Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Biosynteza związków zapachowych przez pleśnie Galactomyces geotrichum.

2017/25/B/NZ9/01520

Słowa kluczowe:

związki zapachowe biosynteza Galactomyces geotrichum sensomika fermentacja

Deskryptory:

  • NZ9_7: Naukowe podstawy żywienia i badania żywności

Panel:

NZ9 - Stosowane nauki o życiu: rolnictwo, leśnictwo, ogrodnictwo, rybactwo, żywienie i żywność, biotechnologia środowiskowa

Jednostka realizująca:

Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

woj. wielkopolskie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

dr hab. Małgorzata Majcher 

Liczba wykonawców projektu: 4

Konkurs: OPUS 13 - ogłoszony 2017-03-15

Przyznana kwota: 588 400 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2018-01-01

Zakończenie projektu: 2023-01-25

Planowany czas trwania projektu: 60 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt rozliczony

Opis Projektu

Pobierz opis projektu w formacie .pdf

Uwaga - opisy projektów zostały sporządzone przez samych autorów wniosków i w niezmienionej formie umieszczone w systemie.

Zakupiona aparatura

  1. bioreaktor. Za kwotę 150 000 PLN
  2. Zestaw kopmuterowy. Za kwotę 5 591 PLN
  3. sprężarka powietrza do bioreaktora. Za kwotę 10 000 PLN

Dane z raportu końcowego/rocznego

  • Publikacje w czasopismach (3)
  1. The Combined Effect of Lactic Acid Bacteria and Galactomyces geotrichum Fermentation on the Aroma Composition of Sour Whey
    Autorzy:
    Kamila Szudera-Kończal , Kamila Myszka , Piotr Kubiak , Natalia Drabińska and Małgorzata Anna Majcher
    Czasopismo:
    Molecules (rok: 2023, tom: 28, strony: 4308), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
  2. Analysis of the Ability to Produce Pleasant Aromas on Sour Whey and Buttermilk By-Products by Mold Galactomyces geotrichum: Identification of Key Odorants.
    Autorzy:
    Szudera-Kończal K., Myszka K., Kubiak P., Majcher, M.A.
    Czasopismo:
    Molecules (rok: 2021, tom: 26, strony: 6239), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/molecules26206239 - link do publikacji
  3. The Use of Sour and Sweet Whey in Producing Compositions with Pleasant Aromas Using the Mold Galactomyces geotrichum: Identification of Key Odorants.
    Autorzy:
    Kamila Szudera-Kończal, Kamila Myszka, Piotr Kubiak, and Małgorzata A. Majcher
    Czasopismo:
    Journal of Agricultural and Food Chemistry (rok: 2020, tom: 68, strony: 10799-10807), Wydawca: ACS Publications
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1021/acs.jafc.0c03979 - link do publikacji