Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Wyniki wyszukiwania

Znaleziono 48 projektów spełniających kryteria wyszukiwania:

  1. Poznanie mechanizmów koselekcji oporności na antybiotyki i metale ciężkie podczas fermentacji metanowej osadów ściekowyc...

    Konkurs: OPUS 28 , panel: NZ9

    Kierownik: dr Małgorzata Czatzkowska

    Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie

  2. Nowa cecha gatunku drożdża Kazachstania humilis: Hamowanie wzrostu szerokiego spektrum bakterii

    Konkurs: OPUS 28 , panel: NZ9

    Kierownik: dr hab. Anna Sikora

    Instytut Biochemii i Biofizyki Polskiej Akademii Nauk

  3. Współczesne spojrzenie na tradycyjną polską żywność fermentowaną: śledzenie przemian metabolomicznych podczas fermentacj...

    Konkurs: PRELUDIUM 23 , panel: NZ9

    Kierownik: Marika Mróz

    Politechnika Gdańska

  4. Wpływ fermentacji mlekowej na sok wiśniowy (Prunus cerasus L.): Skład flawonoli i aktywności zdrowotne

    Konkurs: SONATA 19 , panel: NZ9

    Kierownik: dr Kamila Borowiec

    Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii

  5. Zagospodarowanie w celach nawozowych końcowego pofermentu po dwustopniowym, beztlenowym rozkładzie melasy do biowodoru i...

    Konkurs: SONATA 18 , panel: NZ9

    Kierownik: dr Aleksandra Elżbieta Chojnacka

    Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Instytut Biologii

  6. Potencjał kombinowanego procesu osmokoncentracja-fermentacja mlekowa w kształtowaniu profilu składników bioaktywnych now...

    Konkurs: OPUS 23 , panel: NZ9

    Kierownik: dr Katarzyna Maria Grzelak-Błaszczyk

    Politechnika Łódzka, Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności

  7. Rola bakterii fermentacji mlekowej pochodzących z żywności w neuroprotekcji poprzez utrzymanie homeostazy dolnego odcink...

    Konkurs: PRELUDIUM BIS 3 , panel: NZ9

    Kierownik: dr hab. Dorota - Zielińska

    Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Instytut Nauk o Żywieniu Człowieka

  8. Immunomodulujące właściwości pre-fermentowanego napoju serwatkowego wzbogaconego sokiem z aronii oraz kolostrum

    Konkurs: PRELUDIUM BIS 3 , panel: NZ9

    Kierownik: prof. Barbara Elżbieta Wróblewska

    Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk

  9. Unlocking Bioactivity of Forest Plants Associated Mycobiome as Sources of Novel Carotenoids and other BioPigments: Inten...

    Konkurs: POLONEZ BIS 1 , panel: NZ9

    Kierownik: dr El-Sayed Ramadan El-Sayed Ali

    Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu

  10. Badania mechanizmu i kinetyki zintegrowanych procesów fermentacji ciemnej i hydrotermicznej karbonizacji mokrych odpadów...

    Konkurs: OPUS 22 , panel: ST8

    Kierownik: prof. Stanisław Józef Ledakowicz

    Politechnika Łódzka, Wydział Inżynierii Procesowej i Ochrony Środowiska

  11. Rola lipidów matrycy mleka w programowaniu immunoreaktywności białek pochodzących z bakterii kwasu mlekowego

    Konkurs: SONATA 17 , panel: NZ9

    Kierownik: dr Anna Maria Ogrodowczyk

    Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk

  12. Bioprocesy oparte na mikrobiomie — dogłębna analiza w celu zrozumienia, hodowli i ewolucyjnego doskonalenia społeczności...

    Konkurs: OPUS 22 , panel: ST8

    Kierownik: prof. Piotr Oleśkowicz-Popiel

    Politechnika Poznańska, Wydział Inżynierii Środowiska i Energetyki

  13. Zagospodarowanie odpadów frakcji bio do dwuetapowego wytwarzania biowodoru z jednoczesnym uzdatnianiem strumieni gazowyc...

    Konkurs: OPUS 21 , panel: ST8

    Kierownik: dr hab. Jacek Robert Gębicki

    Politechnika Gdańska

  14. Odzysk wartościowych produktów z fermentacji odpadów spożywczych poprzez sonokawitację i intensyfikację hydrotermalną: p...

    Konkurs: SHENG 2 , panel: ST8

    Kierownik: prof. Jacek Mąkinia

    Politechnika Gdańska

  15. Związki lotne jako czynniki modyfikujące fermentację żwaczową, produkcję metanu i cechy funkcjonalne mleka krów

    Konkurs: OPUS 20 , panel: NZ9

    Kierownik: prof. Robert Jacek Kupczyński

    Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu

  16. Genetyczna kontrola metabolizmu oraz fermentacji alkoholowej pentoz (D-ksyloza, L-arabinoza) u termotolerancyjnych drożd...

    Konkurs: OPUS 19 , panel: NZ1

    Kierownik: prof. Andriy Sybirnyy

    Uniwersytet Rzeszowski, Kolegium Nauk Przyrodniczych

  17. Wpływ ultradźwięków, mikrofal, promieni podczerwieni oraz obniżonego ciśnienia na kinetykę procesów odwadniania i suszen...

    Konkurs: OPUS 19 , panel: NZ9

    Kierownik: dr hab. Magdalena Zielińska

    Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Wydział Nauk Technicznych

  18. Badanie wpływu wybranych właściwości biowęgla wykonanego z substratu na proces fermentacji metanowej młóta.

    Konkurs: PRELUDIUM 18 , panel: ST8

    Kierownik: Kacper Świechowski

    Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Wydział Przyrodniczo-Technologiczny

  19. Produkcja kopolimerów PHA przy użyciu mikrobiomu w fermentacji gazowej metanu

    Konkurs: SONATA 15 , panel: ST8

    Kierownik: dr Mateusz Łężyk

    Politechnika Poznańska, Wydział Inżynierii Środowiska i Energetyki

  20. Związki aktywne zapachowo kształtujące aromat polskich miodów pitnych. Wpływ mikroflory i zabiegów technologicznych na i...

    Konkurs: PRELUDIUM BIS 1 , panel: NZ9

    Kierownik: dr hab. Małgorzata Anna Majcher

    Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

  21. Niech współpracują ze sobą - skonsolidowany proces fermentacji kultur otwartych i katalizy enzymatycznej (OPENZYME)

    Konkurs: UWERTURA 3 , panel: ST8

    Kierownik: dr hab. Piotr Oleśkowicz-Popiel

    Politechnika Poznańska, Wydział Budownictwa i Inżynierii Środowiska

  22. Badania nad sekwencyjnym połączeniem produkcji biobutanolu i biogazu z biomasy lignocelulozowej

    Konkurs: PRELUDIUM 16 , panel: ST8

    Kierownik: Wojciech Krzysztof Dziemianowicz

    Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego

  23. Charakterystyka determinantów genetycznych biosyntezy kwasu propionowego oraz analiza ich funkcjonalności w wybranych ba...

    Konkurs: OPUS 15 , panel: NZ9

    Kierownik: dr Tamara Anna Aleksandrzak-Piekarczyk

    Instytut Biochemii i Biofizyki Polskiej Akademii Nauk

  24. Wpływ parametrów wykorzystywanego biowęgla na proces fermentacji ciemnej

    Konkurs: PRELUDIUM 15 , panel: NZ9

    Kierownik: Kamil Kozłowski

    Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Rolnictwa i Bioinżynierii

  25. Integracja ciemnej fermentacji i fotofermentacji w ciągłych procesach biologicznej produkcji wodoru z udziałem substrató...

    Konkurs: SONATA 13 , panel: ST8

    Kierownik: dr Roman Józef Zagrodnik

    Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, Wydział Chemii

  26. Proces wydłużania łańcucha karboksylowego w fermentacji beztlenowej z użyciem kultur mieszanych (C-elong)

    Konkurs: SONATA BIS 7 , panel: ST8

    Kierownik: dr hab. Piotr Oleśkowicz-Popiel

    Politechnika Poznańska, Wydział Inżynierii Środowiska i Energetyki

  27. Biosynteza związków zapachowych przez pleśnie Galactomyces geotrichum.

    Konkurs: OPUS 13 , panel: NZ9

    Kierownik: dr hab. Małgorzata Anna Majcher

    Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

  28. Wpływ bioaugmentacji na formowanie średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych oraz mikrobiomu bakteryjnego w procesach ferm...

    Konkurs: PRELUDIUM 13 , panel: ST8

    Kierownik: Anna Duber

    Politechnika Poznańska, Wydział Inżynierii Środowiska i Energetyki

  29. Odzysk energii z odpadów komunalnych w zintegrowanym systemie perkolacja-fermentacja metanowa w reaktorze z biomasą gran...

    Konkurs: OPUS 11 , panel: NZ9

    Kierownik: dr hab. Katarzyna Bernat

    Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Wydział Geoinżynierii

  30. Tlenowy osad granulowany efektywną technologią oczyszczania ścieków oraz źródłem bioproduktów

    Konkurs: OPUS 11 , panel: NZ9

    Kierownik: dr hab. Agnieszka Cydzik-Kwiatkowska

    Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Wydział Geoinżynierii

  31. Interakcje pomiędzy akrylamidem a wybranymi przedstawicielami mikroorganizmów występujących w żywności

    Konkurs: OPUS 11 , panel: NZ9

    Kierownik: dr hab. Aleksandra Duda-Chodak

    Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, Wydział Technologii Żywności

  32. Rola czynników transkrypcyjnych w regulacji metabolizmu oraz fermentacji glukozy i ksylozy u niekonwencjonalnych drożdży...

    Konkurs: OPUS 11 , panel: NZ1

    Kierownik: prof. Andriy Sybirnyy

    Uniwersytet Rzeszowski, Kolegium Nauk Przyrodniczych

  33. Ocena wpływu warunków fermentacji etanolowej na stężenie i profil związków lotnych

    Konkurs: OPUS 10 , panel: NZ9

    Kierownik: dr hab. Tomasz Tarko

    Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, Wydział Technologii Żywności

  34. Wpływ zeolitów na proces fermentacji metanowej osadów ściekowych - określenie kinetyki procesu oraz zmian w strukturze z...

    Konkurs: PRELUDIUM 10 , panel: NZ9

    Kierownik: Martyna Zofia Ciężkowska

    Uniwersytet Warszawski, Wydział Biologii

  35. Wpływ monocukrów i cukrów złożonych na przebieg fermentacji z użyciem kultur mieszanych

    Konkurs: PRELUDIUM 9 , panel: ST8

    Kierownik: Joanna Chwiałkowska

    Politechnika Poznańska, Wydział Inżynierii Środowiska i Energetyki; Instytut Inżynierii Środowiska i Instalacji Budowlanych

  36. Wpływ szczepów Lactobacillus i transglutaminazy na immunoreaktywność beta-laktoglobuliny i a-kazeiny mleka klaczy

    Konkurs: PRELUDIUM 9 , panel: NZ9

    Kierownik: dr Joanna Fotschki

    Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk

  37. Profil metabolomiczny i antyoksydacyjny fermentowanych mąk gryczanych oraz biopodatność fitozwiązków w modelu produktów ...

    Konkurs: OPUS 8 , panel: NZ9

    Kierownik: prof. Henryk Zieliński

    Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk

  38. Wpływ składu chemicznego oraz mikroflory różnych odmian kapusty głowiastej białej (Brassica oleracea var. capitata f. al...

    Konkurs: OPUS 8 , panel: NZ9

    Kierownik: dr hab. Paweł Satora

    Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, Wydział Technologii Żywności

  39. Wpływ roślinnych związków biologicznie czynnych na przebieg i intensywność procesu fermentacji metanowej biomasy roślinn...

    Konkurs: PRELUDIUM 8 , panel: NZ9

    Kierownik: dr Marta Oleszek

    Instytut Agrofizyki im. Bohdana Dobrzańskiego Polskiej Akademii Nauk

  40. Badania zasadowej hydrolizy biomasy lignocelulozowej oraz warunków konwersji produktów do biogazów

    Konkurs: OPUS 7 , panel: ST8

    Kierownik: prof. Marian Antoni Kamiński

    Politechnika Gdańska, Wydział Chemiczny

  41. Odpowiedź komórkowa biofilmu pałeczek fermentacji mlekowej wyizolowanych z żywności na stresy środowiskowe

    Konkurs: SONATA 7 , panel: NZ9

    Kierownik: dr Magdalena Olszewska

    Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Wydział Nauki o Żywności

  42. Zastosowanie inżynierii metabolicznej drożdży do konstruowania ulepszonych producentów etanolu

    Konkurs: OPUS 3 , panel: NZ1

    Kierownik: prof. Andriy Sybirnyy

    Uniwersytet Rzeszowski, Wydział Biologiczno-Rolniczy

  43. Wpływ czynników zewnętrznych (temperatury, składu i stężenia substratów, pH, stosunku węgla do azotu) na katabolizm w pr...

    Konkurs: SONATA 3 , panel: ST8

    Kierownik: dr hab. Piotr Paweł Oleśkowicz-Popiel

    Politechnika Poznańska, Wydział Budownictwa i Inżynierii Środowiska

  44. Monitoring fermentacji alkoholowej (pod kątem produkcji wina) za pomocą (bio)hybrydowego elektronicznego języka

    Konkurs: PRELUDIUM 3 , panel: ST4

    Kierownik: dr Anna Kutyła-Olesiuk

    Politechnika Warszawska, Wydział Chemiczny

  45. Immobilizowane kultury bakteryjne do produkcji wodoru w fermentacyjnych procesach ciągłych

    Konkurs: PRELUDIUM 3 , panel: NZ9

    Kierownik: Roman Józef Zagrodnik

    Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, Wydział Chemii

  46. Wpływ hydrolizy kompleksów fitynowych z wykorzystaniem fitazy mikrobiologicznej na wskaźniki technologiczne procesu ferm...

    Konkurs: PRELUDIUM 3 , panel: NZ9

    Kierownik: Dawid Mikulski

    Uniwersytet Kazimierza Wielkiego, Wydział Nauk Przyrodniczych

  47. Analiza izotopowa węgla i wodoru jako wskaźniki do kontroli procesu metanogenezy

    Konkurs: PRELUDIUM 1 , panel: ST10

    Kierownik: Dominika Natalia Kufka

    Uniwersytet Wrocławski, Wydział Nauk o Ziemi i Kształtowania Środowiska

  48. "Wpływ fermentacji drożdżowej nasion łubinu na skład chemiczny i wartość pokarmową oraz możliwość wykorzystania uzyskany...

    Konkurs: OPUS 1 , panel: NZ9

    Kierownik: prof. Andrzej Frankiewicz

    Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt