Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Wpływ niekonwencjonalnych metod obróbki wstępnej na kinetykę procesu hybrydowego odwadniania oraz zmiany właściwości fizycznych i chemicznych owoców żurawiny wielkoowocowej (Vaccinium macrocarpon)

2015/17/B/NZ9/03601

Słowa kluczowe:

żurawina wielkoowocowa,obróbka wstępna suszenie hybrydowe odwadnianie osmotyczne suszenie mikrofalowo-próżniowe właściwości fizyczne i chemiczne

Deskryptory:

  • NZ9_7: Naukowe podstawy żywienia i badania żywności

Panel:

NZ9 - Stosowane nauki o życiu: rolnictwo, leśnictwo, ogrodnictwo, rybactwo, żywienie i żywność, biotechnologia środowiskowa

Jednostka realizująca:

Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Wydział Nauk Technicznych

woj. warmińsko-mazurskie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

dr Magdalena Zielińska 

Liczba wykonawców projektu: 7

Konkurs: OPUS 9 - ogłoszony 2015-03-16

Przyznana kwota: 379 500 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2016-01-27

Zakończenie projektu: 2019-04-26

Planowany czas trwania projektu: 39 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt rozliczony

Opis Projektu

Pobierz opis projektu w formacie .pdf

Uwaga - opisy projektów zostały sporządzone przez samych autorów wniosków i w niezmienionej formie umieszczone w systemie.

Zakupiona aparatura

  1. Aparat do oznaczania aktywności wodnej. Za kwotę 35 000 PLN
  2. Sonda termiczna K2 Pro. Za kwotę 33 000 PLN
  3. Sonda ultradźwiękowa. Za kwotę 20 000 PLN
  4. Suszarka konwekcyjna.
  5. Suszarka próżniowa. Za kwotę 11 000 PLN

Dane z raportu końcowego/rocznego

  • Publikacje w czasopismach (14)
  1. Application of Sonication and Freezing as Initial Treatments before Microwave-Vacuum Drying of Cranberries
    Autorzy:
    Izabela Staniszewska, Szymon Staszynski, Magdalena Zielinska
    Czasopismo:
    Technical Sciences (rok: 2019, tom: 22(2), strony: 151-167), Wydawca: UWM Olsztyn
    Status:
    Opublikowana
  2. Thermal properties of fresh and dried cranberry (Vacciniummacrocarpon) fruits determined by differential scanningcalorimetry and thermogravimetric analysis
    Autorzy:
    Ewa Ropelewska
    Czasopismo:
    Journal of Food Process Engineering (rok: 2019, tom: -, strony: 45299), Wydawca: -
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1111/jfpe.13061 - link do publikacji
  3. Effects of freezing, convective and microwave-vacuum drying on the content of bioactive compounds and color of cranberries
    Autorzy:
    Magdalena Zielinska, Danuta Zielinska
    Czasopismo:
    LWT - Food Science and Technology (rok: 2019, tom: 104, strony: 202-209), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.lwt.2019.01.041 - link do publikacji
  4. Evaluation of Storage Stability of Dried Cranberry Powders based on the Moisture Sorption Isotherms and Glass Transition Temperatures
    Autorzy:
    Izabela Staniszewska, Łukasz Dzadz, Hong Wei Xiao, Magdalena Zielińska
    Czasopismo:
    Drying Technology (rok: 2020, tom: -, strony: -), Wydawca: Taylor and Francis
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1080/07373937.2020.1771362 - link do publikacji
  5. Combined Hot Air and Microwave-Vacuum Drying of Cranberries: Effects of Pretreatments and Pulsed Vacuum Osmotic Dehydration on Drying Kinetics and Physicochemical Properties
    Autorzy:
    Zi-Liang Liu, Izabela Staniszewska, Danuta Zielinska, Yu-Hao Zhou, Konrad W. Nowak, Hong-Wei Xiao, Zhongli Pan, Magdalena Zielinska
    Czasopismo:
    Food and Bioprocess Technology (rok: 2020, ), Wydawca: Springer
    Status:
    Złożona
  6. Combined hot air and microwave-vacuum drying of cranberries subjected to different pretreatments
    Autorzy:
    Yuhao Zhou, Izabela Staniszewska, Zi-Liang Liu, Danuta Zielinska, Hong-Wei Xiao, Zhongli Pan, Magdalena Zielinska
    Czasopismo:
    Journal of Food Science and Technology (rok: 2020, ), Wydawca: Wiley
    Status:
    Złożona
  7. The effect of freezing on the hot air and microwave vacuum drying kinetics and texture of whole cranberries
    Autorzy:
    Magdalena Zielinska, Marek Markowski, Danuta Zielinska
    Czasopismo:
    Drying Technology (rok: 2019, tom: -, strony: -), Wydawca: Taylor & Francis Group
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1080/07373937.2018.1543317 - link do publikacji
  8. The Effect of Microwave-Vacuum Pretreatment on the Drying Kinetics, Color and the Content of Bioactive Compounds in Osmo-Microwave-Vacuum Dried Cranberries (Vaccinium macrocarpon)
    Autorzy:
    Magdalena Zielinska, Danuta Zielinska, Marek Markowski
    Czasopismo:
    Food and Bioprocess Technology (rok: 2018, tom: 11, strony: 585-602), Wydawca: Springer
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1007/s11947-017-2034-9 - link do publikacji
  9. The effect of ultrasound and freezing/thawing treatment on the physical properties of blueberries
    Autorzy:
    Konrad W. Nowak , Magdalena Zielinska, Katarzyna M. Waszkielis
    Czasopismo:
    Food Science and Biotechnology (rok: 2018, tom: -, strony: 45300), Wydawca: Sage Publications
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1007/s10068-018-0528-5 - link do publikacji
  10. Thermophysical properties of raw, hot-air and microwave-vacuum dried cranberry fruits (Vaccinium macrocarpon)
    Autorzy:
    Magdalena Zielinska, Ewa Ropelewska, Marek Markowski
    Czasopismo:
    LWT - Food Science and Technology (rok: 2017, tom: 85, strony: 204-211), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.lwt.2017.07.016 - link do publikacji
  11. Review of recent applications and research progress in hybrid and combined microwave–assisted drying of food products: material properties
    Autorzy:
    Magdalena Zielinska, Ewa Ropelewska, Arun S. Mujumdar, Chung Lim Law
    Czasopismo:
    Critical Reviews in Food Science and Nutrition (rok: 2019, tom: -, strony: -), Wydawca: Taylor and Francis Group
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1080/10408398.2019.1632788 - link do publikacji
  12. Effect of microwave-vacuum, ultrasonication, and freezing on mass transfer kinetics and diffusivity during osmotic dehydration of cranberries
    Autorzy:
    Magdalena Zielinska, Marek Markowski
    Czasopismo:
    Drying Technology (rok: 2018, tom: 36(10), strony: 1158-1169), Wydawca: Taylor & Francis Group
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1080/07373937.2017.1390476 - link do publikacji
  13. Effects of freezing and hot air drying on the physical, morphological and thermal properties of cranberries (Vaccinium macrocarpon)
    Autorzy:
    Magdalena Zielinska, Ewa Ropelewska, Piotr Zapotoczny
    Czasopismo:
    Food and Bioproducts Processing (rok: 2018, tom: 110, strony: 40-49), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.fbp.2018.04.006 - link do publikacji
  14. Microwave-assisted hot air convective drying of whole cranberries subjected to various initial treatments
    Autorzy:
    Izabela Staniszewska, Zi-Liang Liu, Yuhao Zhou, Danuta Zielinska, Hong-Wei Xiao , Zhongli Pan, Magdalena Zielinska
    Czasopismo:
    LWT - Food Science and Technology (rok: 2020, ), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Złożona