Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Szereg Mocy Przeciwutleniającej jako narzedzie pozwalajace na racjonalne projektowanie i ocenę właściwości prozdrowotnych żywności funkcjonalnej zawierającej przeciwutleniające związki fitochemiczne.

2014/14/A/ST4/00640

Słowa kluczowe:

potencjał redoks fitozwiązki stres oksydacyjny chemoprewencja

Deskryptory:

  • ST4_1: Chemia fizyczna
  • ST4_6: Chemia analityczna
  • ST1_19: Inne zagadnienia pokrewne

Panel:

ST4 - Chemia analityczna i fizyczna: chemia analityczna, metody teoretyczne w chemii, chemia fizyczna/fizyka chemiczna

Jednostka realizująca:

Politechnika Gdańska, Wydział Chemiczny

woj. pomorskie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

prof. Piotr Konieczka 

Liczba wykonawców projektu: 15

Konkurs: MAESTRO 6 - ogłoszony 2014-06-16

Przyznana kwota: 2 900 000 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2015-05-27

Zakończenie projektu: 2021-01-26

Planowany czas trwania projektu: 68 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt zakończony

Zakupiona aparatura

  1. Komputer typu desktop z dedykowanym oprogramowaniem Niezbędny do współpracy on-line z aparaturą do pomiarów fizykochemicznych. Za kwotę 5 000 PLN
  2. Chemiluminescence and Fluorescence System G BOX Chemi XR5, Syngene- system do fluorescencji i chemiluminescencji Urządzenie do dokumentacji żeli znakowanych fluorescencyjnie i chemiluminescency jnie, nowocześniejsze od aktualnie posiadanego. Za kwotę 90 000 PLN
  3. ORP-146CXS Advanced Micro Oxidation- Reduction Measurements System ArrowDOXTM, Shelfscientific - system do pomiaru potencjału redoks w układach biologicznych Urządzenie pozwalające na pomiar potencjału redox w mikroobjętościach, np. komórkach. Za kwotę 10 000 PLN
  4. System do wysokorozdzielczej automatycznej elektroforezy kapilarnej.
  5. Ultratermostat.
  6. System do pomiaru potencjałów redox w układach biologicznych.
  7. Zestaw komputerowy z pełnym oprogramowaniem do obróbki graficznej danych i peryferia Niezbędny przy obróbce plików graficznych typu zdjęcia żeli, wyników z testu kometowego oraz obróbki danych z badań genomicznych i epigenetycznych, a także przygotowywania materiału ilustracyjnego do publikacji i innych prezentacji, a także do przygotowania prezentacji na konferencje oraz webinariów on-line z partnerami. Za kwotę 10 000 PLN
  8. Spektrofotometr i fluorymetr płytkowy z inkubatorem i wstrząsarką Infinite M200 PRO Urządzenie do wielokanałowych pomiarów absorbancji i fluorescencji uzupełni dotychczasowe czytniki, które są bardzo obciążone. Za kwotę 130 000 PLN
  9. System szybkiego próżniowego odparowywania próbek.
  10. Urządzenie umożliwiające przeprowadzenie ilościowej reakcji PCR w czasie rzeczywistym z użyciem barwników fluorescencyjnych wraz z wymaganym oprogramowaniem, drukarka i zestawem odczynników.
  11. Zestawy komputerowe z pełnym oprogramowaniem do obróbki statystycznej, z zewnętrznymi dyskami do bezprzewodowej archiwizacji danych. Niezbędne do analizy i archiwizacji danych zbieranych podczas projektu oraz przygotowywania publikacji i innych prezentacji. Za kwotę 17 000 PLN
  12. Automatyczny system do izolacji materiału genetycznego metoda kolumienkową.
  13. LightCycler 2.0 Complete Instrument lub 7500 Fast Dx Real-Time PCR Instrument, with SDS v1.4 Software Applied Biosystems - system do ilościowego PCR w czasie rzeczywistym do diagnostyki in vitro Urządzenie pozwoli na weryfikację wyników oznaczeń nutrigenomicznych w przypadku wybranych genów. Za kwotę 150 000 PLN
  14. LightCycler 480 Real-Time PCR System, Roche Diagnostic - system do ilościowego PCR w czasie rzeczywistym. Przykładowe urządzenie do oznaczeń genomicznych i epigenetycznych, oferta w/w aparatury jest bardzo szybko aktualizowana, do zakupu zostanie wybrany model dający najlepsze możliwości badawcze. Za kwotę 200 000 PLN
  15. Ultrathermostat LABO PLUS Używany podczas prowadzenia pomiarów kinetycznych. Za kwotę 17 000 PLN

Dane z raportu końcowego/rocznego

  • Publikacje w czasopismach (22)
  • Teksty w publikacjach pokonferencyjnych (31)
  1. State of the art and prospects of methods for determination of lipophilicity of chemical compounds
    Autorzy:
    D. Kempinska , T. Chmiel , A. Kot-Wasik, A. Mroz, Z. Mazerska, J. Namisnik
    Czasopismo:
    Trends in Analytical Chemistry (rok: 2019, tom: 113, strony: 54-73), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.trac.2019.01.011 - link do publikacji
  2. The impact of lipophilicity on environmental processes, drug delivery and bioavailability of food components
    Autorzy:
    T. Chmiel, A. Mieszkowska, D. Kempińska-Kupczyka, A. Kot-Wasik, J. Namieśnik, Z. Mazerska
    Czasopismo:
    Microchemical Journal (rok: 2019, tom: 146, strony: 393-406), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.microc.2019.01.030 - link do publikacji
  3. Prophylaxis of non-communicable diseases: Why fruits and vegetables may be better chemopreventive agents than dietary supplements based on isolated phytochemicals?
    Autorzy:
    I. Koss-Mikolajczyk, M. Baranowska, V. Todorovic, A. Albinic, C.Sansone, P. Andreoletti, M. Cherkaoui-Malki, G. Lizard, D. Noonan, S, Sobajic, A. Bartoszek
    Czasopismo:
    Current Pharmaceutical Design (rok: 2019, tom: 25, strony: 45671), Wydawca: Benthem Science
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.2174/1381612825666190702093301! - link do publikacji
  4. Interaction of human serum albumin with volatiles and polyphenols from some berries
    Autorzy:
    R. B. Shafreen, T. Dymerski, J. Namieśnik, Z. Jastrzębski, S. Vearasilp, S. Gorinstein
    Czasopismo:
    Food Hydrocolloids (rok: 2017, tom: 72, strony: 297-303), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.foodhyd.2017.06.005 - link do publikacji
  5. Przegląd technik stosowanych do pomiaru potencjału redoks
    Autorzy:
    W. Chrzanowski, K. Suliborska
    Czasopismo:
    Analityka (rok: 2017, tom: 3, strony: 38-45), Wydawca: Wydawnictwo MALAMUT
    Status:
    Opublikowana
  6. Novel ABTS-dot-blot method for the assessment of antioxidant properties of food packaging
    Autorzy:
    B. Kusznierewicz, H. Staroszczyk, E. Malinowska-Pańczyk, K. Parchem, A. Bartoszek
    Czasopismo:
    Food Packaging and Shelf Life (rok: 2020, tom: 24, strony: 100478), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.fpsl.2020.100478 - link do publikacji
  7. Quality of limes juices based on the aroma and antioxidant properties
    Autorzy:
    M. Lubinska-Szczygieł, A. Rozanska, J. Namiesnik, T. Dymerski , R. Beema Shafreen, M. Weisz, A. Ezra, S. Gorinstein
    Czasopismo:
    Food Control (rok: 2018, tom: 89, strony: 270-279), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.foodcont.2018.02.005 - link do publikacji
  8. Human serum interactions with phenolic and aroma substances of Kaffir (Citrus hystrix) and Key lime (Citrus aurantifolia) juices
    Autorzy:
    R. Beema Shafreen, M. Lubinska-Szczygeł, A. Różańska, T. Dymerski, J. Namieśnik, E. Katrich, S. Gorinstein
    Czasopismo:
    Journal of Luminescence (rok: 2018, tom: 201, strony: 115-122), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.jlumin.2018.04.010 - link do publikacji
  9. Sugar matters: sugar moieties as reactivity-tuning factors in quercetin O-glycosides†
    Autorzy:
    Cezara Zagrean-Tuza, Augustin C. Mot, Tomasz Chmiel, Attila Bende, Ioan Turcu
    Czasopismo:
    Food and Function (rok: 2020, tom: 11 (6), strony: 5293-5307), Wydawca: Royal Society of Chemistry
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1039/d0fo00319k - link do publikacji
  10. Antioxidant properties of ferrous flavanol mixtures
    Autorzy:
    M. Grzesik, G. Bartosz, A. Dziedzic, D. Narog, J. Namiesnik, I. Sadowska-Bartosza
    Czasopismo:
    Food Chemistry (rok: 2018, tom: 268, strony: 567-576), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.foodchem.2018.06.076 - link do publikacji
  11. Assessment of lipophilicity indices derived from retention behavior of antioxidant compounds in RP-HPLC
    Autorzy:
    I. Sima, A. Kot-Wasik, A. Wasik, J. Namieśnik, C. Sârbu
    Czasopismo:
    Molecules (rok: 2017, tom: 22 (4), strony: 550-559), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/molecules22040550 - link do publikacji
  12. Modification of the deoxyribose test to detect strong iron binding
    Autorzy:
    I. Sadowska-Bartosz, S. Galiniak, G. Bartosz
    Czasopismo:
    Acta Biochimica Polonica (rok: 2016, tom: 63, strony: 45661), Wydawca: Polish Biochemical Society and of the Committee of Biochemistry and Biophysics Polish Academy of Sciences
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.18388/abp.2016_1385 - link do publikacji
  13. The relationship between standard reduction potentials of catechins and biological activities involved in redox control
    Autorzy:
    M. Baranowskaa, K. Suliborska, W. Chrzanowski, B. Kusznierewicz, J. Namieśnik, A. Bartoszek
    Czasopismo:
    Redox Biology (rok: 2018, tom: 17, strony: 355-366), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.redox.2018.05.005 - link do publikacji
  14. Interactions between bioactive components determine antioxidant, cytotoxic and nutrigenomic activity of cocoa powder extract
    Autorzy:
    M. Baranowska, K. Suliborska, V. Todorovic, B. Kusznierewicz, W. Chrzanowski, S. Sobaji, A. Bartoszek
    Czasopismo:
    Free Radical Biology and Medicine (rok: 2020, tom: 154, strony: 48-61), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.freeradbiomed.2020.04.022 - link do publikacji
  15. Comparative evaluation of different methods for determining phytochemicals and antioxidant activity in products containing betalains – verification of beetroot samples
    Autorzy:
    B. Kusznierewicz, M. Mróz, I. Koss-Mikołajczyk, J. Namieśnik
    Czasopismo:
    Food Chemistry (rok: 2021, ), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Przyjęta do publikacji
  16. Antioxidant properties of catechins: Comparison with other antioxidants
    Autorzy:
    M Grzesik, K Naparło, G. Bartosz, I. Sadowska-Bartosz
    Czasopismo:
    Food Chemistry (rok: 2018, tom: 241, strony: 480-492), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.foodchem.2017.08.117 - link do publikacji
  17. Metody oznaczania właściwości przeciwutleniających fitozwiązków w systemach komórkowych z wykorzystaniem zjawiska fluorescencji/luminescencji
    Autorzy:
    I. Koss-Mikołajczyk, M. Baranowska, J. Namieśnik, A. Bartoszek
    Czasopismo:
    Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej (rok: 2017, tom: 71, strony: 602-617), Wydawca: Index Copernicus International, Warszawa
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
  18. A novel analytical approach in the assessment of unprocessed Kaffir lime peel and pulp as potential raw materials for cosmetic applications
    Autorzy:
    M. Lubinska-Szczygeł, A. Różańska, T. Dymerski, J. Namieśnik, E. Katrich, S. Gorinstein
    Czasopismo:
    Industrial Crops & Products (rok: 2018, tom: 120, strony: 313-231), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.indcrop.2018.04.036 - link do publikacji
  19. Dietary antioxidants as a source of hydrogen peroxide
    Autorzy:
    M. Grzesik, G. Bartosz, I. Stefaniuk, M. Pichla, J. Namieśnik, I. Sadowska-Bartosz
    Czasopismo:
    Food Chemistry (rok: 2019, tom: 278, strony: 692-699), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.foodchem.2018.11.109 - link do publikacji
  20. Study of pH and temperature effect on lipophilicity of catecholcontaining antioxidants by reversed phase liquid chromatography
    Autorzy:
    C. Numviyimana, T. Chmiel, A. Kot-Wasik, J. Namieśnik
    Czasopismo:
    Microchemical Journal (rok: 2019, tom: 145, strony: 380-387), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
  21. State of the art and prospects of methods for determination of lipophilicity of chemical compounds
    Autorzy:
    Dagmara Kempinska, Tomasz Chmiel, Agata Kot-Wasik, Anna Mroz , Zofia Mazerska, Jacek Namiesnik
    Czasopismo:
    Trends in Analytical Chemistry (rok: 2019, tom: 113, strony: 54-73), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.trac.2019.01.011 - link do publikacji
  22. Antyoksydacyjne i przeciwdrobnoustrojowe właściwości bioaktywnych fitozwiązków żurawiny
    Autorzy:
    M. Baranowska, A. Bartoszek
    Czasopismo:
    Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej (rok: 2016, tom: 70, strony: 1460-1468), Wydawca: Index Copernicus International, Warszawa
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.5604/17322693.1227896 - link do publikacji
  1. Combinations of cocoa antioxidants: what they tell us about the chemopreventive relevance of interactions between food components?
    Autorzy:
    A. Bartoszek, K. Suliborska , M. Baranowska, I. Koss-Mikołajczyk, B. Kusznierewicz, W. Chrzanowski, J. Namieśnik
    Konferencja:
    Nutraceuticals in balancing redox status in ageing and age-related diseases (rok: 2020, ), Wydawca: COST Action CA16112
    Data:
    konferencja 02-03.03.2020
    Status:
    Opublikowana
  2. The impact of flawan-3-ols on expression of genes related to oxidative stress and antioxidant defence
    Autorzy:
    M Baranowska, K. Suliborska, W. Chrzanowski, J. Namieśnik, A. Bartoszek
    Konferencja:
    The NutRedOx COST Action CA16112 & the 6th NutriOx Atelier 2017 (rok: 2017, ), Wydawca: Strasbourg, ECPM, University of Strasbourg, France
    Data:
    konferencja 27-29.09.2017
    Status:
    Opublikowana
  3. Antioxidant Power Series project; state of art after three years
    Autorzy:
    A. Bartoszek, K. Suliborska, M. Baranowska, B. Kusznierewicz, A. Kot-Wasik ,W. Chrzanowski, J. Namieśnik
    Konferencja:
    «Towards a Redox Healthy Aging» WGs Meeting of the NutRedOx COST Action CA16112 (rok: 2018, ), Wydawca: University of the Balearic Islands;
    Data:
    konferencja 15-16.02
    Status:
    Opublikowana
  4. Comparison of redox properties of flavonoid aglycones and corresponding glycosides and their mixtures in the cellular model
    Autorzy:
    Z. Koziara, M. Baranowska, A. Bartoszek, J. Namieśnik
    Konferencja:
    Natural Products and the Hallmarks of Chronic Diseases-COST Action 16112, Luxemburg (rok: 2019, ), Wydawca: MDPI
    Data:
    konferencja 25-27 marca 2019
    Status:
    Opublikowana
  5. Catechins and other flavonoids as protectors against undesired modifications of biomolecules
    Autorzy:
    M. Grzesik , K. Naparło, G. Bartosz , I. Sadowska-Bartosz
    Konferencja:
    Reactive Oxygen species and lipid Peroxidation in Human Health and Disease (rok: 2017, ), Wydawca: Free Radical Biology and Medicine, S. Zeler et al.
    Data:
    konferencja 14-15.09
    Status:
    Opublikowana
  6. The impact of redox active compounds belonging to different flavonoid groups on the antioxidant activity system of HT29 cells.
    Autorzy:
    Z. Koziara, M. Baranowska, J. Namieśnik, A. Bartoszek
    Konferencja:
    Personalized nutrition in aging society: Redox control of major age-related diseases COST Action 16112 NutRedOx (rok: 2018, ), Wydawca: Politechnika Gdańska
    Data:
    konferencja 19-21.09
    Status:
    Opublikowana
  7. Antioxidant Power Series first results on the way to "proof the concept"
    Autorzy:
    A. Bartoszek, K. Suliborska , M. Baranowska, I. Koss-Mikołajczyk, B. Kusznierewicz, W. Chrzanowski, J. Namieśnik
    Konferencja:
    Workshop NutriOx 2016 (rok: 2016, ), Wydawca: University of Kaiserslautern, Niemcy
    Data:
    konferencja 21-23. 09. 2016
    Status:
    Opublikowana
  8. Antioxidant Power Series - Verification of concept in cellular system for catechins
    Autorzy:
    M. Baranowska, K. Suliborska, J. Namieśnik, W.Chrzanowski , A. Bartoszek
    Konferencja:
    Workshop NutriOx 2016 (rok: 2016, ), Wydawca: University of Kaiserslautern
    Data:
    konferencja 21-23. 09. 2016
    Status:
    Opublikowana
  9. Antioxidant Power Series - Verification of concept in cell-free system for catechins
    Autorzy:
    K. Suliborska, J. Namieśnik, W. Chrzanowski, A. Bartoszek
    Konferencja:
    Workshop NutriOx 2016 (rok: 2016, ), Wydawca: University of Kaiserslautern, Niemcy
    Data:
    konferencja 21-23. 09. 2016
    Status:
    Opublikowana
  10. Antioxidant and cytotoxic activity of cocoa powders
    Autorzy:
    V. Todorovic, M. Baranowska, B. Kusznierewicz, B. Vidovic, S. Sobajic, A. Bartoszek
    Konferencja:
    Personalized nutrition in aging society: Redox control of major age-related diseases COST Action 16112 NutRedOx (rok: 2018, ), Wydawca: Politechnika Gdańska
    Data:
    konferencja 19-21.09
    Status:
    Opublikowana
  11. The impact of catechins on DNA methylation level within promoter area of sulfiredoxin-1 gene in HT29 cell line
    Autorzy:
    Patrycja Jakubek, Jovana Rajic, Monika Baranowska, Melita Vidakovic, Jacek Namieśnik, Agnieszka bartoszek
    Konferencja:
    Nutraceuticals in balancing redox status in ageing and age-related diseases (rok: 2020, ), Wydawca: University of Belgrad
    Data:
    konferencja 2-3.03.2020
    Status:
    Opublikowana
  12. A three-step approach to estimation of reduction potentials of natural mixtures of antioxidants based on DPPH test; Illustration for catechins and cocoa
    Autorzy:
    B. Kusznierewicz, M. Baranowska, K. Suliborska, W. Chrzanowski, J. Namieśnik, A. Bartoszek
    Konferencja:
    Konferencja Natural Products and the Hallmarks of Chronic Diseases—COST Action 16112", Luksemburg (rok: 2019, ), Wydawca: MDPI
    Data:
    konferencja 25-27 marca 2019
    Status:
    Opublikowana
  13. Antioxidant Power Series as a tool for predicting antioxidant activity of phytochemicals under physiological conditions
    Autorzy:
    M. Baranowska, K. Suliborska, W. Chrzanowski, A. Bartoszek, J. Namieśnik
    Konferencja:
    IUBMB Advanced School "A molecular view of the food-health relationship" (rok: 2017, ), Wydawca: International Union of Biochemistry and Molecular Biology (IUBMB)
    Data:
    konferencja 15-19. 05. 2017
    Status:
    Opublikowana
  14. The influence of catechins and phenolic acids on the redox balance of cells.
    Autorzy:
    M. Baranowska, K. Suliborska, W. Chrzanowski, J. Namieśnik, A. Bartoszek
    Konferencja:
    Personalized Nutrition in aging society: redox control of major age-related diseases COST Action 16112 NutRedOx (rok: 2018, ), Wydawca: Politechnika Gdańska
    Data:
    konferencja 19-21.09
    Status:
    Opublikowana
  15. Optimization of headspace solid-phase microextraction for chromatographic determination of aroma-active monoterpenes in berries using experimental design and response surface methodology
    Autorzy:
    Chmiel T., Kupska M., Wardencki W., Górecki T., Namieśnik J
    Konferencja:
    20th International Symposium on Advances in Extraction Technologies (ExTech 2018) (rok: 2018, ), Wydawca: Iowa State University, USA
    Data:
    konferencja 19-22.06
    Status:
    Opublikowana
  16. The relationship between standard reduction potential and thermodynamic constants of antioxidant compounds – creation of Antioxidant Power Series
    Autorzy:
    K. Suliborska, M. Baranowska, A. Bartoszek, J. Namieśnik, W. Chrzanowski
    Konferencja:
    «Towards a Redox Healthy Aging» WGs Meeting of the NutRedOx COST Action CA16112 (rok: 2018, ), Wydawca: University of the Balearic Islands
    Data:
    konferencja 15-16.02
    Status:
    Opublikowana
  17. The influence of phenolic acids on antioxidant defence system of cells
    Autorzy:
    M. Baranowska, K. Suliborska, W. Chrzanowski, A. Bartoszek, J. Namieśnik
    Konferencja:
    3rd European Summer School on Nutrigenomics (rok: 2018, ), Wydawca: Karger
    Data:
    konferencja 25-29.06
    Status:
    Opublikowana
  18. Wpływ temperatury na standardowy potencjał redukcji dla przeciwutleniaczy – tworzenie szeregu mocy przeciwutleniającej
    Autorzy:
    K. Suliborska, M. Baranowska, A. Bartoszek, W. Chrzanowski, J. Namieśnik
    Konferencja:
    IX Kongres Technologii Chemicznej (rok: 2018, ), Wydawca: Politechnika Gdańska
    Data:
    konferencja 3-7.09
    Status:
    Opublikowana
  19. Regulation of Cellular Redox Homeostasis by (–)-Epicatechin and Cocoa Extracts—A Pilot Study
    Autorzy:
    V. Todorovic, M. Baranowska, S. Sobajic, A. Bartoszek
    Konferencja:
    Natural Products and the Hallmarks of Chronic Diseases—COST Action 16112, Luxembourg (rok: 2019, ), Wydawca: MDPI
    Data:
    konferencja 25-27 marca 2019
    Status:
    Opublikowana
  20. Antioxidant Power Series as a tool for rational design and assessment of health-promoting properties of functional foods based on antioxidant phytochemicals
    Autorzy:
    M. Baranowska, K. Suliborska, J. Namieśnik, W. Chrzanowski, A. Bartoszek
    Konferencja:
    2nd European Summer School on Nutrigenomics, Camerino, Włochy (rok: 2016, ), Wydawca: Karger AG, Basel
    Data:
    konferencja 5-9. 09. 2016
    Status:
    Opublikowana
  21. Flavan-3-ols interaction with antioxidant defence system of cells
    Autorzy:
    M. Baranowska, K. Suliborska, J. Namieśnik, A. Bartoszek
    Konferencja:
    «Towards a Redox Healthy Aging» WGs Meeting of the NutRedOx COST Action CA16112 (rok: 2018, ), Wydawca: University of the Balearic Islands
    Data:
    konferencja 15-16.02
    Status:
    Opublikowana
  22. Charakterystyka wybranych roślin rodzimych oraz egzotycznych pod kątem zawartości betalain
    Autorzy:
    B. Kusznierewicz, M. Konderak, M. Murawska
    Konferencja:
    XXVIII Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne (rok: 2020, ), Wydawca: Gdański Uniwersytet Medyczny
    Data:
    konferencja 28-29.09.2020
    Status:
    Opublikowana
  23. Właściwości przeciwutleniające kwasu L-askorbinowego i jego pochodnych
    Autorzy:
    P. Jakubek, K. Suliborska, M. Baranowska, B. Kusznierewicz, W. Chrzanowski, J. Namieśnik, P. Konieczka, A. Bartoszek
    Konferencja:
    XXVIII Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne (rok: 2020, ), Wydawca: Gdański Uniwersytet Medyczny
    Data:
    konferencja 28-29.09.2020
    Status:
    Opublikowana
  24. Determination of antioxidant activity of vitamin C by voltammetric methods
    Autorzy:
    K. Suliborska, Monika Baranowska , A. Bartoszek, W. Chrzanowski, J. Namieśnik
    Konferencja:
    Natural Products and the Hallmarks of Chronic Diseases—COST Action 16112, Luxembourg, (rok: 2019, ), Wydawca: MDPI
    Data:
    konferencja 25-27 marca 2019
    Status:
    Opublikowana
  25. DNA methylation changes induced by redox-active compounds—choosing the right PCR-based method
    Autorzy:
    P. Jakubek, J. Rajić, M. Baranowska, M. Vidaković, A. Bartoszek, J. Namieśnik
    Konferencja:
    Natural Products and the Hallmarks of Chronic Diseases—COST Action 16112, Luxemburg (rok: 2019, ), Wydawca: MDPI
    Data:
    konferencja 25-27 marca 2019
    Status:
    Opublikowana
  26. Potentiometric titration as a reliable method of determination of standard reduction potentials of antioxidant compounds on the way to the Antioxidant Power Series
    Autorzy:
    K. Suliborska, M. Baranowska, A. Bartoszek, C. Jacob, J. Namieśnik, W. Chrzanowski
    Konferencja:
    The NutRedOx COST Action CA16112 & the 6th NutriOx Atelier 2017 (rok: 2017, ), Wydawca: Strasbourg, ECPM, University of Strasbourg, France
    Data:
    konferencja 27-29. 09. 2017
    Status:
    Opublikowana
  27. Catechins as epigenetic modulators
    Autorzy:
    P. Jakubek, M. Baranowska, J. Rajić, M. Vidaković, A. Bartoszek, J. Namieśnik
    Konferencja:
    Personalized nutrition in aging society: Redox control of major age-related diseases COST Action 16112 NutRedOx (rok: 2018, ), Wydawca: Politechnika Gdańska
    Data:
    konferencja 19-21.09
    Status:
    Opublikowana
  28. Katechiny jako związki chroniące przed nitracją, chlorowaniem i utlenianiem w układach bezkomórkowych i w komórkach in vitro
    Autorzy:
    M. Grzesik, K. Naparło, M. Żuberek, A. Grzelak, G. Bartosz, I. Sadowska-Bartosz
    Konferencja:
    III OGÓLNOPOLSKA KONFERENCJA DOKTORANTÓW NAUK O ŻYCIU - BIOOPEN (rok: 2017, ), Wydawca: Uniwersytet Łódzki
    Data:
    konferencja 11-12.05
    Status:
    Opublikowana
  29. Antioxidant Power Series as a tool for rational design and assessment of health-promoting properties of functional foods based on antioxidant phytochemicals
    Autorzy:
    K. Suliborska, M. Baranowska, J. Namieśnik, W. Chrzanowski, A. Bartoszek
    Konferencja:
    The 1st International Conference on FOOD BIOACTIVES & HEALTH (rok: 2016, ), Wydawca: Institute of Food Research
    Data:
    konferencja 13-15. 09. 2016
    Status:
    Opublikowana
  30. Zależność pomiędzy potencjałem redukcyjnym, a aktywnością przeciwutleniającą wyznaczaną w modelu komórkowym dla wybranych bioaktywnych fitozwiązków
    Autorzy:
    M. Baranowska, K. Suliborska, W. Chrzanowski, J. Namieśnik, A. Bartoszek
    Konferencja:
    XLIII Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności i Żywieniu Polskiej Akademii Nauk "ŻYWNOŚĆ DLA PRZYSZŁOŚCI" (rok: 2017, ), Wydawca: Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
    Data:
    konferencja 4-5. 07. 2017
    Status:
    Opublikowana
  31. Catechins as potential epigenetic modulators
    Autorzy:
    P. Jakubek, M. Baranowska, J. Rajić, M. Vidaković, A. Bartoszek, J. Namieśnik
    Konferencja:
    3rd European Summer School on Nutrigenomics (rok: 2018, ), Wydawca: Karger
    Data:
    konferencja 25-29.06
    Status:
    Opublikowana