Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Odżywcze i prozdrowotne właściwości diet suplementowanych nasionami lub olejami z nasion niektórych roślin

2016/23/B/NZ9/01012

Słowa kluczowe:

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe rośliny oleiste nasiona dieta szczur choroby dietozależne

Deskryptory:

  • NZ9_7: Naukowe podstawy żywienia i badania żywności

Panel:

NZ9 - Stosowane nauki o życiu: rolnictwo, leśnictwo, ogrodnictwo, rybactwo, żywienie i żywność, biotechnologia środowiskowa

Jednostka realizująca:

Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie

woj. warmińsko-mazurskie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

dr hab. Adam Jurgoński 

Liczba wykonawców projektu: 9

Konkurs: OPUS 12 - ogłoszony 2016-09-15

Przyznana kwota: 522 548 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2017-08-25

Zakończenie projektu: 2021-02-24

Planowany czas trwania projektu: 42 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt rozliczony

Opis Projektu

Pobierz opis projektu w formacie .pdf

Uwaga - opisy projektów zostały sporządzone przez samych autorów wniosków i w niezmienionej formie umieszczone w systemie.

Dane z raportu końcowego/rocznego

  • Publikacje w czasopismach (5)
  • Teksty w publikacjach pokonferencyjnych (5)
  1. Effects of native or partially defatted hemp seeds on hindgut function, antioxidant status and lipid metabolism in diet-induced obese rats
    Autorzy:
    Adam Jurgoński, Paulina M. Opyd, Bartosz Fotschki
    Czasopismo:
    Journal of Functional Foods (rok: 2020, tom: 72, strony: 104071 (1-7)), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.jff.2020.104071 - link do publikacji
  2. The toxic effects of monosodium glutamate - The involvement of nitric oxide, prostanoids and potassium channels in the reactivity of thoracic arteries in MSG-obese rats
    Autorzy:
    Michał Majewskia, Adam Jurgoński, Bartosz Fotschki, Jerzy Juśkiewicz
    Czasopismo:
    Toxicology and Applied Pharmacology (rok: 2018, tom: 359, strony: 62-69), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.taap.2018.09.016 - link do publikacji
  3. Dietary Hemp Seeds More Effectively Attenuate Disorders in Genetically Obese Rats than Their Lipid Fraction
    Autorzy:
    Paulina M. Opyd, Adam Jurgoński, Bartosz Fotschki, Jerzy Juśkiewicz
    Czasopismo:
    Journal of Nutrition (rok: 2020, tom: 150(6), strony: 1425-1433), Wydawca: Oxford Academic
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1093/jn/nxaa081 - link do publikacji
  4. Comparative effects of dietary hemp and poppy seed oil on lipid metabolism and antioxidant status in lean and obese Zucker rats
    Autorzy:
    Bartosz Fotschki, Paulin M. Opyd, Jerzy Juśkiewicz, Wiesław Wiczkowski, Adam Jurgoński
    Czasopismo:
    Molecules (rok: 2020, tom: 25, strony: 2921 (1-13)), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/molecules25122921 - link do publikacji
  5. Comparative effects of native and defatted flaxseeds on intestinal enzyme activity and lipid metabolism in rats fed a high-fat diet containing cholic acid
    Autorzy:
    Paulina M. Opyd, Adam Jurgoński, Jerzy Juśkiewicz, Bartosz Fotschki, Jarosław Koza
    Czasopismo:
    Nutrients (rok: 2018, tom: 10(9), strony: 1181 (1-11)), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/nu10091181 - link do publikacji
  1. Wpływ natywnych i odtłuszczonych nasion konopi na procesy fermentacyjne, status przeciwutleniający oraz metabolizm lipidów u szczurów żywionych dietą wysokotłuszczową
    Autorzy:
    Paulina M. Opyd, Adam Jurgoński, Bartosz Fotschki
    Konferencja:
    XVII Konferencja Naukowa Młodych Badaczy "Bezpieczeństwo i jakość żywności" (rok: 2020, ), Wydawca: IRZBŻ PAN w Olsztynie oraz UWM w Olsztynie
    Data:
    konferencja 44208
    Status:
    Opublikowana
  2. Comparative effects of dietary hempseeds and hempseed oil on liver functions and lipid metabolism in genetically obese rats
    Autorzy:
    Opyd P.M., Jurgoński A., Fotschki B., Juśkiewicz J.
    Konferencja:
    EuroFoodChem XX Conference (rok: 2019, ), Wydawca: Division of Food Chemistry, European Chemical Society
    Data:
    konferencja 17-19.06
    Status:
    Opublikowana
  3. The effect of diets supplemented with hemp and poppy seed oils on the development of obesity-related disorders in Zucker rats
    Autorzy:
    Fotschki B., Jurgoński A., Opyd P.M., Juśkiewicz J.
    Konferencja:
    EuroFoodChem XX Conference (rok: 2019, ), Wydawca: Division of Food Chemistry, European Chemical Society
    Data:
    konferencja 17-19.06
    Status:
    Opublikowana
  4. Wpływ dodatku do diety nasion lub oleju z nasion konopi siewnych na funkcjonowanie wątroby i metabolizm lipidów u szczurów z genetycznie uwarunkowaną otyłością
    Autorzy:
    Opyd P.M., Jurgoński A., Fotschki B., Juśkiewicz J.
    Konferencja:
    XXIV Sesja Naukowa Sekcji Młodej Kadry Naukowej PTTŻ oraz VII International Session of Young Scientific Staff (rok: 2019, ), Wydawca: Oddział Olsztyński PTTŻ
    Data:
    konferencja 23-24 maja
    Status:
    Opublikowana
  5. Wpływ natywnych i odtłuszczonych nasion lnu zwyczajnego na metabolizm lipidów u szczurów żywionych dietą wysokotłuszczową z dodatkiem kwasu cholowego
    Autorzy:
    Paulina M Opyd, Adam Jurgoński, Bartosz Fotschki, Jerzy Juśkiewicz
    Konferencja:
    XV Konferencja Naukowa Młodych Badaczy "Bezpieczeństwo i jakość żywności" (rok: 2018, ), Wydawca: IRZBŻ PAN w Olsztynie oraz UWM w Olsztynie
    Data:
    konferencja 27,03
    Status:
    Opublikowana