Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Wpływ naturalnych elicytorów na potencjał nutraceutyczny kiełków pszenicy oraz ocena biodostępności in vitro i termostabilności związków biaktywnych

2012/07/B/NZ9/02463

Słowa kluczowe:

pszenica kiełkowanie elicytacja właściwości prozdrowotne

Deskryptory:

  • NZ9_7: Naukowe podstawy żywienia i badania żywności

Panel:

NZ9 - Stosowane nauki o życiu: rolnictwo, leśnictwo, ogrodnictwo, rybactwo, żywienie i żywność, biotechnologia środowiskowa

Jednostka realizująca:

Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Wydział Inżynierii Produkcji

woj. lubelskie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

prof. Dariusz Dziki 

Liczba wykonawców projektu: 3

Konkurs: OPUS 4 - ogłoszony 2012-09-15

Przyznana kwota: 200 500 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2013-07-18

Zakończenie projektu: 2016-07-17

Planowany czas trwania projektu: 36 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt rozliczony

Zakupiona aparatura

  1. Komora klimatyczna. Za kwotę 64 000 PLN

Dane z raportu końcowego/rocznego

  • Publikacje w czasopismach (7)
  • Teksty w publikacjach pokonferencyjnych (8)
  1. Drying and Grinding Characteristics of Four-Day-Germinated and Crushed Wheat: A Novel Approach for Producing Sprouted Flour
    Autorzy:
    Dariusz Dziki, Urszula Gawlik Dziki, Renata Różyło, Antoni Miś
    Czasopismo:
    Cereal Chemistry (rok: 2015, tom: 92, strony: 312-319), Wydawca: AACC International
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1094/CCHEM-09-14-0188-R - link do publikacji
  2. Starch and protein analysis of wheat bread enriched with phenolics-rich sprouted wheat flour
    Autorzy:
    Michał Świeca, Dariusz Dziki, Urszula Gawlik-Dziki
    Czasopismo:
    Food Chemistry (rok: 2017, tom: 228, strony: 643-648), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.foodchem.2017.02.052 - link do publikacji
  3. Current trends in the enhancement of antioxidant activity of wheat bread by the addition of plant materials rich in phenolic compounds
    Autorzy:
    Dariusz Dziki, Renata Różyło, Urszula Gawlik-Dziki, Michał Świeca
    Czasopismo:
    Trends in Food Science & Technology (rok: 2014, tom: 40, strony: 48-61), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.tifs.2014.07.010 - link do publikacji
  4. Phenolic acids prolife and antioxidant properties of bread enriched with sprouted wheat flour
    Autorzy:
    Urszula Gawlik-Dziki, Dariusz Dziki, Wioletta Pietrzak, Renata Nowak
    Czasopismo:
    Journal of Food Biochemistry (rok: 2017, tom: 41, strony: 45300), Wydawca: Wiley
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1111/jfbc.12386 - link do publikacji
  5. Influence of elicitation and germination conditions on biological activity of wheat sprouts
    Autorzy:
    Dariusz Dziki, Urszula Gawlik-Dziki, Monika Kordowska-Wiater, Monika Domań-Pytka
    Czasopismo:
    Journal of Chemistry (rok: 2015, tom: 2015, strony: Article ID 6497098 8 pages), Wydawca: Hindawi Publishing Corporation
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1155/2015/649709 - link do publikacji
  6. Influence of sprouting and elicitation on phenolic acids profile and antioxidant activity of wheat seedlings
    Autorzy:
    Urszula Gawlik-Dziki, Dariusz Dziki, Renata Nowak, Michał Świeca, Marta Olech, Wioletta Pietrzak
    Czasopismo:
    Journal of Cereal Sciences (rok: 2016, tom: 70, strony: 221-228), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.jcs.2016.06.011 - link do publikacji
  7. Improvement in sprouted wheat flour functionality: effect of time, temperature and elicitation
    Autorzy:
    Michał Świeca, Dariusz Dziki
    Czasopismo:
    International Journal of Food Science and Technology (rok: 2015, tom: 50, strony: 2135-2142), Wydawca: Wiley Online Library
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1111/ijfs.12881 - link do publikacji
  1. Influence of germination time on grinding characteristics and antioxidant activity of sprouted wheat
    Autorzy:
    Dariusz Dziki, Urszula Gawlik-Dziki, Marek Domin, Katarzyna Kozłowicz, Zbigniew Krzysiak
    Konferencja:
    8th International Congress Flour-Bread 2015 (rok: 2016, ), Wydawca: Faculty of Food Technology Osijek
    Data:
    konferencja 29-30.10.2015
    Status:
    Opublikowana
  2. Biological activity of wheat sprouts moified by natural elicitor
    Autorzy:
    Dariusz Dziki, Urszula Gawlik-Dziki, Monika Kordowska-Wiater Monika, Domań-Pytka Monika
    Konferencja:
    Grains for Feeding the World (rok: 2015, ), Wydawca: Italian Association for Cereal Science and Technology
    Data:
    konferencja 1-3 July
    Status:
    Opublikowana
  3. Phenolic acids profile and antioxidant properties of wheat bread enriched with sprouted flour
    Autorzy:
    Dariusz Dziki, Urszula Gawlik-Dziki, Renata Nowak
    Konferencja:
    4 International ISEKLFood Conference (rok: 2016, ), Wydawca: ISEKI - Food Association, Vienna
    Data:
    konferencja 6 - 8 July 2016
    Status:
    Opublikowana
  4. Wpływ kiełkowania i zgniatania ziarniaków pszenicy na przebieg konwekcyjnego suszenia i proces rozdrabniania
    Autorzy:
    Dariusz Dziki, Urszula Gawlik-Dziki, Renata Różyło, Justyna Tomiło
    Konferencja:
    IV Sympozjum Inżynierii Żywności (rok: 2014, ), Wydawca: Agencja reklamowo-Wydawnicza A. Grzegorczyk
    Data:
    konferencja 1-2 lipca
    Status:
    Opublikowana
  5. Influence of germination and elicitation on phenolic acids profile of wheat sprouts
    Autorzy:
    Dariusz Dziki, Urszula Gawlik-Dziki, Renata Nowak, Michał Świeca
    Konferencja:
    63rd International Congress and Annual Meeting of the Society-for-Medicinal-Plant-and-Natural-Product-Research (GA), Budapest, HUNGARY (rok: 2015, ), Wydawca: Thieme Connect
    Data:
    konferencja August 23-27
    Status:
    Opublikowana
  6. Quality and antioxidant properties of bread enriched with flour obtained from elicited wheat seedlings
    Autorzy:
    Urszula Gawlik-Dziki, Dariusz Dziki, Michał Świeca, Łukasz Sęczyk
    Konferencja:
    8th International Congress Flour-Bread 2015 (rok: 2016, ), Wydawca: Faculty of Food Technology Osijek
    Data:
    konferencja 29-30.10.2015
    Status:
    Opublikowana
  7. Sprouting and elicitation with natural elicitors as an effective tools for improving antioxidant activity of potentially bioaccessible wheat phytochemicals
    Autorzy:
    Gawlik-Dziki Urszula, Dziki Dariusz, Michał Świeca
    Konferencja:
    63rd International Congress and Annual Meeting of the Society-for-Medicinal-Plant-and-Natural-Product-Research (GA), Budapest, HUNGARY (rok: 2015, ), Wydawca: Thieme Connect
    Data:
    konferencja August 23-27
    Status:
    Opublikowana
  8. Influence of sprouting and elicitation on antioxidant acivity of wheat seedlings
    Autorzy:
    Urszula Gawlik-Dziki, Dariusz Dzik, Michał Świeca
    Konferencja:
    Biotechnology - Research and Indystrial Applications (rok: 2015, ), Wydawca: Uniwesytet Przyrodniczy we Wrocławiu
    Data:
    konferencja 17-18.09.2015
    Status:
    Opublikowana