Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Wyniki wyszukiwania

Znaleziono 39 projektów spełniających kryteria wyszukiwania:

  1. Profil metabolomiczny i antyoksydacyjny fermentowanych mąk gryczanych oraz biopodatność fitozwiązków w modelu produktów ...

    Konkurs: OPUS 8 , panel: NZ9

    Kierownik: prof. Henryk Zieliński

    Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN

  2. Wpływ składu chemicznego oraz mikroflory różnych odmian kapusty głowiastej białej (Brassica oleracea var. capitata f. al...

    Konkurs: OPUS 8 , panel: NZ9

    Kierownik: dr hab. Paweł Satora

    Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, Wydział Technologii Żywności

  3. Wpływ roślinnych związków biologicznie czynnych na przebieg i intensywność procesu fermentacji metanowej biomasy roślinn...

    Konkurs: PRELUDIUM 8 , panel: NZ9

    Kierownik: dr Marta Oleszek

    Instytut Agrofizyki im. Bohdana Dobrzańskiego PAN

  4. Badania zasadowej hydrolizy biomasy lignocelulozowej oraz warunków konwersji produktów do biogazów

    Konkurs: OPUS 7 , panel: ST8

    Kierownik: prof. Marian Kamiński

    Politechnika Gdańska, Wydział Chemiczny

  5. Odpowiedź komórkowa biofilmu pałeczek fermentacji mlekowej wyizolowanych z żywności na stresy środowiskowe

    Konkurs: SONATA 7 , panel: NZ9

    Kierownik: dr Magdalena Olszewska

    Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Wydział Nauki o Żywności

  6. Analiza izotopowa węgla i wodoru jako wskaźniki do kontroli procesu metanogenezy

    Konkurs: PRELUDIUM 1 , panel: ST10

    Kierownik: Dominika Kufka

    Uniwersytet Wrocławski, Wydział Nauk o Ziemi i Kształtowania Środowiska

  7. Zastosowanie inżynierii metabolicznej drożdży do konstruowania ulepszonych producentów etanolu

    Konkurs: OPUS 3 , panel: NZ1

    Kierownik: prof. Andriy Sybirnyy

    Uniwersytet Rzeszowski, Wydział Biologiczno-Rolniczy

  8. Wpływ czynników zewnętrznych (temperatury, składu i stężenia substratów, pH, stosunku węgla do azotu) na katabolizm w pr...

    Konkurs: SONATA 3 , panel: ST8

    Kierownik: dr hab. Piotr Oleśkowicz-Popiel

    Politechnika Poznańska, Wydział Budownictwa i Inżynierii Środowiska

  9. Monitoring fermentacji alkoholowej (pod kątem produkcji wina) za pomocą (bio)hybrydowego elektronicznego języka

    Konkurs: PRELUDIUM 3 , panel: ST4

    Kierownik: dr Anna Kutyła-Olesiuk

    Politechnika Warszawska, Wydział Chemiczny

  10. Immobilizowane kultury bakteryjne do produkcji wodoru w fermentacyjnych procesach ciągłych

    Konkurs: PRELUDIUM 3 , panel: NZ9

    Kierownik: Roman Zagrodnik

    Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, Wydział Chemii

  11. Wpływ hydrolizy kompleksów fitynowych z wykorzystaniem fitazy mikrobiologicznej na wskaźniki technologiczne procesu ferm...

    Konkurs: PRELUDIUM 3 , panel: NZ9

    Kierownik: Dawid Mikulski

    Uniwersytet Kazimierza Wielkiego, Wydział Nauk Przyrodniczych

  12. "Wpływ fermentacji drożdżowej nasion łubinu na skład chemiczny i wartość pokarmową oraz możliwość wykorzystania uzyskany...

    Konkurs: OPUS 1 , panel: NZ9

    Kierownik: prof. Andrzej Frankiewicz

    Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt

  13. Rola bakterii fermentacji mlekowej pochodzących z żywności w neuroprotekcji poprzez utrzymanie homeostazy dolnego odcink...

    Konkurs: PRELUDIUM BIS 3 , panel: NZ9

    Kierownik: dr hab. Dorota Zielińska

    Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Instytut Nauk o Żywieniu Człowieka

  14. Immunomodulujące właściwości pre-fermentowanego napoju serwatkowego wzbogaconego sokiem z aronii oraz kolostrum

    Konkurs: PRELUDIUM BIS 3 , panel: NZ9

    Kierownik: prof. Barbara Wróblewska

    Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk

  15. Rola lipidów matrycy mleka w programowaniu immunoreaktywności białek pochodzących z bakterii kwasu mlekowego

    Konkurs: SONATA 17 , panel: NZ9

    Kierownik: dr Anna Ogrodowczyk

    Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk

  16. Zagospodarowanie odpadów frakcji bio do dwuetapowego wytwarzania biowodoru z jednoczesnym uzdatnianiem strumieni gazowyc...

    Konkurs: OPUS 21 , panel: ST8

    Kierownik: dr hab. Jacek Gębicki

    Politechnika Gdańska

  17. Odzysk wartościowych produktów z fermentacji odpadów spożywczych poprzez sonokawitację i intensyfikację hydrotermalną: p...

    Konkurs: SHENG 2 , panel: ST8

    Kierownik: prof. Jacek Mąkinia

    Politechnika Gdańska

  18. Związki lotne jako czynniki modyfikujące fermentację żwaczową, produkcję metanu i cechy funkcjonalne mleka krów

    Konkurs: OPUS 20 , panel: NZ9

    Kierownik: prof. Robert Kupczyński

    Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu

  19. Genetyczna kontrola metabolizmu oraz fermentacji alkoholowej pentoz (D-ksyloza, L-arabinoza) u termotolerancyjnych drożd...

    Konkurs: OPUS 19 , panel: NZ1

    Kierownik: prof. Andriy Sybirnyy

    Uniwersytet Rzeszowski, Kolegium Nauk Przyrodniczych

  20. Wpływ ultradźwięków, mikrofal, promieni podczerwieni oraz obniżonego ciśnienia na kinetykę procesów odwadniania i suszen...

    Konkurs: OPUS 19 , panel: NZ9

    Kierownik: dr hab. Magdalena Zielińska

    Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Wydział Nauk Technicznych

  21. Badanie wpływu wybranych właściwości biowęgla wykonanego z substratu na proces fermentacji metanowej młóta.

    Konkurs: PRELUDIUM 18 , panel: ST8

    Kierownik: Kacper Świechowski

    Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Wydział Przyrodniczo-Technologiczny

  22. Produkcja kopolimerów PHA przy użyciu mikrobiomu w fermentacji gazowej metanu

    Konkurs: SONATA 15 , panel: ST8

    Kierownik: dr Mateusz Łężyk

    Politechnika Poznańska, Wydział Budownictwa i Inżynierii Środowiska

  23. Związki aktywne zapachowo kształtujące aromat polskich miodów pitnych. Wpływ mikroflory i zabiegów technologicznych na i...

    Konkurs: PRELUDIUM BIS 1 , panel: NZ9

    Kierownik: dr hab. Małgorzata Majcher

    Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

  24. Niech współpracują ze sobą - skonsolidowany proces fermentacji kultur otwartych i katalizy enzymatycznej (OPENZYME)

    Konkurs: UWERTURA 3 , panel: ST8

    Kierownik: dr hab. Piotr Oleśkowicz-Popiel

    Politechnika Poznańska, Wydział Budownictwa i Inżynierii Środowiska

  25. Badania nad sekwencyjnym połączeniem produkcji biobutanolu i biogazu z biomasy lignocelulozowej

    Konkurs: PRELUDIUM 16 , panel: ST8

    Kierownik: Wojciech Dziemianowicz

    Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego - Państwowy Instytut Badawczy

  26. Charakterystyka determinantów genetycznych biosyntezy kwasu propionowego oraz analiza ich funkcjonalności w wybranych ba...

    Konkurs: OPUS 15 , panel: NZ9

    Kierownik: dr Tamara Aleksandrzak-Piekarczyk

    Instytut Biochemii i Biofizyki Polskiej Akademii Nauk

  27. Wpływ parametrów wykorzystywanego biowęgla na proces fermentacji ciemnej

    Konkurs: PRELUDIUM 15 , panel: NZ9

    Kierownik: Kamil Kozłowski

    Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Rolnictwa i Bioinżynierii

  28. Integracja ciemnej fermentacji i fotofermentacji w ciągłych procesach biologicznej produkcji wodoru z udziałem substrató...

    Konkurs: SONATA 13 , panel: ST8

    Kierownik: dr Roman Zagrodnik

    Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, Wydział Chemii

  29. Proces wydłużania łańcucha karboksylowego w fermentacji beztlenowej z użyciem kultur mieszanych (C-elong)

    Konkurs: SONATA BIS 7 , panel: ST8

    Kierownik: dr hab. Piotr Oleśkowicz-Popiel

    Politechnika Poznańska, Wydział Inżynierii Środowiska i Energetyki

  30. Biosynteza związków zapachowych przez pleśnie Galactomyces geotrichum.

    Konkurs: OPUS 13 , panel: NZ9

    Kierownik: dr hab. Małgorzata Majcher

    Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

  31. Wpływ bioaugmentacji na formowanie średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych oraz mikrobiomu bakteryjnego w procesach ferm...

    Konkurs: PRELUDIUM 13 , panel: ST8

    Kierownik: Anna Duber

    Politechnika Poznańska, Wydział Inżynierii Środowiska i Energetyki

  32. Odzysk energii z odpadów komunalnych w zintegrowanym systemie perkolacja-fermentacja metanowa w reaktorze z biomasą gran...

    Konkurs: OPUS 11 , panel: NZ9

    Kierownik: dr hab. Katarzyna Bernat

    Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Wydział Geoinżynierii

  33. Tlenowy osad granulowany efektywną technologią oczyszczania ścieków oraz źródłem bioproduktów

    Konkurs: OPUS 11 , panel: NZ9

    Kierownik: dr hab. Agnieszka Cydzik-Kwiatkowska

    Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Wydział Nauk o Środowisku

  34. Interakcje pomiędzy akrylamidem a wybranymi przedstawicielami mikroorganizmów występujących w żywności

    Konkurs: OPUS 11 , panel: NZ9

    Kierownik: dr hab. Aleksandra Duda-Chodak

    Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, Wydział Technologii Żywności

  35. Rola czynników transkrypcyjnych w regulacji metabolizmu oraz fermentacji glukozy i ksylozy u niekonwencjonalnych drożdży...

    Konkurs: OPUS 11 , panel: NZ1

    Kierownik: prof. Andriy Sybirnyy

    Uniwersytet Rzeszowski, Wydział Biologiczno-Rolniczy

  36. Ocena wpływu warunków fermentacji etanolowej na stężenie i profil związków lotnych

    Konkurs: OPUS 10 , panel: NZ9

    Kierownik: dr hab. Tomasz Tarko

    Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, Wydział Technologii Żywności

  37. Wpływ zeolitów na proces fermentacji metanowej osadów ściekowych - określenie kinetyki procesu oraz zmian w strukturze z...

    Konkurs: PRELUDIUM 10 , panel: NZ9

    Kierownik: Martyna Ciężkowska

    Uniwersytet Warszawski, Wydział Biologii

  38. Wpływ monocukrów i cukrów złożonych na przebieg fermentacji z użyciem kultur mieszanych

    Konkurs: PRELUDIUM 9 , panel: ST8

    Kierownik: Joanna Chwiałkowska

    Politechnika Poznańska, Wydział Inżynierii Środowiska i Energetyki, Instytut Inżynierii Środowiska i Instalacji Budowlanych

  39. Wpływ szczepów Lactobacillus i transglutaminazy na immunoreaktywność beta-laktoglobuliny i a-kazeiny mleka klaczy

    Konkurs: PRELUDIUM 9 , panel: NZ9

    Kierownik: dr Joanna Fotschki

    Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN