Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Opracowanie nowych metodyk oznaczania związków bioaktywnych i zapachowych w próbkach owoców miechunki peruwiańskiej (Physalis peruviana L.) oraz innych "superowoców" jako narzędzia do oceny ich walorów zdrowotnych i sensorycznych.

2012/07/N/ST4/00629

Słowa kluczowe:

dwuwymiarowa chromatografia gazowa izotachoforeza techniki ekstrakcji (SPE SPME SBSE MEPS) przeciwutleniacze związki lotne i zapachowe związki bioaktywne terpeny jakość żywności miechunka peruwiańska

Deskryptory:

  • ST4_6: Chemia analityczna
  • ST4_8: Metody instrumentalne w chemii
  • ST4_18: Inne zagadnienia pokrewne

Panel:

ST4 - Chemia analityczna i fizyczna: chemia analityczna, metody teoretyczne w chemii, chemia fizyczna/fizyka chemiczna

Jednostka realizująca:

Politechnika Gdańska, Wydział Chemiczny

woj. pomorskie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

Magdalena Kupska 

Liczba wykonawców projektu: 2

Konkurs: PRELUDIUM 4 - ogłoszony 2012-09-15

Przyznana kwota: 150 000 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2013-07-17

Zakończenie projektu: 2016-07-16

Planowany czas trwania projektu: 36 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt rozliczony

Zakupiona aparatura

  1. Zestaw do ekstrakcji techniką SPE Firmy Supelco, Sigma-Aldrich. Za kwotę 12 000 PLN
  2. Łaźnia ultradźwiękowa Bandelin Sonorex RK-103-H. Za kwotę 6 000 PLN
  3. Zestaw do ekstrakcji techniką SBSE firmy GERSTEL. Za kwotę 14 000 PLN
  4. zestaw do obróbki danych.
  5. Zestaw do ekstrakcji techniką MEPS firmy SGE Analytical Science Pty Ltd.. Za kwotę 10 000 PLN

Dane z raportu końcowego/rocznego

  • Publikacje w czasopismach (3)
  1. Application of response surface methodology to optimize solid-phase microextractionprocedure for chromatographic determination of aroma-active monoterpenes in berries
    Autorzy:
    T. Chmiel, M. Kupska, W. Wardencki, J. Namieśnik
    Czasopismo:
    Food Chemistry (rok: 2017, tom: 221, strony: 1041-1056), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.foodchem.2016.11.057 - link do publikacji
  2. Determination of terpene profiles in potential superfruits
    Autorzy:
    M. Kupska, T. Wasilewski, R. Jędrkiewicz, J. Gromadzka, J. Namieśnik
    Czasopismo:
    International Journal of Food Properties (rok: 2016, tom: 19, strony: 2726-2738), Wydawca: Taylor & Francis
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1080/10942912.2016.1144066 - link do publikacji
  3. In tube extraction for determination of the main volatile compounds in Physalis peruviana L.
    Autorzy:
    M. Kupska, H. H. Jeleń
    Czasopismo:
    Journal of Separation Science (rok: 2017, tom: 40, strony: 532-541), Wydawca: Wiley Online Library
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1002/jssc.201600797 - link do publikacji