Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

"Wpływ fermentacji drożdżowej nasion łubinu na skład chemiczny i wartość pokarmową oraz możliwość wykorzystania uzyskanych produktów w żywieniu rosnących świń".

2011/01/B/NZ9/00232

Słowa kluczowe:

nasiona łubinu fermantacja drożdżowa czynniki antyżywieniowe wartość pokarmowa szczury prosięta

Deskryptory:

  • NZ9_2: Naukowe podstawy zootechniki
  • NZ9_7: Naukowe podstawy żywienia i badania żywności

Panel:

NZ9 - Stosowane nauki o życiu: rolnictwo, leśnictwo, ogrodnictwo, rybactwo, żywienie i żywność, biotechnologia środowiskowa, m.in.:

Jednostka realizująca:

Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt

woj. wielkopolskie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

prof. Andrzej Frankiewicz 

Liczba wykonawców projektu: 10

Konkurs: OPUS 1 - ogłoszony 2011-03-15

Przyznana kwota: 348 530 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2011-12-12

Czas trwania projektu: 36 miesięcy

Status projektu: Projekt rozliczony

Dane z raportu końcowego

  • Publikacje w czasopismach (2)
  • Teksty w publikacjach pokonferencyjnych (1)
  1. OPTYMALIZACJA PROCESU FERMENTACJI NASION ŁUBINU WĄSKOLISTNEGO ZA POMOCĄ DROŻDŻY SACCHAROMYCES CEREVISIAE W KIERUNKU MAKSYMALIZACJI PRODUKCJI BIAŁKA W UZYSKANYM PRODUKCIE
    Autorzy:
    Małgorzata Kasprowicz-Potocka, Paulina Borowczyk, Piotr Gulewicz, Anita Zaworska, Andrzej Frankiewicz
    Czasopismo:
    Fragmenta Agronomica (rok: 2012, tom: 29(4), strony: 78-86), Wydawca: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
    Status:
    Opublikowane
  2. The Nutritional Value and Physiological Properties of Diets with Raw and Candida utilis Fermented Lupine Seeds Used in Rats IF: ,92
    Autorzy:
    Małgorzata Kasprowicz-Potocka, Anita Zaworska, Andrzej Frankiewicz, Włodzimierz Nowak, Piotr Gulewicz, Zenon Zduńczyk, Jerzy Juśkiewicz
    Czasopismo:
    Food Technology and Biotechnology (rok: 2015, tom: 53 (3), strony: 286-297), Wydawca: Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Croatia
    Status:
    Opublikowane
    Doi:
  1. Wartość pokarmowa i fizjologiczne właściwości diet z surowymi i fermentowanymi (Candida utilis) nasionami łubinu żółtego i wąskolistnego u szczurów
    Autorzy:
    Małgorzata Kasprowicz-Potocka, Anita Zaworska, Andrzej Frankiewicz, Piotr Gulewicz, Zenon Zduńczyk, Jerzy Juśkiewicz
    Konferencja:
    Łubin we współczesnym rolnictwie (rok: 2014, ), Wydawca: Uniwerytet Przyrodniczy we Wrocławiu
    Data:
    konferencja 8-10.09.
    Status:
    Opublikowane