Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Wpływ składu chemicznego oraz mikroflory różnych odmian kapusty głowiastej białej (Brassica oleracea var. capitata f. alba) na powstawanie amin biogennych w trakcie produkcji kiszonej kapusty

2014/15/B/NZ9/04527

Słowa kluczowe:

kapusta kiszona aminy biogenne fermentacja mlekowa LAB

Deskryptory:

  • NZ9_7: Naukowe podstawy żywienia i badania żywności
  • NZ9_8: Mikrobiologia środowiskowa

Panel:

NZ9 - Stosowane nauki o życiu: rolnictwo, leśnictwo, ogrodnictwo, rybactwo, żywienie i żywność, biotechnologia środowiskowa

Jednostka realizująca:

Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, Wydział Technologii Żywności

woj. małopolskie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

dr hab. Paweł Satora 

Liczba wykonawców projektu: 3

Konkurs: OPUS 8 - ogłoszony 2014-09-15

Przyznana kwota: 320 000 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2015-07-17

Zakończenie projektu: 2019-01-16

Planowany czas trwania projektu: 36 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt rozliczony

Zakupiona aparatura

  1. Licznik kolonii bakterii. Za kwotę 3 000 PLN
  2. Cieplarka z chłodziarką. Za kwotę 22 000 PLN

Dane z raportu końcowego

  • Publikacje w czasopismach (4)
  • Teksty w publikacjach pokonferencyjnych (4)
  1. Chemical composition and sensory quality of sauerkraut produced of different cabbage varieties IF: 3,714
    Autorzy:
    Paweł Satora, Magdalena Skotniczny, Szymon Strnad, Weronika Piechowicz
    Czasopismo:
    LWT - Food Science and Technology (rok: 2021, tom: 136, strony: 110325), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.lwt.2020.110325 - link do publikacji
  2. Yeast Microbiota during Sauerkraut Fermentation and Its Characteristics IF: 4,556
    Autorzy:
    Paweł Satora, Magdalena Skotniczny, Szymon Strnad and Katarína Ženišová
    Czasopismo:
    International Journal of Molecular Sciences (rok: 2020, tom: 21, strony: 9699), Wydawca: mdpi
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/ijms21249699 - link do publikacji
  3. Characterization of yeast microbiota during sauerkraut fermentation of different varieties IF: 3,67
    Autorzy:
    Paweł Satora, Magdalena Skotniczny, Szymon Strnad, Katarína Ženišová
    Czasopismo:
    Applied Microbiology and Biotechnology (rok: 2020, tom: brak, strony: brak), Wydawca: Springer
    Status:
    Złożona
  4. IDENTYFIKACJA DROŻDŻY OBECNYCH W KISZONEJ KAPUŚCIE KOMERCYJNEJ I OTRZYMYWANEJ W GOSPODARSTWACH ROLNYCH
    Autorzy:
    PAWEŁ SATORA, DAGMARA CELEJ, MAGDALENA SKOTNICZNY, NINA TROJAN
    Czasopismo:
    ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość (rok: 2017, tom: 24, strony: 27-36), Wydawca: Polskie Towarzystwo Technologów Żywności Wydawnictwo Naukowe PTTŻ
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.15193/zntj/2017/113/208 - link do publikacji
  1. Charakterystyka mikrobiologiczna procesu kiszenia różnych odmian kapusty, uprawianych w południowej Polsce.
    Autorzy:
    Satora P., Strnad S., Skotniczny M.
    Konferencja:
    IX Ogólnopolska Konferencja Naukowa Technologów Przetwórstwa Owoców i Warzyw "Owoce, Warzywa, Grzyby – Żywność i Technologia", Lublin (rok: 2016, ), Wydawca: Polskie Towarzystwo Technologów Żywności - Oddział Lubelski
    Data:
    konferencja 19-20 maja
    Status:
    Opublikowana
  2. QUALITATIVE AND QUANTITATIVE CHARACTERISTIC OF YEASTS DURING SAUERKRAUT FERMENTATION OF DIFFERENT VARIETIES
    Autorzy:
    Paweł Satora, Magdalena Skotniczny, Szymon Strnad, Monika Cioch
    Konferencja:
    FEMS 2017 - 7th Congress of European Microbiologists (rok: 2017, ), Wydawca: Federation of European Microbiological Societies
    Data:
    konferencja 9-13 lipiec
    Status:
    Opublikowana
  3. Analiza ilościowa mikroflory w trakcie kiszenia kapusty głowiastej różnych odmian
    Autorzy:
    Skotniczny M., Satora P., Strnad S.
    Konferencja:
    XII Konferencja Naukowa z cyklu Żywność XXI wieku "Żywność a inowacje", Kraków (rok: 2016, ), Wydawca: Polskie Towarzystwo Technologów Żywności
    Data:
    konferencja 22-23 września
    Status:
    Opublikowana
  4. Utilisation of tryptamine by yeast strains isolated from fermenting sauerkraut
    Autorzy:
    Satora P., Strnad S., Skotniczny M., Piechowicz W.
    Konferencja:
    6th Conference on Physiology of Yeasts and Filamentous Fungi, Lizbona, Portugalia (rok: 2016, ), Wydawca: ITS Lisbon
    Data:
    konferencja 11-14 lipca
    Status:
    Opublikowana