Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Potencjał prozdrowotny owoców śliwy tarniny (Prunus spinosa L.) w stanach zapalnych przewodu pokarmowego – badania in vitro

2022/45/N/NZ9/01466

Słowa kluczowe:

Prunus spinosa owoce polifenole żywność funkcjonalna stany zapalne przewodu pokarmowego nieswoiste zapalenia jelit aktywność przeciwzapalna antyoksydanty technika ekstrakcji przyspieszonej LC/MS neutrofile PBMCs komórki Caco-2 markery stanu zapalnego ekspresja genów

Deskryptory:

  • NZ9_7: Naukowe podstawy żywienia i badania żywności
  • NZ9_13: Inne zagadnienia pokrewne
  • NZ7_12: Prewencja chorób człowieka

Panel:

NZ9 - Stosowane nauki o życiu: rolnictwo, leśnictwo, ogrodnictwo, rybactwo, żywienie i żywność, biotechnologia środowiskowa

Jednostka realizująca:

Uniwersytet Medyczny w Łodzi, Wydział Farmaceutyczny

woj. łódzkie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

Anna Magiera 

Liczba wykonawców projektu: 3

Konkurs: PRELUDIUM 21 - ogłoszony 2022-03-28

Przyznana kwota: 209 962 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2023-02-03

Zakończenie projektu: 2026-02-02

Planowany czas trwania projektu: 36 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt w realizacji

Opis Projektu

Pobierz opis projektu w formacie .pdf

Uwaga - opisy projektów zostały sporządzone przez samych autorów wniosków i w niezmienionej formie umieszczone w systemie.