Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Wyniki wyszukiwania

Znaleziono 44 projektów spełniających kryteria wyszukiwania:

  1. Rola sirtuin w kształtowaniu jakości owoców jagodowych

    Konkurs: SONATA 20 , panel: NZ9

    Kierownik: dr hab. Tomasz Marian Piechowiak

    Uniwersytet Rzeszowski

  2. Badania konformacji i właściwości reologicznych pektyn w zależności od pozbiorczej dojrzałości źródła roślinnego...

    Konkurs: OPUS 26 , panel: NZ9

    Kierownik: dr hab. Justyna Cybulska

    Instytut Agrofizyki im. Bohdana Dobrzańskiego PAN

  3. Autentyczność olejów z nasion owoców jagodowych: badania wpływu metody ekstrakcji na profil termiczny za pomocą różnicow...

    Konkurs: PRELUDIUM 22 , panel: NZ9

    Kierownik: Yolanda Victoria Rajagukguk

    Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

  4. Drukowanie 3D biomateriałów inspirowanych roślinną ścianą komórkową

    Konkurs: OPUS 25 , panel: NZ9

    Kierownik: prof. Artur Zdunek

    Instytut Agrofizyki im. Bohdana Dobrzańskiego PAN

  5. Cierpliwość jest gorzka, ale jej owoce są słodkie. Wpływ zwiększonej deliberacji na podejmowanie decyzji wśród osób o ni...

    Konkurs: PRELUDIUM 22 , panel: HS6

    Kierownik: Supratik Mondal

    Szkoła Wyższa Psychologii Społecznej w Warszawie

  6. Badanie wpływu pulsacyjnego pola elektrycznego na metabolizm wybranych owoców i warzyw

    Konkurs: PRELUDIUM 21 , panel: NZ9

    Kierownik: Aleksandra Skarżyńska

    Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Instytut Nauk o Żywności

  7. A novel approach to the assessment of date fruit quality (Phoenix dactylifera L.) under different storage conditions, us...

    Konkurs: POLONEZ BIS 2 , panel: NZ9

    Kierownik: dr Younes Noutfia

    Instytut Ogrodnictwa

  8. Potencjał prozdrowotny owoców śliwy tarniny (Prunus spinosa L.) w stanach zapalnych przewodu pokarmowego – badania in vi...

    Konkurs: PRELUDIUM 21 , panel: NZ9

    Kierownik: dr Anna Katarzyna Magiera

    Uniwersytet Medyczny w Łodzi, Wydział Farmaceutyczny

  9. Możliwość tworzenia mikromatryc roślinnych z różnych części morfologicznych jednego gatunku oraz modulowanie ich cech pr...

    Konkurs: PRELUDIUM BIS 3 , panel: NZ9

    Kierownik: dr hab. Paulina Balbina Nowicka

    Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu

  10. Owoce klonów Hylocereus polyrhizus jako alternatywne źródło acylowanych barwników betacyjaninowych w przygotowywaniu mik...

    Konkurs: PRELUDIUM 20 , panel: NZ9

    Kierownik: dr Katarzyna Gabriela Sutor-Świeży

    Politechnika Krakowska im. Tadeusza Kościuszki

  11. Zmiany stopnia acetylacji niecelulozowych polisacharydów podczas rozwoju i dojrzewania owoców i ich wpływ na właściwości...

    Konkurs: PRELUDIUM BIS 2 , panel: NZ9

    Kierownik: dr hab. Monika Ewa Szymańska-Chargot

    Instytut Agrofizyki im. Bohdana Dobrzańskiego PAN

  12. Badania białek arabinogalaktanowych (AGPs) jako istotnych składników ściany komórkowej podczas procesu dojrzewania owocó...

    Konkurs: SONATA 16 , panel: NZ9

    Kierownik: dr Agata Aleksandra Leszczuk

    Instytut Agrofizyki im. Bohdana Dobrzańskiego PAN

  13. Rola metabolizmu energetycznego mitochondriów w kształtowaniu jakości owoców jagodowych przechowywanych w atmosferze ozo...

    Konkurs: OPUS 18 , panel: NZ9

    Kierownik: dr Tomasz Marian Piechowiak

    Uniwersytet Rzeszowski

  14. Nanoemulsje jako sposób modulowania właściwości prozdrowotnych i biodostępności związków bioaktywnych izolowanych z różn...

    Konkurs: SONATA 15 , panel: NZ9

    Kierownik: dr hab. Paulina Balbina Nowicka

    Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności

  15. Zmiany profilu związków polifenolowych owoców pod wpływem wysokiego ciśnienia z uwzględnieniem aktywności enzymów tkanko...

    Konkurs: PRELUDIUM 17 , panel: NZ9

    Kierownik: Justyna Szczepańska

    Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego

  16. Wyznaczanie szlaku metabolicznego wybranych terpenów w owocach cytrusowych z wykorzystaniem techniki PTR-TOF-MS

    Konkurs: PRELUDIUM 16 , panel: NZ9

    Kierownik: Martyna Anna Lubinska-Szczygeł

    Politechnika Gdańska, Wydział Chemiczny

  17. Potencjał prozdrowotny owoców jarzębu pospolitego (Sorbus aucuparia L.) - badania in vitro

    Konkurs: PRELUDIUM 14 , panel: NZ9

    Kierownik: dr Magdalena Katarzyna Rutkowska

    Uniwersytet Medyczny w Łodzi, Wydział Farmaceutyczny

  18. Entomofauna zwabiona opadłymi owocami jako źródło pokarmu dla płazów

    Konkurs: PRELUDIUM 14 , panel: NZ8

    Kierownik: Mikołaj Kaczmarski

    Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Medycyny Weterynaryjnej i Nauk o Zwierzętach

  19. Wytwarzane przez mikrobiom jelitowy metabolity polifenoli z owoców granatu i zielonej herbaty - wpływ na nowotwory prost...

    Konkurs: PRELUDIUM 14 , panel: NZ7

    Kierownik: Iwona Jadwiga Stanisławska

    Warszawski Uniwersytet Medyczny, Wydział Farmaceutyczny z Oddziałem Medycyny Laboratoryjnej

  20. Badania wymiany ciepła i oporów przepływu w upakowanym złożu warzyw i owoców

    Konkurs: PRELUDIUM 13 , panel: ST8

    Kierownik: Adam Łapiński

    POLITECHNIKA BIAŁOSTOCKA, Wydział Mechaniczny

  21. Wpływ składników owoców kaliny koralowej (Viburnum opulus) na metabolizm lipidów i adipogenezę - badania in vitro.

    Konkurs: OPUS 12 , panel: NZ9

    Kierownik: dr hab. Anna Danuta Podsędek

    Politechnika Łódzka, Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności

  22. Analiza właściwości fizyko-chemicznych proszków z soków i wytłoków wybranych owoców otrzymanych różnymi sposobami suszen...

    Konkurs: SONATA 12 , panel: NZ9

    Kierownik: dr hab. Anna Michalska-Ciechanowska

    Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN

  23. Woski rodzimych owoców jako źródło naturalnych substancji o działaniu farmakologicznym.

    Konkurs: PRELUDIUM 11 , panel: NZ9

    Kierownik: Łukasz Grzegorz Woźniak

    Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego

  24. Analiza potencjału biologicznego ekstraktów z owoców jagodowych w prewencji otyłości i zaburzeń zespołu metabolicznego...

    Konkurs: OPUS 10 , panel: NZ9

    Kierownik: dr hab. Anna Maria Olejnik

    Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

  25. Porównanie potencjału chemoprewencyjnego różnych odmian wybranych owoców jadalnych.

    Konkurs: PRELUDIUM 10 , panel: NZ9

    Kierownik: Izabela Maria Koss-Mikołajczyk

    Politechnika Gdańska, Wydział Chemiczny

  26. Ocena porównawcza stopnia barierowości skórek owoców i warzyw dla współcześnie stosowanych pestycydów - przewidywanie na...

    Konkurs: SONATA 10 , panel: NZ7

    Kierownik: dr Maciej Tankiewicz

    Gdański Uniwersytet Medyczny, Wydział Nauk o Zdrowiu z Oddziałem Pielęgniarstwa i Instytutem Medycyny Morskiej i Tropikalnej

  27. Metabolity wtórne owoców, liści oraz gałązek rokitnika zwyczajnego (Hippophae rhamnoides L.) jako naturalne substancje b...

    Konkurs: OPUS 10 , panel: NZ9

    Kierownik: prof. Anna Iwona Stochmal

    Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa - Państwowy Instytut Badawczy

  28. Związki bioaktywne w owocach Aronia melanocarpa oraz ich potencjalne działanie przeciwzapalne i przeciwmiażdżycowe.

    Konkurs: OPUS 9 , panel: NZ7

    Kierownik: prof. Iwona Wawer

    Warszawski Uniwersytet Medyczny, Wydział Farmaceutyczny

  29. Wpływ owoców i liści czereśni na wybrane wskaźniki biochemiczne oraz metabolizm tłuszczów w organizmie szczura doświadcz...

    Konkurs: PRELUDIUM 9 , panel: NZ9

    Kierownik: Kinga Marta Dziadek

    Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, Wydział Technologii Żywności

  30. Wpływ niekonwencjonalnych metod obróbki wstępnej na kinetykę procesu hybrydowego odwadniania oraz zmiany właściwości fiz...

    Konkurs: OPUS 9 , panel: NZ9

    Kierownik: dr Magdalena Zielińska

    Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Wydział Nauk Technicznych

  31. Hydrokoloidy polisacharydowe jako czynniki stabilizacji wybranych parametrów fizyko- chemicznych naturalnie mętnych sokó...

    Konkurs: PRELUDIUM 5 , panel: NZ9

    Kierownik: dr Mirosława Teleszko

    Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Wydział Nauk o Żywności

  32. Określenie składu chemicznego, właściwości prozdrowotnych i aktywności przeciwutleniającej owoców gruszy pospolitej (Pyr...

    Konkurs: SONATA 5 , panel: NZ9

    Kierownik: dr Joanna Kolniak-Ostek

    Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Wydział Nauk o Żywności

  33. Opracowanie nowych metodyk oznaczania związków bioaktywnych i zapachowych w próbkach owoców miechunki peruwiańskiej (Phy...

    Konkurs: PRELUDIUM 4 , panel: ST4

    Kierownik: Magdalena Anna Kupska

    Politechnika Gdańska, Wydział Chemiczny

  34. "Ocena ryzyka narażenia zdrowia konsumentów na pozostałości pestycydów w żywności poddanej obróbce technologicznej"...

    Konkurs: PRELUDIUM 4 , panel: NZ9

    Kierownik: Magdalena Jankowska

    Instytut Ochrony Roślin - Państwowy Instytut Badawczy

  35. Wpływ bioaktywnych składników owoców mini kiwi (Actinidia arguta) na profil transkryptomiczny i miRNA oraz metabolizm li...

    Konkurs: OPUS 3 , panel: NZ9

    Kierownik: prof. Hanna Joanna Leontowicz

    Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie

  36. Biosorpcja jonów metali do biomasy pestek owoców jagodowych

    Konkurs: SONATA BIS 1 , panel: ST8

    Kierownik: prof. Katarzyna Wanda Chojnacka

    Politechnika Wrocławska, Wydział Chemiczny

  37. Opracowanie metodyki oznaczania współcześnie stosowanych pestycydów pochodzących z różnych grup związków chemicznych ora...

    Konkurs: PRELUDIUM 3 , panel: ST4

    Kierownik: Jolanta Ewa Stocka

    Politechnika Gdańska, Wydział Chemiczny

  38. Występowanie i charakterystyka szczepów Vibrio parahaemolyticus izolowanych z żywności pochodzenia morskiego

    Konkurs: PRELUDIUM 3 , panel: NZ7

    Kierownik: Magdalena Łopatek

    Państwowy Instytut Weterynaryjny - Państwowy Instytut Badawczy

  39. Poprawa atrakcyjności i wartości odżywczej przetworzonych owoców wiśni

    Konkurs: OPUS 1 , panel: NZ9

    Kierownik: prof. Aneta Wojdyło

    Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Wydział Nauk o Żywności

  40. Związki polifenolowe jako inhibitory lipazy trzustkowej

    Konkurs: OPUS 1 , panel: NZ9

    Kierownik: dr Anna Danuta Podsędek

    Politechnika Łódzka, Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności

  41. Składniki bioaktywne w owocach wybranych krzewów dziko rosnących i ich wpływ na organizm szczura laboratoryjnego

    Konkurs: OPUS 1 , panel: NZ9

    Kierownik: prof. Elżbieta Maria Sikora

    Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, Wydział Technologii Żywności

  42. Oleje z nasion wybranych owoców jako potencjalne składniki suplementów diety i żywności prozdrowotnej

    Konkurs: SONATA 1 , panel: NZ9

    Kierownik: dr Adam Jurgoński

    Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN

  43. Badania nad zmianami w strukturze mikrofibryli celulozowych i ich uporządkowania w roślinnej ścianie komórkowej oraz ich...

    Konkurs: SONATA 1 , panel: NZ9

    Kierownik: dr Monika Szymańska-Chargot

    Instytut Agrofizyki im. Bohdana Dobrzańskiego PAN

  44. Badania enzymatycznej degradacji struktury polisacharydów ściany komórkowej owoców przy pomocy mikroskopu sił atomowych ...

    Konkurs: OPUS 1 , panel: NZ9

    Kierownik: dr hab. Artur Zdunek

    Instytut Agrofizyki im. Bohdana Dobrzańskiego PAN