Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Wyniki wyszukiwania

Znaleziono 30 projektów spełniających kryteria wyszukiwania:

  1. Profil metabolomiczny i antyoksydacyjny fermentowanych mąk gryczanych oraz biopodatność fitozwiązków w modelu produktów ...

    Konkurs: OPUS 8 , panel: NZ9

    Kierownik: prof. Henryk Zieliński

    Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN

  2. Badanie in vivo prozdrowotnych oddziaływań wytłoków z malin o zróżnicowanej zawartości oraz pochodzeniu związków biologi...

    Konkurs: PRELUDIUM 8 , panel: NZ9

    Kierownik: Bartosz Fotschki

    Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN

  3. Oleje z nasion wybranych owoców jako potencjalne składniki suplementów diety i żywności prozdrowotnej

    Konkurs: SONATA 1 , panel: NZ9

    Kierownik: dr Adam Jurgoński

    Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN

  4. Szereg Mocy Przeciwutleniającej jako narzedzie pozwalajace na racjonalne projektowanie i ocenę właściwości prozdrowotnyc...

    Konkurs: MAESTRO 6 , panel: ST4

    Kierownik: prof. Piotr Konieczka

    Politechnika Gdańska, Wydział Chemiczny

  5. Genetyczne i środowiskowe uwarunkowania właściwości prozdrowotnych różnych odmian i nowych tetraploidalnych klonów ziemn...

    Konkurs: OPUS 6 , panel: NZ9

    Kierownik: dr hab. Anna Keutgen

    Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich w Bydgoszczy, Wydział Rolnictwa i Biotechnologii

  6. Określenie składu chemicznego, właściwości prozdrowotnych i aktywności przeciwutleniającej owoców gruszy pospolitej (Pyr...

    Konkurs: SONATA 5 , panel: NZ9

    Kierownik: dr Joanna Kolniak-Ostek

    Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Wydział Nauk o Żywności

  7. Badanie wpływu polifenoli na postęp reakcji Maillarda w strategii projektowania żywności prozdrowotnej z dodatkiem rutyn...

    Konkurs: PRELUDIUM 4 , panel: NZ9

    Kierownik: Małgorzata Przygodzka

    Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN

  8. Wpływ naturalnych elicytorów na potencjał nutraceutyczny kiełków pszenicy oraz ocena biodostępności in vitro i termostab...

    Konkurs: OPUS 4 , panel: NZ9

    Kierownik: prof. Dariusz Dziki

    Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Wydział Inżynierii Produkcji

  9. Rola interakcji fitoskładników Sorbus domestica L. w kształtowaniu żywności o zaprogramowanych właściwościach prozdrowot...

    Konkurs: PRELUDIUM BIS 5 , panel: NZ9

    Kierownik: prof. Aneta Wojdyło

    Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu

  10. Modulowanie właściwości prozdrowotnych związków bioaktywnych pochodzących z kolorowych odmian malin z wykorzystaniem sym...

    Konkurs: PRELUDIUM BIS 4 , panel: NZ9

    Kierownik: dr hab. Joanna Kolniak-Ostek

    Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności

  11. Grzybowe substancje bioaktywne o ukierunkowanym potencjale prozdrowotnym – rola interakcji, biodostępności i bioprzyswaj...

    Konkurs: OPUS 23 , panel: NZ9

    Kierownik: dr hab. Michał Świeca

    Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii

  12. Interakcje białka oraz hydrolizatów białkowych z kwasami hydroksycynamonowymi o właściwościach przeciwutleniających w ba...

    Konkurs: OPUS 2 , panel: NZ9

    Kierownik: dr hab. Grażyna Budryn

    Politechnika Łódzka, Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności

  13. Potencjał prozdrowotny owoców śliwy tarniny (Prunus spinosa L.) w stanach zapalnych przewodu pokarmowego – badania in vi...

    Konkurs: PRELUDIUM 21 , panel: NZ9

    Kierownik: Anna Magiera

    Uniwersytet Medyczny w Łodzi, Wydział Farmaceutyczny

  14. Bakterie wspomagające wzrost roślin (PGPB) - czy to tylko przyjazny środowisku biopreparat? Wpływ na mikrobiom glebowy, ...

    Konkurs: OPUS 23 , panel: NZ9

    Kierownik: prof. Urszula Gawlik-Dziki

    Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie

  15. Kontrolowana infekcja wirusowa jako czynnik modyfikujący potencjał prozdrowotny wybranych roślin jadalnych– aspekty mole...

    Konkurs: OPUS 22 , panel: NZ9

    Kierownik: prof. Urszula Gawlik-Dziki

    Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie

  16. Możliwość tworzenia mikromatryc roślinnych z różnych części morfologicznych jednego gatunku oraz modulowanie ich cech pr...

    Konkurs: PRELUDIUM BIS 3 , panel: NZ9

    Kierownik: dr hab. Paulina Nowicka

    Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu

  17. Mikroenkapsulacja synbiotyków wzbogaconych związkami polifenolowymi jako czynnik kształtujący potencjał prozdrowotny, pr...

    Konkurs: SONATA 16 , panel: NZ9

    Kierownik: dr Sabina Lachowicz-Wiśniewska

    Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu

  18. Nanoemulsje jako sposób modulowania właściwości prozdrowotnych i biodostępności związków bioaktywnych izolowanych z różn...

    Konkurs: SONATA 15 , panel: NZ9

    Kierownik: dr hab. Paulina Nowicka

    Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności

  19. Biodostępność i prozdrowotne właściwości kwasów hydroksycynamonowych ziarna kawy modyfikowane w procesie prażenia...

    Konkurs: PRELUDIUM 15 , panel: NZ9

    Kierownik: Joanna Grzelczyk

    Politechnika Łódzka, Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności

  20. Molekularna i fizjologiczna charakterystyka cech prozdrowotnych nowo wyizolowanych szczepów bakterii z rodzaju Bifidobac...

    Konkurs: PRELUDIUM 15 , panel: NZ9

    Kierownik: dr Elwira Komoń-Janczara

    Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii

  21. Potencjał prozdrowotny owoców jarzębu pospolitego (Sorbus aucuparia L.) - badania in vitro

    Konkurs: PRELUDIUM 14 , panel: NZ9

    Kierownik: dr Magdalena Rutkowska

    Uniwersytet Medyczny w Łodzi, Wydział Farmaceutyczny

  22. Poprawa atrakcyjności i wartości odżywczej przetworzonych owoców wiśni

    Konkurs: OPUS 1 , panel: NZ9

    Kierownik: prof. Aneta Wojdyło

    Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Wydział Nauk o Żywności

  23. Określenie profilu transkryptomicznego mięśni szkieletowych bydła w kontekście pozyskiwania wołowiny o wysokich właściwo...

    Konkurs: SONATA 1 , panel: NZ9

    Kierownik: dr Dagmara Robakowska-Hyżorek

    Instytut Genetyki i Hodowli Zwierząt PAN

  24. Wpływ prozdrowotnych oddziaływań soku oraz wytłoków z malin na funkcjonowanie naczyń tętniczych szczura i parametry stre...

    Konkurs: PRELUDIUM 13 , panel: NZ7

    Kierownik: Ewa Kucharczyk

    Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Wydział Nauk Medycznych

  25. Odżywcze i prozdrowotne właściwości diet suplementowanych nasionami lub olejami z nasion niektórych roślin

    Konkurs: OPUS 12 , panel: NZ9

    Kierownik: dr hab. Adam Jurgoński

    Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie

  26. Mechanizmy interakcji beta-glukan-arabinoksylan oraz ich wpływ na właściwości prozdrowotne ziarna owsa (Avena sativa L.)...

    Konkurs: OPUS 11 , panel: NZ9

    Kierownik: dr hab. Małgorzata Cyran

    Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin - Państwowy Instytut Badawczy

  27. Woski rodzimych owoców jako źródło naturalnych substancji o działaniu farmakologicznym.

    Konkurs: PRELUDIUM 11 , panel: NZ9

    Kierownik: Łukasz Woźniak

    Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego

  28. Ocena bezpieczeństwa i aktywności prozdrowotnej własnych i komercyjnych preparatów probiotycznych: badania modelowe na z...

    Konkurs: OPUS 1 , panel: NZ9

    Kierownik: dr Ewa Wasilewska

    Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN

  29. Ocena prozdrowotnych właściwości homogenatu czerwiu trutowego pszczoły miodnej

    Konkurs: PRELUDIUM 9 , panel: NZ9

    Kierownik: Róża Sawczuk

    Uniwersytet w Białymstoku, Wydział Biologiczno-Chemiczny

  30. Synbiotyki otrzymane na bazie kiełków roślin strączkowych - badania bezpieczeństwa, jakości odżywczej i prozdrowotnej w ...

    Konkurs: OPUS 9 , panel: NZ9

    Kierownik: dr hab. Michał Świeca

    Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii