Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Interakcje pomiędzy akrylamidem a wybranymi przedstawicielami mikroorganizmów występujących w żywności

2016/21/B/NZ9/01171

Słowa kluczowe:

akrylamid bakterie fermentacji mlekowej drożdże degradacja metabolity zahamowanie wzrostu

Deskryptory:

  • NZ9_7: Naukowe podstawy żywienia i badania żywności
  • NZ9_11: Zagrożenia i bezpieczeństwo biologiczne

Panel:

NZ9 - Stosowane nauki o życiu: rolnictwo, leśnictwo, ogrodnictwo, rybactwo, żywienie i żywność, biotechnologia środowiskowa

Jednostka realizująca:

Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, Wydział Technologii Żywności

woj. małopolskie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

dr hab. Aleksandra Duda-Chodak 

Liczba wykonawców projektu: 6

Konkurs: OPUS 11 - ogłoszony 2016-03-15

Przyznana kwota: 458 500 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2017-01-01

Zakończenie projektu: 2022-01-17

Planowany czas trwania projektu: 60 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt rozliczony

Opis Projektu

Pobierz opis projektu w formacie .pdf

Uwaga - opisy projektów zostały sporządzone przez samych autorów wniosków i w niezmienionej formie umieszczone w systemie.

Zakupiona aparatura

  1. autosampler do chromatografu gazowego. Za kwotę 60 000 PLN
  2. Autoklaw Extended 121.
  3. Komputer przenośny z oprogramowaniem. Za kwotę 5 000 PLN
  4. Autoklaw Extended 121. Za kwotę 10 000 PLN

Dane z raportu końcowego/rocznego

  • Publikacje w czasopismach (3)
  • Teksty w publikacjach pokonferencyjnych (6)
  1. The Utilisation of Acrylamide by Selected Microorganisms Used for Fermentation of Food
    Autorzy:
    Katarzyna Petka, Łukasz Wajda, Aleksandra Duda-Chodak
    Czasopismo:
    Toxics (rok: 2021, tom: 9, strony: 295-314), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
  2. Is Acrylamide as Harmful as We Think? A New Look at the Impact of Acrylamide on the Viability of Beneficial Intestinal Bacteria of the Genus Lactobacillus.
    Autorzy:
    Katarzyna Petka, Tomasz Tarko, Aleksandra Duda-Chodak
    Czasopismo:
    Nutrients (rok: 2020, tom: 12 (4), strony: 45313), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/nu12041157 - link do publikacji
  3. The Acrylamide Degradation by Probiotic Strain Lactobacillus acidophilus LA-5
    Autorzy:
    Katarzyna Petka, Paweł Sroka, Tomasz Tarko, Aleksandra Duda-Chodak
    Czasopismo:
    Foods (rok: 2022, tom: 11, strony: 365-377), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/foods11030365 - link do publikacji
  1. THE POSSIBILITY OF ACRYLAMIDE ASSIMILATION BY MICROORGANISMS
    Autorzy:
    Aleksandra Duda-Chodak; Łukasz Wajda; Tomasz Tarko; Paweł Sroka; Dorota Semik-Szczurak; Magdalena Kostrz
    Konferencja:
    EuroFoodChem XIX Conference (rok: 2017, ), Wydawca: Hungarian Chemical Society
    Data:
    konferencja 4-6 paździeriaka 2017
    Status:
    Opublikowana
  2. The impact of acrylamide on Yarrowia lipolytica.
    Autorzy:
    Petka K., Duda-Chodak A.
    Konferencja:
    46th Annual Conference on Yeasts (rok: 2019, ), Wydawca: Institute of Chemistry Slovak Academy of Science
    Data:
    konferencja 2019-05-07-10
    Status:
    Opublikowana
  3. Interakcje akrylamidu z mikroorganizmami
    Autorzy:
    Duda-Chodak A., Tarko T., Sroka P., Wajda Ł., Petka K.
    Konferencja:
    XIII Konferencja z cyklu Żywność XXI wieku "Żywność a składniki bioaktywne" (rok: 2018, ), Wydawca: Oddział Małopolski Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności
    Data:
    konferencja 24-25 wrzesnia 2018 r.
    Status:
    Opublikowana
  4. The impact of acrylamide on probiotic strain of bacteria Lactobacillus acidophilus LA-5
    Autorzy:
    Aleksandra Duda-Chodak, Łukasz Wajda, Tomasz Tarko, Paweł Sroka, Katarzyna Petka
    Konferencja:
    International Conference on Raw Materialsto Processed Foods (RP-Foods 2018) (rok: 2018, ), Wydawca: -
    Data:
    konferencja 11-13.04.2018
    Status:
    Opublikowana
  5. Can probiotic bacteria Lactobacillus acidophilus LA-5 produce amidase to degrade acrylamide?
    Autorzy:
    Duda-Chodak A., Petka K., Tarko T., Wajda Ł.
    Konferencja:
    3rd EuroSciCon Conference on Food Technology (rok: 2018, ), Wydawca: EuroSciCon, Journal of Food Nutrition and Population Health
    Data:
    konferencja 2019-04-22-24
    Status:
    Opublikowana
  6. Can acrylamide influence the viability of lactic acid bacteria?
    Autorzy:
    Aleksandra Duda-Chodak, Katarzyna Petka, Tomasz Tarko, Paweł Sroka
    Konferencja:
    XX EuroFoodChem (rok: 2019, ), Wydawca: Sociedade Portuguesa de Química
    Data:
    konferencja 17-19.06.2019
    Status:
    Opublikowana