young Researchers Physiology and Biochemistry in Animal Nutrition" (rok: 2015, ), Wydawca: Polska Akademia Nauk
    Data:
    konferencja 23-24 września, Łowicz-Nieborów
    Status:
    Opublikowana
  2. Zinc content in Aktinidia arguta cultivars, new selekt M1 and hybrid cultivar Bingo bred at WULS (SGGW)
    Autorzy:
    Iwona Jesion, Maria Leontowicz, Hanna Leontowicz, Piotr Latocha, Mikołaj A., Shela Gorinstein
    Konferencja:
    Międzynarodowa Konferencja Naukowa z okazji 60 - lecia Wydziału Biotechnologii i Hodowli zwierząt ZUT, Szczecin, Polska (rok: 2015, ), Wydawca: Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny
    Data:
    konferencja 18 czerwiec
    Status:
    Opublikowana
  3. Morphometric analysis of ileum in rats fed diets with cholesterol and kiwifruit of Actinidia arguta or Actinidia deliciosa
    Autorzy:
    Katarzyna Najman, Hanna Leontowicz, Maria Leontowicz, Piotr Latocha, Shela Gorinstein
    Konferencja:
    XIIth Conference of Young Researchers Physiology and Biochemistry in Animal Nutrition" (rok: 2015, ), Wydawca: Polska Akademia Nauk
    Data:
    konferencja 23-24 wrzesień, Łowicz-Nieborów
    Status:
    Opublikowana
  4. Seasonal differences between iron content in Actinidia arguta and Actinidia deliciosa, and its effects on liver iron content in rats fed diets with cholesterol
    Autorzy:
    Iwona Jesion, Maria Leontowicz, Hanna Leontowicz, Piotr Latocha, Mikołaj A., Gralak, Young-Seo Park, Shela Gorinstein
    Konferencja:
    IOŚ-PIB, XI International Scientific and Technical Conference Element Cycle In the Environment: Bioaccumulation-Toxicity -Prevention, Warsaw (rok: 2015, ), Wydawca: Instytut Ochrony Srodowiska - Państwowy Instytut Badawczy
    Data:
    konferencja 10 września, Warszawa
    Status:
    Opublikowana