Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Mechanizmy interakcji beta-glukan-arabinoksylan oraz ich wpływ na właściwości prozdrowotne ziarna owsa (Avena sativa L.) - badania modelowe w warunkach in vitro symulujących proces trawienia w przewodzie pokarmowym człowieka

2016/21/B/NZ9/00801

Słowa kluczowe:

Owies (Avena sativa L.) polisacharydy błonnika pokarmowego β-glukany arabinoksylany oddziaływania międzycząsteczkowe pod-frakcje strukturalne stopień usieciowania masa cząsteczkowa promień hydrodynamiczny współczynnik polidyspersji lepkość ekstraktów selektywna hydroliza enzymatyczna frakcjonowanie żywność funkcjonalna profilaktyka chorób serca i cukrzycy

Deskryptory:

  • NZ9_7: Naukowe podstawy żywienia i badania żywności

Panel:

NZ9 - Stosowane nauki o życiu: rolnictwo, leśnictwo, ogrodnictwo, rybactwo, żywienie i żywność, biotechnologia środowiskowa

Jednostka realizująca:

Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin - Państwowy Instytut Badawczy

woj. mazowieckie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

dr hab. Małgorzata Cyran 

Liczba wykonawców projektu: 4

Konkurs: OPUS 11 - ogłoszony 2016-03-15

Przyznana kwota: 1 077 200 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2017-02-01

Zakończenie projektu: 2020-01-31

Planowany czas trwania projektu: 36 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt rozliczony

Opis Projektu

Pobierz opis projektu w formacie .pdf

Uwaga - opisy projektów zostały sporządzone przez samych autorów wniosków i w niezmienionej formie umieszczone w systemie.

Zakupiona aparatura

  1. System wysokosprawnej chromatografii wykluczania zintegrowany z dwoma detektorami: (d1) wielokątowy detektor laserowy światła rozproszonego (MALLS), 9 kątów, pomiar od 20 do 156 stopni, moc 120 mW, (d2) różnicowy detektor refraktometryczny (RI).. Za kwotę 500 000 PLN

Dane z raportu końcowego/rocznego

  • Publikacje w czasopismach (1)
  • Teksty w publikacjach pokonferencyjnych (2)
  1. Evidence of intermolecular associations of β-glucan and high-molar mass xylan in a hot water extract of raw oat groat
    Autorzy:
    Małgorzata R. Cyran, Krzysztofa K. Snochowska
    Czasopismo:
    Carbohydrate Polymers (rok: 2021, tom: 272, strony: 118463), Wydawca: Elsevier Ltd.
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.carbpol.2021.118463 - link do publikacji
  1. Oat porridge β-glucan in a crude extract obtained by a standardized in vitro digestion method: Aggregates with coexisting polymers and their impact on extract viscosity
    Autorzy:
    M. R. Cyran, K. K. Snochowska
    Konferencja:
    The 2nd FOOD CHEMISTRY Conference, Shaping the Future of Food Quality, Safety, Nutrition and Health (rok: 2019, ), Wydawca: Elsevier
    Data:
    konferencja 2019-09-16-19, Sewilla, Hiszpania
    Status:
    Opublikowana
  2. Susceptibility of oat β-glucans from hot water extracts to native endo-β-glucanase hydrolytic action as revealed by multiple-detection HPSEC
    Autorzy:
    M. R. Cyran, K. K. Snochowska and W. M. Dynkowska
    Konferencja:
    The II Food Factor Conference. Established, Emerging and Exploratory Food Science and Technology (rok: 2018, ), Wydawca: FORMATEX Research Center
    Data:
    konferencja 8 - 9 listopada, Hiszpania, Torremolinos-Malaga
    Status:
    Opublikowana