Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Proces wydłużania łańcucha karboksylowego w fermentacji beztlenowej z użyciem kultur mieszanych (C-elong)

2017/26/E/ST8/00007

Słowa kluczowe:

fermentacja beztlenowa fermentacja metanowa mieszane kultury bakteryjne kwasy tłuszczowe

Deskryptory:

  • ST8_1: Inżynieria chemiczna, chemia techniczna, inżynieria środowiska, inżynieria sanitarna, inżynieria procesowa
  • NZ9_9: Biotechnologia środowiskowa

Panel:

ST8 - Inżynieria procesów i produkcji: projektowanie wyrobów, projektowanie i sterowanie procesami produkcji, konstrukcje i procesy budowlane, inżynieria materiałowa, systemy energetyczne

Jednostka realizująca:

Politechnika Poznańska, Wydział Inżynierii Środowiska i Energetyki

woj. wielkopolskie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

dr hab. Piotr Oleśkowicz-Popiel 

Liczba wykonawców projektu: 4

Konkurs: SONATA BIS 7 - ogłoszony 2017-06-14

Przyznana kwota: 2 390 600 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2018-04-19

Zakończenie projektu: 2023-03-18

Planowany czas trwania projektu: 59 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt rozliczony

Opis Projektu

Pobierz opis projektu w formacie .pdf

Uwaga - opisy projektów zostały sporządzone przez samych autorów wniosków i w niezmienionej formie umieszczone w systemie.

Dane z raportu końcowego/rocznego

  • Publikacje w czasopismach (8)
  1. Enrichment Versus BioaugmentationMicrobiological Production of Caproate from Mixed Carbon Sources by Mixed Bacterial Culture and Clostridium kluyveri
    Autorzy:
    Roman Zagrodnik, Anna Duber, Mateusz Łężyk, Piotr Oleśkowicz-Popiel
    Czasopismo:
    Environmental Science & Technology (rok: 2020, tom: 54, strony: 5864-5873), Wydawca: American Chemical Society
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1021/acs.est.9b07651 - link do publikacji
  2. Lactate and Ethanol Chain Elongation in the Presence of Lactose: Insight into Product Selectivity and Microbiome Composition
    Autorzy:
    Anna Duber, Roman Zagrodnik, Natalia Gutowska, Mateusz Łężyk, and Piotr Oleśkowicz-Popiel
    Czasopismo:
    ACS Sustainable Chemistry & Engineering (rok: 2022, tom: 10, strony: 3407−3416), Wydawca: American Chemical Society
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1021/acssuschemeng.1c05869 - link do publikacji
  3. Co-production of hydrogen and caproate for an effective bioprocessing of waste
    Autorzy:
    Filip Brodowski, Anna Duber, Roman Zagrodnik, Piotr Oleśkowicz-Popiel
    Czasopismo:
    Bioresource Technology (rok: 2020, tom: 318, strony: 123895), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.biortech.2020.123895 - link do publikacji
  4. Simultaneous medium chain carboxylic acids and 1,3-propanediol production in a bioaugmented lactate-based chain elongation induced with glycerol
    Autorzy:
    Anna Duber, Roman Zagrodnik, Wojciech Juzwa, Natalia Gutowska, Piotr Oleskowicz-Popiel
    Czasopismo:
    Bioresource Technology (rok: 2024, tom: 393, 130123, strony: 45667), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.biortech.2023.130123 - link do publikacji
  5. Caproic acid as an alternative product of bioconversion/ Kwas kapronowy jako alternatywny produkt biotransformacji
    Autorzy:
    Filip Brodowski, Piotr Oleśkowicz-Popiel
    Czasopismo:
    Przemysł Chemiczny (rok: 2019, tom: 98/10, strony: 1629-1634), Wydawca: SIGMA-NOT
    Status:
    Opublikowana
  6. Evaluation of the feed composition for an effective medium chain carboxylic acid production in an open culture fermentation
    Autorzy:
    Anna Duber, Roman Zagrodnik, Joanna Chwialkowska, Wojciech Juzwa, Piotr Oleśkowicz-Popiel
    Czasopismo:
    Science of the Total Environment (rok: 2020, tom: 728, strony: 138814), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.scitotenv.2020.138814 - link do publikacji
  7. Influence of lactate to acetate ratio on biological production of medium chain carboxylates via open culture fermentation
    Autorzy:
    Filip Brodowski, Mateusz Łężyk, Natalia Gutowska, Tugba Kabasakal, Piotr Oleskowicz-Popiel
    Czasopismo:
    Science of the Total Environment (rok: 2022, tom: 851, strony: 158171), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.scitotenv.2022.158171 - link do publikacji
  8. Effect of external acetate on lactate-based carboxylate platform: Shifted lactate overloading limit and hydrogen co-production
    Autorzy:
    Filip Brodowski, Mateusz Łężyk, Natalia Gutowska, Piotr Oleśkowicz-Popiel
    Czasopismo:
    Science of the Total Environment (rok: 2022, tom: 802, strony: 149885), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.scitotenv.2021.149885 - link do publikacji